                                                                    December 1, 1997

The Honorable William A. Craven

Senate California Legislature

State Capitol, Room 3070

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-373a
Dear Senator Craven:

This letter is in response to your request for reconsideration of our advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS

1. Once you leave office in December 1998, may you dispose of campaign funds in the Craven Senatorial Committee (ID#746466) in accordance with subdivision (d)(5) of Regulation 18519.4, if the funds were all raised and received by you prior to January 1, 1989, and are held in a segregated account?

2. May you expend some portion of the committee's funds as provided under Sections 89510-89518?

CONCLUSIONS

3. Once you leave office, you may dispose of the funds in accordance with Regulation 18519.4(d)(5), provided the funds remain in a segregated account and are not commingled with campaign funds raised after January 1, 1989.

4. Since you have not yet left office, you may use the committee’s funds for any purpose that is permissible under Sections 89510-89518.   However, if an expenditure results in the commingling of the funds with campaign funds raised after January 1, 1989, Regulation 18519.4(b) will be applicable to the funds now held in a segregated account.

FACTS
In the Craven Advice Letter, No. A-97-373, we advised that since you are currently a member of the State Senate, Regulation 18519.4(b) is applicable to campaign funds you now hold.  We also advised that the campaign funds have not yet become surplus because you have not been defeated or left office, and they were received prior to January 1, 1997.  We further advised that you may currently use the funds for any lawful purpose under Sections 89510-89518, and that upon leaving office, the funds will be subject to the provisions of Section 89519 as added by Proposition 208. 

The facts in Advice Letter, No. A-97-373, are restated in this letter as follows.  You will be leaving office at the end of your current term, which will occur in early December 1998.  You have campaign funds which were all raised (and received) prior to January 1, 1989, and which have been maintained in a separate committee ever since that time (Craven Senatorial Committee, ID#746466).  As you understand it, those funds will become "surplus" upon your leaving office.  To date, no expenditures have been made from that committee since 

January 1, 1989, except those directly related to preparation and filing of the required campaign reports and for taxes on the interest earned by the committee (and received on various dates, some of which were after January 1, 1989).

ANALYSIS
On May 13, 1997, the Commission adopted Regulation 18519.4, regarding the use of surplus funds received prior to January 1, 1997.  Regulation 18519.4 generally incorporates the various applicable statutes which prescribe the permissible use of campaign funds held by officeholders when they become surplus. 

You submit that the funds held in your segregated account and raised prior to 

January 1, 1989, are subject to Regulation 18519.4(d) because you have kept these funds in a segregated account and they were all raised prior to January 1, 1989.  You note that Regulation 18519.4(d) provides in pertinent part:

  “(d)  Surplus Campaign Funds That Were Received Before

January 1, 1989.  Surplus campaign funds that were received

prior to January 1, 1989, may be used for the following purposes 

as set forth in Elections Code section 20300 in effect as of 

December 31, 1996 (repealed 1997).” 

To address your position, we have examined the Commission’s prior interpretation concerning surplus funds.  Payments made from surplus funds before January 1, 1997, were subject to either Section 89519 or Section 20300
 of the Elections Code.

Former Section 89519 defined surplus funds as follows:

  “Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds ....”  (Emphasis added.)

Section 20300 of the Elections Code provided in relevant part:

  “Upon leaving any elective office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, surplus campaign funds raised prior to January 1, 1989, under the control of the former candidate or officeholders or his her controlled committee shall be used or held for the following purposes: ....”  (Emphasis added.)

In 1990, for purposes of implementing former Section 89519, the Commission addressed the issue of interpreting what was meant by “campaign funds raised.”  Regulation 18587, which was adopted on December 3, 1990, provided in subdivision (d) that campaign funds raised on or before January 1, 1989, which had been commingled with campaign funds raised after 

January 1, 1989, were presumed to be raised after January 1, 1989.
  Therefore, in the D’Elia Advice Letter, No. A-90-773 (issued February 15, 1991), we advised that surplus funds which were raised prior to 1989 and were not commingled with funds raised after January 1, 1989, were governed by provisions of the Elections Code.  We note that Regulation 18587 was not subjected 

to the complete rulemaking process,
 but we have advised that it represented Commission policy concerning surplus campaign funds.  (Vonada Advice Letter, No. A-92-360.) 

Based on the Commission’s actions and staff’s interpretation of the former statute, if

Elections Code 20300 were in existence at the time you leave office in December 1998, it would have been applicable to the funds in question.  Consequently, you believe that Regulation 18519.4(d) is applicable to your segregated campaign funds because they were raised pre-1989 and under the Commission’s policy in effect prior to January 1, 1997, Elections Code Section 20300, now incorporated in Regulation 18519.4(d), would have been applicable.  You also believe the Commission intended to continue to apply those same rules to officeholders who hold “older” campaign funds, not just candidates who were no longer in office on January 1, 1997.

