                                                                    September 11, 1997

Greg Schmidt

Secretary of the Senate

California Legislature

Senate Rules Committee

State Capitol, Fourth Floor

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-372
Dear Mr. Schmidt:

This letter is in response to your request for advice on behalf of California State Senator Quentin Kopp regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
The California State Senate's Subcommittee on California European Trade Development, chaired by Senator Kopp, plans to cosponsor with a private, nonprofit organization a series of one-day seminars on conducting business in a specified European country.  Are payments made by the nonprofit organization in connection with these events contributions or gifts to Senator Kopp?

CONCLUSION
Payments made by the nonprofit organization will not result in campaign contributions or contributions to Senator Kopp’s officeholder account as long as:  (1) the seminars are related to assisting, serving or communicating with  his constituents or to carrying out his official duties; (2) no campaign activity will take place at the seminars; (3) the seminars will be cosponsored events; and (4) the senator will not receive any payments as a result of the seminar.   Refreshments, or incidentals provided directly to the senator at the seminars will be deemed gifts and subject to the $290 gift limit unless the senator gives a speech or participates on a panel.

FACTS
The California State Senate's Subcommittee on California European Trade Development, chaired by State Senator Quentin Kopp, plans to cosponsor with a private, nonprofit organization, a subsidiary of a European Chamber of Commerce, a series of one-day business seminars on conducting business in a specified European country.  The purpose of the seminars is to discuss legislation and state laws pertaining to doing business in foreign markets as well as the particular methods for doing business in a particular European country.  The seminars will include discussion on business opportunities within California for California firms and for Europe-based foreign businesses doing business in this state.  In addition to Senator Kopp and other senators serving as panelists and speakers, the Secretaries of the Business, Transportation and Housing Agency and the Trade and Commerce Agency would also be invited to participate.

The private organization, which has a 501(c)(6) tax filing status and receives all of its funding from a European government, will pay for all costs (invitations, room rental, food, refreshment, agendas, handouts, etc.) including transportation to and from the United States for speakers from the European country.  The organization will also pay for accommodations for the speakers from the European country.  None of the material nor any of the speakers and/or workshop panelists will include express advocacy references to Senator Kopp or to any other elected official.  The estimated cost for each seminar will exceed $15,000.  The Senate, not the private organization, will pay for the transportation costs of any senator or any senate staffer who participates in the seminars.

ANALYSIS
Pre-Proposition 208
Prior to the passage of Proposition 208 on November 5, 1996, payments received by or behested by an elected official were considered campaign contributions, unless some exception applied.  (Regulation 18215(c).)  Section 82015 defines “contribution” as any payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is:  (1) for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or (2) received by or made at the behest of a candidate.
 (Regulation 18215(a).)

Section 82007 defines “candidate,” in pertinent part, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until that status is terminated pursuant to section 84214.  Thus, legislators who are elected officials, such as members of the California State Senate, are considered candidates under section 82007 and any payments they behest are presumed to be for political purposes and could be considered contributions.  (Danner Advice Letter, No. A-96-039.)  Pursuant to Proposition 208, members of the State Senate are prohibited from soliciting contributions until twelve or six months before the next primary election.  (Section 85305.)

The Senate Subcommittee on California European Trade Development plans to cosponsor with a private, nonprofit organization a series of one-day business seminars on conducting business in a specified European country.  Senator Kopp will serve as a panelist.  The nonprofit organization will pay for all costs including invitations, room rental, food, refreshments, agendas, handouts, etc.  In addition, the nonprofit organization will pay for accommodations for the speakers from Europe.  The Senate will pay for Senator Kopp’s transportation to the seminars.

Generally, no contribution results where an official’s own agency makes an expenditure on behalf of the public official.  Therefore, the transportation costs provided by the Senate will not result in a contribution to Senator Kopp.  For purposes of the cosponsored rules, we have advised that no gift or contribution results where the Senate cosponsors events.  (Schmidt Advice Letter, No. A-96-096.)

You have not indicated whether the costs for food and refreshments paid by the nonprofit organization are at the behest of the senate subcommittee.  We have advised that when a cosponsor, such as a nonprofit entity, handles the specific arrangements concerning an event (e.g., the acquisition of food) and this is not performed in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express consent of the official, then the payments would not be considered contributions to the official.  (Schmidt Advice Letter, No. A-96-171.)  We have also advised that where a public official is involved in coordinating the payments, payments for food for attendees will be considered contributions to the official.  (Napolitano Advice Letter, No. A-96-112.)

