                                                                    August 4, 1997

David Bauer

Tim Leslie for Lieutenant Governor

400 Capitol Mall, Suite 1560

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-303
Dear Mr. Bauer:

This letter is a response to your request for advice on behalf of the Tim Leslie for

Lt. Governor Committee regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

                                                                 FACTS
 The Tim Leslie for Lt. Governor Committee made prepayments and deposits to certain vendors for goods and services to be delivered in connection with the 1998 election.  Deposits were made for electronic media placement and for printing.  During our telephone conversation on July 16, 1997, you informed me that there were no contracts for any specific goods or services at the time of the prepayment or deposit. Therefore, no goods or services were received at the time of the prepayment or deposit.  

                                               QUESTIONS AND ANSWERS
1.  How should these 1996 expenditures be treated with regard to the spending limits in effect now?
2.  Does the refundability of the payment affect its treatment relative to the limits?  If the deposit is refundable now, should the actual providing of the product in the future be considered an expenditure at that time?

3.  If the prepayment for consulting services or slate mailings is non-refundable or partially refundable, should the non-refundable portion be considered an expenditure made before the limits became effective, and thus, outside the limits?
1-3.  All expenditures for the 1998 election, i.e., slate mailers, consulting services and printing, are subject to the Proposition 208 expenditure ceilings.  (Sections 85400-85404.)  The fact that prepayments and deposits for unspecified goods and services were made in 1996 for a post-1996 election does not affect whether those expenditures count towards the expenditure limits now in effect under Proposition 208.  (Johnson Advice Letter, No. A-96-316a, page 6, question 7, and Bovee Advice Letter, No. I-97-075, copies enclosed.)

Additionally, the refundability or partial refund of a payment or deposit does not affect the fact that all expenditures for the 1998 election are subject to the expenditure ceilings.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Jill Stecher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





