                                                                    July 9, 1997

Howard Kaloogian

California State Legislature

State Capitol, Room 4130

Sacramento, CA 95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-302
Dear Assembly Member Kaloogian:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You have provided no specific facts or named an individual on whose behalf you seek advice.  Therefore, we render you informal assistance.
 

QUESTIONS 
1.  May expenditures for a political campaign be made by an individual, from personal funds, who intends to file for candidacy but has not yet established a candidate committee?

2.  Are there any restrictions on when expenditures can be made for the purposes of a political campaign?

3.  What disclaimers must be included on printed material, such as endorsement cards, when the costs for those materials are paid by a potential candidate, from personal funds, who has not yet established a candidate committee?

CONCLUSIONS

1.  Expenditures may be made by an individual from personal funds if he or she intends to file for candidacy even if a candidate committee is not yet established.  However, the filing of the statement of intention and the establishment of the single campaign bank account required by Sections 85200 and 85201 must occur before any contributions are received or expenditures are made by the candidate. 

2.  There are no time restrictions on when expenditures can be made by a candidate’s campaign committee or by a candidate from personal funds.  However, an “expenditure” is considered a “contribution” and, when made by another person at the behest of a candidate, the time restrictions imposed by Proposition 208 on the acceptance of contributions during the “blackout” period may apply.  Campaign expenditures must be paid for through the campaign bank account established for the campaign.

3.  The mass mailing sender identification requirements of Section 84305 apply to campaign materials sent by a candidate with personal funds.  In addition, we recommend that the candidate place a notice similar to that set forth in Regulation 18532 stating the specific contribution limit that applies to that candidate’s election.

ANALYSIS

Candidate Expenditures From Personal Funds

You ask whether expenditures for a political campaign may be made by an individual, from personal funds, who intends to file his or her candidacy, but who has not yet established his or her candidate committee.   

We first address whether the individual would be considered a “candidate” for purposes of the Act.  The Act defines a candidate in relevant part as follows:

“[A]n individual who is listed on the ballot or who has qualified to have write-in votes on his or her behalf counted by election officials, for nomination for or election to any elective office, or who receives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive a contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office, whether or not the specific elective office for which he or she will seek nomination or election is known at the time the contribution is received or the expenditure is made and whether or not he or she has announced his or her candidacy or filed a declaration of candidacy at such time.”  (Section 82007, emphasis added.)

Accordingly, an individual who intends to become a candidate will be considered a candidate under the Act if he or she has received a contribution or made an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election.  Whether or not the candidate has announced his or her candidacy is not significant in determining whether a payment constitutes a contribution or an expenditure.  (Rosenthal Advice Letter, No. A-97-063b.) 

For purposes of your question, it appears the individual you ask about intends to become a candidate.  Therefore, he or she qualifies as a candidate under the Act and may make expenditures
 from personal funds.

Time Restrictions on Making Expenditures
Another of your questions is whether there are time restrictions on the making of expenditures for the purposes of a political campaign.  The answer is “no,” unless the expenditure constitutes a non-monetary contribution to a candidate.  

Section 85305 contains time restrictions on when a candidate may accept contributions. 

Section 82015 provides, in pertinent part that the term "contribution" includes an expenditure made at the behest of a candidate, committee or elected officer and the candidate's own money or property used on behalf of his or her candidacy.  Therefore, a payment made at the behest of a candidate by another person is subject to the time limitations of Section 85305.  (Section 85500(d).)  You have provided no facts to apply for purposes of this letter.

We have also stated that the time restrictions of  Proposition 208 do not apply to expenditures made by a candidate on behalf of his or her candidacy, when the candidate uses his or her personal funds.  (Edmonds Advice Letter, No. A-97-137.)  In addition, the time limitations would not apply to a candidate’s expenditures out of campaign funds already lawfully in his or her campaign committee.  (Geller Advice Letter, No. A-97-287; Moll Advice Letter, No. I-97-013.)    

