                                                                    July 15, 1997

Lisa Tucker

Staton, Hughes & Shafer

530 Howard Street, Suite 250

San Francisco, California  94105

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-310
Dear Ms. Tucker:

This letter is a response to your request for informal assistance regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  Do the campaign provisions of Proposition 208 apply to judicial candidates?

2.  When may a candidate begin to accept contributions?

3.  Is there a limit on individual contributions that may be accepted by the campaign?

4.  Is there an expenditure ceiling?  If so, what is it?  Does it change the individual contribution limit?

5.  May corporations and PACs contribute?

CONCLUSIONS
1.  Yes.  The campaign provisions of Proposition 208 apply to judicial candidates.
2.  A candidate may not accept contributions during the blackout period.  Section 85305 provides that campaign funds may not be raised more than 6 or 12 months before an election, depending on the size of the jurisdiction. 

3.  Yes.  For purposes of the contribution limits of Proposition 208, a municipal court race is a local race and may be made subject to local ordinances limiting contributions.  (Sections 85301 and 85402.)  For example, contributions in local races in districts with fewer than 100,000 residents are generally limited to $100 for those candidates who do not agree to spending limits and $250 to those candidates who agree to spending limits. 

4.  Pursuant to Section 85400(c), a local jurisdiction may establish voluntary expenditure limits for candidates.  For purposes of the expenditure limits of Proposition 208, a municipal court race is a local race, and may be made subject to local ordinances limiting expenditures.  Under Proposition 208, candidates who agree to voluntary expenditure limits may accept contributions in higher limits.

5.  Yes.  However, a candidate may not accept more than 25 percent of the applicable spending limit from corporations, partnerships, political action committees, and other entities other than individuals combined.  Note that contributions from small contributor committees and political party committees are not included in Section 85309's percent limit.  

FACTS

You are interested in the application of Proposition 208 to campaigns for municipal court.

ANALYSIS

Question 1
Judicial candidates have long been subject to the campaign provisions of the Act.  Section 82007, a section that was not amended by Proposition 208, defines a candidate as an individual, 

“[W]ho is listed on the ballot or who has qualified to have write‑in votes on his or her behalf counted by election officials, for nomination for or election to any elective office, or who receives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive a contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office, whether or not the specific elective office for which he or she will seek nomination or election is known at the time the contribution is received or the expenditure is made and whether or not he or she has announced his or her candidacy or filed a declaration of candidacy at such time.  "Candidate" also includes any officeholder who is the subject of a recall election.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214. ‘Candidate’ does not include any person within the meaning of Section 301(b) of the Federal Election Campaign Act of 1971.”

The only candidates running in the state of California who are exempted from Section 82007 are any persons who are running for federal office as defined in the Federal Election Campaign Act.  Under current law, judicial candidates must file an FPPC Form 501 prior to soliciting or receiving any contribution for judicial office.  (Section 85201; see Thierbach Advice Letter, No. I-92-163.)  If they raise more than $1,000 in contributions to run for judicial office, they must form a committee and file all of the required campaign disclosure statements.  (Section 82013.)  

Proposition 208 does not exempt any candidates for office in the state from the contribution limits or voluntary expenditure provisions.  As the language of Section 85301 indicates, the contribution limits apply to candidates in all elections in the state, other than federal candidates.  Similarly, there is no language in any other parts of Proposition 208 that limit its application to only candidates other than judicial candidates.  Therefore, it is our conclusion that Proposition 208 does apply to judicial candidates.  (Barbara Advice Letter, No. A-96-333.)

Question 2
Proposition 208 contains restrictions on when contributions may be received in Section 85305.  Pursuant to Section 85305(a), candidates or the candidate’s controlled committees in districts of fewer than one million residents may accept contributions beginning six months before the primary or regular election.  In districts of one million or more residents, candidates or the candidates’ controlled committees may accept contributions beginning 12 months before the primary or regular election.  (Section 85305(b).)  Several other fundraising restrictions were passed in Proposition 208.  For your convenience, we have attached a chart outlining the new law.  

Questions 3 and 4
Proposition 208 also establishes variable contribution limits for persons running for office in the state of California.  Section 85301 provides that no candidate for local office in districts with fewer than 100,000 residents shall accept from any person “a contribution or contributions totaling more than one hundred dollars ($100) for each election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.”  (Section 85301(a).)  No candidate for any office in districts of 100,000 residents or more shall accept “a contribution or contributions totaling more than two hundred fifty dollars ($250) for each election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.”  (Section 85301(b).)  We have advised that Section 85301 applies to candidates for municipal court.  (Rosenthal Advice Letter, No. 97-063(b).)   The contribution limits in Section 85301 can be raised if the candidate accepts the voluntary expenditure limits of Section 85402, if they are applicable.  Pursuant to Section 85400(c), a local jurisdiction, municipality, or county may establish voluntary expenditure limits for candidates.  The expenditure limits are not to exceed $1 per resident for each election in the district in which the candidate is seeking elective office.   For purposes of the contribution and expenditure limits of Proposition 208, a municipal court race is a local race, and may be made subject to local ordinances limiting contributions and/or expenditures.  As stated above, candidates who agree to a voluntary expenditure limit may accept contributions in higher amounts.  These limits would only apply if your candidacy is governed by a local ordinance.  

Question 5
Section 85309 states that “No more than 25 percent of the recommended voluntary expenditure limits specified in this act at the time of adoption by the voters, subject to cost of living adjustments as specified in Section 83124, for any election shall be accepted in contributions from other than individuals, small contributor committees, and political party committees in the aggregate by any candidate or the controlled committee of such a candidate.  The limitation in this section shall apply whether or not the candidate agrees to the expenditure ceilings specified in Section 85400.”  Therefore, corporations and committees may contribute to a candidate as prescribed by Section 85309.  Please note that Section 85311 provides “All payments made by a person established, financed, maintained, or controlled by any business entity, labor organization, association, political party, or any other person or group of such persons shall be considered to be made by a single person.”  Therefore, if contributions are received from political action committees or corporations, aggregation of those contributions may apply if those entities are “affiliated.”  The Commission will be considering a regulation on 

this issue at its next Commission meeting.  This issue may also be scheduled for an interested persons meeting prior to the Commission meeting.  Please contact our office at (916) 322-5660 for the latest information regarding this proposed regulation.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lynda Doherty

       
Political Reform Consultant, Legal Division

SGC:LD:ak
Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





