

                                                                    July 23, 1997

Hon. Martin Gallegos

Assembly California Legislature

Post Office Box 942849

Sacramento, California  94249-0001

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-328
Dear Assemblymember Gallegos:

This letter is a response to your request for advice about the Political Reform Act (the “Act”).
 

I.  QUESTIONS
1
Will the payments made by the co-sponsors and participants in the health fair described below constitute contributions or gifts to you?  

2. What role, if any, may you and your staff take in soliciting payments from third parties to underwrite the health fair?  

II.  CONCLUSIONS
1. 
Because (1) the event assists or serves your constituents, (2) no campaign activity will take place at the event, (3) the event is being co-sponsored by other persons, and (4) neither you nor your officeholder account will receive any payments as a result of the event, the health fair will not result in campaign contributions, officeholder account contributions, or gifts to you.

3. You have not provided us with any information about whom you and your staff intend to solicit for payments to support the health fair, or the nature or purpose of the payments that would result.  Thus, we are able to advise only that each payment solicited would have to examined, on a payment-by-payment basis, to determine if a contribution or gift would result, or if an exception applies, or if the payment fits within the analysis of the Gallegos Advice Letter, No. A-97-052 (copy attached).

III.  FACTS
You intend to sponsor a health fair with the Puente Hills Mall (“mall”), the San Gabriel Valley Tribune Newspaper (“newspaper”), ​the Delhaven Community Center (“center”), a nonprofit, and Glaxo-Wellcome, a private pharmaceutical company.  You have directed your staff to investigate the possibility of organizing the event.  Your staff will identify and invite potential providers and service organizations to the event.  These participants will provide immunizations, blood pressure screening, dental checkups and other pertinent health information to those in attendance.

The mall will host the event by supplying tables and chairs to all participants, and by providing a continental breakfast to the health providers.  The center will receive all financial contributions toward covering expenses arising from the event.

The mall and the newspaper will publicize the event.  You may also seek the assistance of Member Services in producing fliers for distribution to local schools and churches.

Glaxo-Wellcome would provide complimentary plastic bags (similar to shopping bags) in which the attendees may carry the literature and other items they will collect at the health fair.  On the plastic bags will be printed the names of you, the mall, the newspaper, and Glaxo-Wellcome.  

No campaign activity will take place at the event.  

IV.  ANALYSIS
A. 
Introduction

The event you describe is commonly referred to as a “co-sponsored event.”  Such events have been the focus of considerable Commission advice in the past, including formal advice to you last year regarding a similar event.  (Gallegos Advice Letter, No. A-96-267.)  The critical issues arising from such co-sponsored events are whether the payments made in connection with event by the co-sponsors and participants constitute gifts and/or contributions to you under the Act.   

The terms “payment,” “gift,” and “contribution” have specific meanings under the Act:  

· A  payment is a “payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”  (Section 82044.)  

A  gift is “any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received....” (Section 82028(a).) The are several exceptions to this definition.  (Section 82028(b).)  

A contribution is “a payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made ....” (Regulation 18215(a), emphasis added.)  

A payment is for political purposes if: (1) it is “[f]or the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters;” or (2) “[r]eceived or made at the behest of” a candidate or his or her agents.  (Regulation 18215(a)(1),(2), emphasis added.)  

“Made at the behest of” means “made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” the candidate or his or her agents.  (Regulation 18225.7.)   

Based upon this law, we have long advised that payments received by or made at the behest of a candidate
 are presumed to be for political purposes, and therefore contributions, unless an exception exists.  (Danner Advice Letter, No. A-96-039; Gallegos, supra.) 

In November, 1997, the voters approved Proposition 208.  The initiative established the option of noncampaign officeholder accounts.  Section 85313 provides that an officeholder may accept contributions “for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such a fund do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and that the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”    

The advent of Section 85313 officeholder accounts has had an impact on our advice about co-sponsored events.  In interpreting section 85313, we recently advised you (Gallegos Advice Letter, No. A-97-052) that your co-sponsors’ payments for fast food meals and T-Shirts made in connection with a career fair for constituents would not result in campaign contributions or contributions to your officeholder account.  That analysis focused on four elements: (1) the event was being held for the purposes of assisting, serving, and communicating with your constituents; (2) there would be no campaign activity; (3) the event was being cosponsored by other parties in addition to yourself; and (4) neither you nor your officeholder account would be receiving anything of value. (Ibid.) This analysis expressly limited itself to the particular facts of that situation.  We have addressed similar issues in at least two other advice letters.  (Leidigh Advice Letter, No. A-97-126; Napolitano Advice Letter, No. A-97-112.)   