Requirements Prior to Making Expenditures
There are general requirements that a candidate must abide by before making any expenditure.  Candidates are required to establish a campaign bank account for their campaign, and, prior to the solicitation or receipt of any contribution or loan, an individual who intends to be a candidate for an elective office is required to file a statement of intention to be a candidate for a specific office.  (Sections 85200 and 85201.)  Candidates are required to make all campaign expenditures from the campaign bank account.  (Regulation 18524.)  Only a candidate’s personal funds for a candidate filing fee or a candidate statement of qualification fee are exempt from this requirement.  (Section 85201.)  Therefore, even if a candidate has not yet established a campaign committee,
 he or she must file a statement of intention (Form 501) and establish a campaign bank account (Form 502) before making an expenditure from personal funds, unless the exception in Section 85201 described above applies.  (Edmonds Advice Letter, supra.)

Disclaimers on Campaign Materials
You also ask what disclaimers must be included on printed material, such as endorsement cards, when the costs for those materials are paid by a potential candidate, from personal funds, who has not yet established a candidate committee.

The Act’s reporting and disclosure requirements apply to candidates and their campaign committees.  (See, e.g., Sections 84200- 84215.)   It is unclear from your letter whether this question pertains to exploratory activities undertaken by an individual before he or she decides to become a candidate.  The Commission has advised that an individual may undertake certain exploratory activities without qualifying as a candidate under the Act or incurring any campaign disclosure obligations.  (Powell Advice Letter, No. A-85-241; Curtis Advice Letter, No A-97-200.)  For example such activities include conducting a survey to determine what issues are considered most important to voters, as long as the survey does not list the potential candidate’s qualifications, imply that the person is qualified for a particular office, or list the names of persons who are supporting the individual’s candidacy.  However, if the individual ultimately decides to become a candidate, payments in connection with the exploratory activities must be disclosed.  (Powell Advice Letter, supra.)      

In your letter you ask about printed material, such as endorsement cards, sent by an individual.  This would appear to mean that the individual is engaging in more than exploratory activities.  He or she would be actively seeking support for his or her nomination to office.  Therefore, if this is the case, the individual would be considered a candidate (Section 82007) under the Act and the disclosure and other requirements of the Act would apply.  

You have asked what disclaimers must be included on the printed material.  Section 84305 of the Act provides:

“(a)  Except as provided in subdivision (b), no candidate or committee shall send a mass mailing unless the name, street address, and city of the candidate or committee are shown on the outside of each piece of mail in the mass mailing and on at least one of the inserts included within each piece of mail of the mailing in no less than 6‑point type which shall be in a color or print which contrasts with the background so as to be easily legible.  A post office box may be stated in lieu of a street address if the organization's address is a matter of public record with the Secretary of State.

(b)  If the sender of the mass mailing is a single candidate or committee, the name, street address, and city of the candidate or committee need only be shown on the outside of each piece of mail.

(c)  If the sender of a mass mailing is a controlled committee, the name of the person controlling the committee shall be included in addition to the information required by subdivision (a).”  (Emphasis added.)

The mass mailing
 sender identification requirements of Section 84305 apply to campaign materials sent by a candidate with personal funds, even if a candidate is not yet required to establish a campaign committee. 

In addition, while Proposition 208 does not specifically prohibit solicitation of contributions in excess of the limits, it is a violation for a person to make a contribution or for a candidate to accept a contribution in excess of the applicable limits.  Therefore, although candidates are not currently required by regulation to do so, since the Proposition 208 contribution limits vary for different jurisdictions and many contributors may be unaware of the limit that applies to a particular candidate’s election, we recommend that candidates soliciting contributions place a notice similar to that set forth in Regulation 18532 (copy enclosed) in their fundraising materials.  (Ackerman Advice Letter, No.  A-97-065; Olson Advice Letter, No. A-97-229.)  The notice should state the specific contribution limit that applies to the candidate’s election.  

If you have any questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

       
Senior Staff Counsel, Legal Division

Enclosure
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329.) 


�  An “expenditure” is a payment for political purposes.  (Section 82035.)  “Payment” is defined broadly to include “payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services, or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.)  A payment is “for political purposes” if it is for the purpose of influencing the voters or made by a candidate.  (Regulation 18225(a).)


�  A campaign committee must be established once a candidate receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)


�  “Mass mailing “ means over two hundred substantially similar pieces of mail sent in a calendar month, but does not include a form letter or other mail which is sent in response to an unsolicited request, letter or other inquiry.  (Section 82041.5; Regulation 18435.)





