                                                                    August 11, 1997

The Honorable William A. Craven

California Legislature

State Capitol, Room 3070

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-373
Dear Senator Craven:

This letter is a response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS

1. Once you leave office in December 1998, will your committee's funds, which were all raised and received prior to January 1, 1989, be subject to disposition in accordance with Regulation 18519.4(d), which incorporates Elections Code Section 20300 as it was in effect as of December 31, 1996?  Specifically, may you dispose of those funds in accordance with subdivision (d)(5) of the regulation as contrasted with current Section 89519 (as added by Proposition 208)?

2. Would the answer change if, between now and the time you leave office, you expend some portion of the committee's funds for "officeholder" purposes permissible under  Sections 89510-89518?

CONCLUSIONS

3. Regulation 18519.4(d) is not applicable to your committee since the funds are not surplus at this time.  Regulation 18519.4(b)(1) applies to your funds.  Under this part of the regulation, the campaign funds may be disposed of in accordance with Sections 89510 - 89518.  Once you leave office, any remaining funds in the account will be subject to Section 89519, as added by Proposition 208.

4. No.  The answer does not change.  You may use the committee’s funds for any purpose that is permissible under Sections 89510-89518.  

FACTS
You will be leaving office at the end of your current term, which will occur in early December 1998.  You have campaign funds which were all raised (and received) prior to

January 1, 1989, and which have been maintained in a separate committee ever since that time (Craven Senatorial Committee, ID#746466).  As you understand it, those funds will become "surplus" upon your leaving office.  To date, no expenditures have been made from that committee since January 1, 1989, except those directly related to preparation and filing of the required campaign reports and for taxes on the interest earned by the committee (and received on various dates, some of which were after January 1, 1989).

ANALYSIS
On May 13, 1997, the Commission adopted Regulation 18519.4, regarding the use of surplus funds received prior to January 1, 1997.  Regulation 18519.4(b) describes the permissible use of campaign funds held by officeholders that have not yet become surplus.  It states:

“(b)  Campaign Funds Held by Officeholders that Have Not Yet Become Surplus.

  
(1)  Campaign funds received prior to January 1, 1997, that are 

held by an elected officer and have not yet become surplus because

the elected officer has not been defeated or left office, may be used

for any lawful purpose under Government Code sections 89510-89518

or transferred to a committee for a future election of the elected officer

pursuant to 2 Cal. Code of Regs. section 18530.1 regarding carryover 

of funds.  Unless spent or transferred to a committee for a future election,

these funds will become surplus on the date the elected officer leaves 

office and will be subject to the surplus rules of Government Code 

section 89519 at that time.

(2)  On or after January 1, 1997, a candidate or a candidate’s controlled committee(s) may declare any funds or assets which were held by the committee as of December 31, 1996, to be surplus within the meaning of Government Code section 89519.”

You are currently a member of the State Senate.  You have campaign funds in a committee that were all received prior to January 1, 1997.  Therefore, Regulation 18519.4(b) is applicable to you.  The campaign funds you hold in the committee have not yet become surplus because you have not been defeated or have left office and they were received prior to January 1, 1997.  Pursuant to subdivision (b) of Regulation 18519.4, you may use the funds for any lawful purpose under Sections 89510-89518.
   Upon leaving office, the funds will be subject to the provisions of Section 89519 as added by Proposition 208. 

In your letter you ask whether you may use the funds to make donations as specified in subdivision (d)(5) of the regulation.
  Although, Regulation 18519.4(d)(5) is not applicable, Section 89515 states:

“Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where not substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family, and where the donations or loan bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.”

Before you leave office you may make donations from the campaign funds as permitted by Section 89515.  You have not asked about a specific donation.  Therefore, we have

not further analyzed this question.

You also ask if the Commission’s answer will change if, between now and the time you leave office, you spend some of the committee’s funds for “officeholder” purposes permissible under Sections 89510-89518.  As noted above,  you may use the committee’s funds for any lawful purpose under Sections 89510-89518.  

If you have questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

                



Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

       
Senior Staff Counsel, Legal Division

SGC:LM:tls

CORRECTED LETTER 8/13/97
�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�   Moreover, Regulation 18530.1 provides that campaign funds held in a controlled committee that was established pursuant to Section 84101 prior to January 1, 1997, may be used for any purposes permitted by Sections 89510-89518.


�  Regulation 18519.4(d)(5) permits donations to religious, scientific, educational, social welfare, civic, or fraternal organizations, if there is no benefit to a private shareholder/ individual and to other specified organizations.