We stress that the analysis of co-sponsored events in the context of Section 85313 officeholder accounts is still quite new, and is evolving.  Each of the advice letters is highly fact-specific.  It is possible, perhaps even likely, that different elements of the analysis will increase or decrease in importance as experience with Proposition 208 grows.  Also, it is likely that the Commission will consider a regulation on this issue.  The final form of that regulation may deviate significantly from the current advice.  At least in this early stage of the process, we most strongly advise that generalizations should be drawn cautiously from these advice letters on co-sponsored events in the context of Section 85313 officeholder accounts.     

B. 
Contributions and gifts
The event you describe in the current advice request is sufficiently similar to the event covered by the Gallegos Advice Letter, No. A-97-052 to justify applying that advice here, too.  Thus, the health fair will not result in campaign contributions, officeholder account contributions, or gifts to you.  The purpose of the event, to provide health care services and education to your constituents, fits within the notion of assisting or serving your constituents.  No campaign activity will take place at the event, which is being co-sponsored by other persons.  Finally, neither you nor your officeholder accounts will receive any payments as a result of the event.   

We stress that the foregoing conclusion depends upon each of the four elements identified in Gallegos Advice Letter, No. A-97-052, being satisfied.  For example, if campaign activity were to take place at the event, significantly different conclusions as to contributions and gifts would result.  An alternative analysis, which assumes that the Gallegos Advice Letter, 

No. A-97-052, does not apply is provided in Appendix A to this letter.  

Please note carefully that the foregoing conclusion as to gifts assumes that neither you, nor your staff, receives any of the food, services, or other items provided by the co-sponsors at the event.  For example, if you or a member of your staff receives the continental breakfast otherwise provided for the health care providers, a gift to you or your staff would result.  (Schmidt Advice Letter, No. A-96-072.)   

C. 
Solicitation by you and your staff of payments to support the health fair 

You have asked what, if any, role you and your staff may take in soliciting payments from third parties to support the health fair.  As explained above, a payment made at the behest of a candidate or his or her agents is a contribution, unless an exception applies.  (Regulation 18215(a)(2); Danner, supra.)  A payment made at the “request or suggestion” of a candidate or his or her agent is a payment made at the behest of the candidate or his or her agent.  (Regulation 18225.7.)  Thus, any payments by third parties to support the health fair made as a result of the solicitation of your or your staff would be a contribution to you, unless an exception applies.  

As also explained above, this long-standing analysis has been changed to some degree in certain circumstances by the advent of Proposition 208 officeholder accounts.  Please note carefully, however, that the analysis in Gallegos Advice Letter, No. A-97-052, and in the preceding section of this advice letter, focused on payments by co-sponsors, not by third parties who are not co-sponsors.   The issue of nominal payments by third parties who are not

co-sponsors was addressed in the Leidigh Advice Letter, No. A-97-126.  

You have not provided us with any information about whom you and your staff intend to solicit for payments to support the health fair, or the nature or purpose of the payments that would result.  Thus, we are able to advise only that each payment solicited would have to examined, on a payment-by-payment basis, to determine if a contribution or gift would result.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division
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APPENDIX A

If the advice in the Gallegos Advice Letter, No. A-97-052, is not applicable to advice request because, e.g., campaign activity will take place at the health fair, the following analysis would apply.  Based upon the facts presented in your advice request, the following persons would make payments in connection with the proposed health fair: (1) the mall, (2) the newspaper, (3) the center, (4) Glaxo-Wellcome, (5) Member Services, and (6) the health care providers.  These payments would be made at your behest because your staff is significantly involved in the organization (i.e., the direction, control, and coordination) of the event.  (Regulation 18225.7; Leidigh Advice Letter, No. A-97-174 (coordination, consultation, etc., which is more than minimal or ministerial constitutes behesting).)   Thus, these payments would be contributions to you, unless an exception applies. (Danner, supra.)   

1.  The mall.  

The mall would make three types of payments in connection with the proposed health fair.  First, it would make payments by allowing the event to be held in its facilities, and by providing tables and chairs.  Second, the mall would pay for a continental breakfast for the health care providers.  Third, the mall would publicize the event.  