Post-Proposition 208
When the voters enacted Proposition 208, the initiative established the option of noncampaign officeholder accounts.  Section 85313 provides that an officeholder may accept contributions “for expenses related to assisting, serving, or communicating with constituents, or with carrying out the official duties of the elected officer, provided aggregate contributions to such a fund do not exceed ten thousand dollars ($10,000) within any calendar year and the expenditures are not made in connection with any campaign for elective office or ballot measure.”

In interpreting section 85313, we advised in the Gallegos Advice Letter, No. A-97-052, that a payment made in connection with a career fair for constituents would not result in a campaign contribution or a contribution to the officeholder account of a cosponsoring legislator.   The event was held for the purpose of assisting, serving, and communicating with his constituents; the event was cosponsored by other parties in addition to himself; the official did not receive anything of value; and the payments by third parties were limited to providing food from a fast food restaurant and T-shirts to the attendees.  We have applied this analysis on a case-by-case basis in subsequent advice letters dealing with cosponsored events.  (See Leidigh Advice Letter, No. A-97-126; Leidigh Advice Letter, No. A-97-329; Schmidt Advice Letter, No. A-97-366.)

In the Napolitano Advice Letter, No. A-97-112, we advised that payments (including payments for food, printing, preparation of written materials, computerized registration, reduced hotel rate, teleconference air time, booth construction materials, signs, facility costs, and an antiquities display) in connection with an international trade conference cosponsored by a member of the California State Assembly did not result in campaign contributions or contributions to the official’s officeholder account.  The event was held for the purpose of serving and assisting her constituents.  The official did not receive any monetary contributions and payments made at her behest benefitted the trade conference and the participants rather than herself.

Accordingly, payments made by the nonprofit organization will not result in contributions to Senator Kopp as long as:  (1) the seminars are related to assisting, serving or communicating with his constituents or to carrying out his official duties; (2) no campaign activity will take place at the seminars; (3) the seminar will be cosponsored; and (4) the senator will not receive any payments as a result of the seminar.

None of the materials nor any of the speakers and/or workshop panelists will include express advocacy references to Senator Kopp or any other elected official.  Therefore, it does not appear from your facts that the seminars will be held for campaign purposes.  Nevertheless, we do not consider the series of one-day seminars to be related to assisting, serving or communicating with the senator’s constituents.  You have not indicated that the senator’s constituents will be attending the seminars.  In addition, you have not indicated that the seminars are open to the public and are taking place in Senator Kopp’s district.  

However, the seminars do appear to be related to assisting the senator with carrying out his official duties as chairman of the Subcommittee on California European Trade Development.  The Senate will pay for the senator’s transportation to the events.  The purpose of the seminars is to discuss legislation and state laws pertaining to doing business in foreign markets as well as the particular methods for doing business in a specified European country.  The seminars will also include discussion on business opportunities within California for California firms and Europe-based firms doing business in this state. 

You have not indicated that Senator Kopp will receive anything of value as a result of the seminars other than refreshments and incidentals that will be provided at the seminar.  The costs for each seminar will exceed $15,000.  Presumably, any payments made by the nonprofit organization will be primarily for travel accommodations for speakers from Europe and not for the benefit of the senator.  Accordingly, it appears from your facts that the payments made by the nonprofit organization in connection with the seminars will not result in campaign contributions or contributions to Senator Kopp’s officeholder account.

Gifts
Payments may be considered gifts under some circumstances.  (Section 82028.)  Regulation 18941 provides that a gift is “received” or “accepted” when the recipient knows that he or she has either actual possession of the gift or takes any action exercising direction or control of the gift.  Generally, no gift results where an official’s own agency makes an expenditure for travel on behalf of the public official.  (Regulation 18950.1(d).)  Therefore, the transportation costs provided by the Senate will not result in a gift to Senator Kopp.

Pursuant to regulation 18941.1, we have advised that any food, refreshments, or incidentals provided directly to elected officials at a cosponsored event will be deemed gifts to the official and subject to the $290 gift limit.  (Leidigh Advice Letter, No. A-97-129.)  Senator Kopp will be serving as a panelist at the seminars.  Regulation 18950.3 provides that refreshments provided to an official during an event at which the official gives a speech or participates in a panel or seminar are not gifts for reporting and gift limit purposes.

Please be aware we have not fully developed advice or rules regarding Proposition 208 officeholder accounts.  The Commission plans to adopt regulatory amendments that will regulate contributions to officeholder accounts and payments to support community, legislative, and governmental public events cosponsored by officials.  Please keep in mind that the final form of any adopted regulation may deviate from current advice.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  This letter should not be construed to evaluate conduct on the part of any other official attending the conference.


�  A candidate “behests” a contribution when the contribution is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.”  (Regulation 18225.7(a).)





