                                                                    July 22, 1997

Kathy Angus

Committee to Recall Barbara Warden

11825 Carmel Mountain Road, Suite 1304-214

San Diego, California  92128

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-326
Dear Ms. Angus:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1. When may an officeholder begin to raise funds for taking action in a recall effort, including and during the following stages:  a) fundraising in advance of a notice of intent to circulate a petition; b) after a notice of intent to circulate a petition is filed but before the petition is certified; and c) fundraising after the clerk has certified the results of the signature verification?

2.  When may a candidate begin to raise funds for taking action in a recall effort, including and during the following stages:  a) fundraising in advance of a notice of intent to circulate a petition; b) after a notice of intent to circulate a petition is filed but before the petition is certified; and c) fundraising after the clerk has certified the results of the signature verification?

3.  When may a candidate controlled committee begin to raise funds for taking action in a recall effort, including and during the following stages:  a) fundraising in advance of a notice of intent to circulate a petition; b) after a notice of intent to circulate a petition is filed but before the petition is certified; and c) fundraising after the clerk has certified the results of the signature verification?

4.  When may a committee that is not candidate controlled begin to raise funds for taking action in a recall effort, including and during the following stages:  a) fundraising in advance of a notice of intent to circulate a petition; b) after a notice of intent to circulate a petition is filed but before the petition is certified; and c) fundraising after the clerk has certified the results of the signature verification?

CONCLUSIONS
1-3.  The persons and committees described in questions 1-3 are analyzed the same.  At the present time, the Commission considers a recall to be a ballot measure; therefore candidates running in a recall election are not subject to contribution limitations.  (Cohen Advice Letter, 

No. I-96-364; Roberti Advice Letter, No. A-89-358.)  Further, we have interpreted the “blackout” provisions of Section 85305 as “a type of contribution limitation.”  (Carnevale Advice Letter, No. A-97-104.)  However, the City of San Diego has expressly defined certain individuals running in a recall to be “candidates” subject to contribution limits.  The “blackout” restrictions of state law found in Section 85305 apply to “replacement” candidates running in a City of San Diego recall election.

4.  There is no Proposition 208 “blackout” period for recall elections in San Diego for either the target of the recall or the proponents of the recall.  You should check with the City of San Diego to insure that there are no local restrictions.

FACTS
You are the treasurer of the Committee to Recall Barbara Warden, a member of the San Diego City Council.  The City of San Diego is a charter city.  It has a local campaign finance ordinance codified in the San Diego Muncipal Code.  The definition of “measure” expressly states that a measure does not include a recall election.  (SDMC § 27.2903(k).)  In addition, the definition of “candidate” includes a city officeholder who becomes the subject of a recall election.  (SDMC § 27.2903(b)(4).)  The municipal code also contains a contribution limit of $250 per person for any single election.  (SDMC § 27.2941.)  In short, the City of San Diego limits contributions to candidates and the candidates’ controlled committees in a recall election.

You were the requestor of the Angus Advice Letter, No. A-97-173, which asked, among other things, whether the City of San Diego could, consistent with the Act, limit contributions to recall committees.  We answered in the affirmative.  Now you would like to know whether the “blackout” provisions on contributions to candidates found in Section 85305 of the Act will apply to various candidates and committees involved in San Diego recalls. 

ANALYSIS
Questions 1-3.
As a general rule, the Act occupies the field with respect to campaign finance law in California, even at the local level.  (Angus Advice Letter, supra.)  Where there is a conflict with a local ordinance, the Act will prevail.  (Carnevale Advice Letter, No. A-97-104.)  However, the Act specifically grants to local agencies the power to enact certain ordinances that govern the financing of local elections.  Section 81013 provides:

“Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title ....”  (Emphasis added.)

For example, the City of San Diego had contribution limits when the Act did not.

Proposition 208 also specifically grants authority to local jurisdictions to regulate campaign finance to a limited degree in its jurisdiction.  Section 85706 provides in pertinent part:

  “(a) Nothing in this act shall nullify contribution limitations or other campaign disclosures or prohibitions of any local jurisdiction that are as or more stringent than set forth in this act.

   (b) The governing body of a local jurisdiction may impose lower contribution limitations or other campaign disclosures or prohibitions that are as or more stringent than set forth in this act.  A local jurisdiction may impose higher contribution or expenditure limitations only by a vote of the people.”  (Section 85706(a), (b).)

In the Angus Advice Letter, supra, Commission staff decided that the Act does not preempt the city’s decision to limit contributions in recall elections, because there is no conflict between the two laws.  The Angus Advice Letter, supra, did not answer whether the timing restrictions of Section 85305 of the Act apply to candidates
 or committees involved in a recall in the City of San Diego where the city ordinance treats officeholders and replacement candidates as “candidates.”  Section 85305 states:

“In districts of fewer than 1,000,000 residents, no candidate or the candidate’s controlled committee shall accept contributions more than six months before any primary or special primary election or, in the event there is no primary or special primary election, any regular election or special election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.” (Emphasis added.)

The italicized language in the paragraph above must be read to apply to replacement candidates in a City of San Diego recall election since: (1) under local law they are candidates, and (2) they are attempting to be on the ballot.  However, other candidates or committees involved in a recall election do not appear to fit within the language of Section 85305(a).  The officeholder subject to a recall is not “attempting to be on the ballot.”  The proponents of the recall would not normally fall within the definition of “candidate.”  (Local laws could differ.)  Therefore, we interpret Section 85305(a) to apply only to replacement candidates running in a City of San Diego recall election.

Question 4
As stated in the Angus Advice Letter, A-97-173, there is no Proposition 208 fundraising time restriction or “blackout” period for committees, including measure committees, unless they are candidate controlled. You should check with the City of San Diego to insure that there are no local restrictions.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  There are potentially three types of candidates or candidate committees that may be involved in a recall:


1) the target of a recall; 2) a replacement candidates who appears on the same ballot; and 3) the proponent(s) of the recall may have a committee controlled by a candidate. 


�  An officeholder is a candidate until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.  