Whether the mall’s providing of it facilities for the health fair constitutes a contribution to you depends on whether the mall normally makes it facilities available for similar events on terms substantially similar to the terms on which it made its facilities available for the health fair.  If so, then the exception to the definition of contribution for discounts given to the public in the regular course of business would apply, and the providing of the facilities would not be a contribution.  (Regulation 18215(b)(3).)  On the other hand, if the mall does not normally make its facilities available for events such as the health fair on similar terms, then the providing of the facilities for the health fair would be a contribution to you.  If that is the case, and if the value of the use of the facilities for the event exceeds the contribution limit applicable to you as a candidate, there would be a violation of the Act.  If the mall’s providing of its facilities is not a contribution under Regulation 18215(b)(3), it could nonetheless be a gift.  However, the facts presented in your advice request present no reason to recharacterize the providing of the facilities as a gift to you.  

By providing a continental breakfast to the health care providers, the mall would be making a contribution to you.   (Schmidt Advice Letter, No. A-96-072.)  There are no exceptions to the definition of contribution for payments for food at a co-sponsored event.   If the mall’s payments for the food provided to the health care providers exceeds the contribution limit applicable to you as a candidate, a violation of the Act would result.  Please also note that food provided to you or your staff members would be a gift to your or the staff members.  (Regulation 18941.1.)  

The mall’s payments to publicize the health fair would not constitute a contribution to you if the requirements of Regulation 18215(c)(4) are satisfied.  That provision makes an exception to the definition of contribution for payments for communications which do not contain express advocacy, do not make reference to a candidate’s candidacy for elective office or the candidate’s opponent for elective office, and do not solicit contributions to the candidate.  (Gallegos, supra.)  If the mall’s publicizing of the health fair accomplishes none of these things, then the payments for the publicity would not be contributions from the mall to you.  Otherwise, payments for publicity would be contributions to you.  If the mall’s payments for publicity are not contributions under Regulation 18215(c)(4), they could nonetheless be gifts.  However, the facts presented in your advice request present no reason to recharacterize the publicity payments as a gift to you.

2.  The newspaper   

The same reasoning and conclusions that would apply to payments by the mall to publicize the health fair would apply to payments by the newspaper to publicize the health fair.  

3.  The center  

You have stated that the center will receive all payments made to support or underwrite the health fair.  The center will incur personnel costs and other expenses (“overhead”) in handling these payments to support the event.  However, the center’s payments to cover these expenses would not be contributions to you because the center’s services in this regard are not rendered for a political purpose.  (Regulation 18423(b).)  Even so, the payments could be a gift to you.  However, the facts presented in your advice request present no reason to recharacterize these payments as a gift to you.

To whatever extent the center is involved in publicizing the event, the same reasoning and conclusions that would apply to payments by the mall to publicize the health fair would apply to payments by the center to publicize the health fair.

4.  Glaxo-Wellcome  

If Glaxo-Wellcome provides the complimentary bags to the health fair attendees, a contribution to you would result because the payments by Glaxo-Wellcome for the bags do not fit within any of the contribution exceptions.  (Richardson Advice Letter, No. A-96-159.)  If the value of the bags exceeds the contribution limit applicable to you, a violation of the Act would result.  

5.  Member Services 

The same reasoning and conclusions that would apply to payments by the mall to publicize the health fair would apply to payments by the newspaper to publicize the health fair.

6.  The participating health care providers  

With regard to the services to the attendees by the participating health care providers, the advice we gave you last year is unaffected.  For your convenience, the following excerpt states the relevant advice:  

“... payments made in connection with health providers who are employees of public agencies would be contributions to [you] as long as the event is not “campaign” related.  “Campaign activities” are delineated in Regulation 18420 to include such items as arranging a campaign event, acting in the capacity of the campaign manager or soliciting, receiving or acknowledging contributions.  The event in question is not a campaign event, thus no contribution will result.  

“With respect to health care professionals who are employees of private health care companies or nonprofits, Regulation 18423 describes when payments for the personal services of private employees may be considered a campaign contribution or expenditure.  Based on your facts, the health care providers would not be rendering their services for political purposes, as defined in Regulation 18423(b). ....

“In addition, in the Schmidt Advice Letter, No. A-96-056, we advised that if any individuals are volunteering their time, we would not consider such volunteer personal services contributions.  (Regulation 18215(c)(2).”  (Gallegos, supra.)  

Although they would not be contributions, the health care providers’ service could be a gift to you.  However, the facts presented in your advice request present no reason to recharacterize the providing of the facilities as a gift to you.  

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  You are a “candidate” under the Act.  (Section 82007.)  See Gallegos, supra for a more detailed explanation on this point.  