While plausible, it is problematic to reach the conclusion you proffer in light of subdivision (b) of Regulation 18519.4.  In its explanation of the proposed regulation, Commission staff stated, “Under regulation 18519.4, surplus funds from a particular election are governed by whatever use of surplus funds law was in effect at the time the funds were received and became surplus.”   (Emphasis added.)  (Staff Memorandum, Adoption of Regulation 18519.4 --- Surplus Funds from Elections Prior to January 1, 1997, dated April 10, 1997.)  It was clearly contemplated that the passage of Proposition 208 changed the “old” and “older” rules for existing officeholders.  In addition, since you have not left office, the language of subdivision (b) is clearly applicable to you.

Moreover, pursuant to the Commission’s directives at the December 20, 1996, and December 30, 1996, Commission meetings, prior to adoption of the “surplus funds” regulation, 

we advised the following in the Johnson Advice Letter, No. A-96-316a:

  “Funds that became surplus pursuant to Section 89519 prior

to December 31, 1996, will remain subject to that section after

the effective date of Proposition 208.  (Regulation 18519.4(c).) 

If an officeholder holding funds leaves office after January 1,

1997, the surplus funds will be subject to the new Section 89519

as it was adopted in Proposition 208.  (Regulation 18519.4(b).)”

We believe you raise an important question, however, regarding the equitable treatment of these funds given the legislative history of “old” Section 89519 and the Commission’s interpretations (pertinent to Regulation 18587) prior to the enactment of Proposition 208.  In addition, we agree, that under your facts, the existing language of subdivision (d) of Regulation 18519.4 applies, as well as subdivision (b).  As you note, subdivision (d), as adopted, focuses on when the funds were received, not when they became surplus.
  This is consistent with the statutory language of both former Section 89519 and Elections Code Section 20300, both of which focused on when the funds were raised, not when they became surplus. 

Since the language of Regulation 18519.4(d) does not expressly prohibit this interpretation, we conclude that if you keep the funds in a segregated account and do not commingle the funds with funds raised after January 1, 1989, consistent with the Commission’s policy on Regulation 18587, you may apply subdivision (d) of Regulation 18519.4.  Since the funds have not yet become surplus, you may spend these funds consistent with Sections 89510-89518.  (Regulation 18530.1.)   However, please note that if an expenditure results in a commingling of the funds with funds raised after January 1, 1989, the rationale behind the application of Regulation 18519.4(d), which incorporates the segregation analysis behind Regulation 18587, will no longer be applicable, and the funds will be subject to the provisions of Regulation 18519.4(b).   

Also, please note that Commission staff may request an amendment to the regulation so that the Commission may further consider this issue.  An important significance of the advice affected by this letter is that the Commission may choose to consider the resulting conclusions that these funds will not be subject to the 90-day distribution requirement of existing Section 

89519 once you leave office, and that you would be able to use the funds to make contributions other than specified under existing Section 89519.  

If you have questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

                



Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

       
Senior Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Former Section 12400 of the Elections Code, added by Stats. 1989, Ch. 1452; former Section 12404, of the Elections Code, added by Stats. 1981, Ch. 956.


�  Prior to January 1, 1990, the Commission did not have jurisdiction over the “personal use” of campaign funds.  Effective January 1, 1990, the Act was amended by SB 1431 to include new provisions that regulate the appropriate use of campaign funds under the Act.  (Stats. 1989, Ch. 1452.)  However, funds not commingled and raised on or before January 1, 1989, were subject to interpretation by the Attorney General.  (Staff memorandum, Adoption of Proposed Regulation 18587 --- Disposition of Surplus Campaign Funds, dated October 26, 1990.)  


�  The Office of Administrative Law disapproved the regulatory action on February 11, 1991.  The Commission did not refile it.


�  At its December 20, 1996, and December 30, 1996, Commission meetings, the Commission considered the possible effect of Proposition 208 on officeholders who had already left office and had “older” surplus funds such as Alister McAlister and on current officeholders such as the Governor.  We found no specific reference to your particular fact situation, e.g., “older” funds held in a segregated account by an existing officeholder. 


�  This advice differed from the Johnson Advice Letter, No. A-96-316, in that there we advised that the 90-day distribution requirement in “new” Section 89519 commenced on January 1, 1997, for funds that became surplus prior to January 1.


�    We note, however, that the changes to Emergency Regulation 19519.4(d) were technical in nature.  Emergency Regulation 18519.4(d) referred to funds that “became” surplus.  It provided in pertinent part, “Campaign Funds That Became Surplus Before January 1, 1989.  Campaign funds that became surplus prior to January 1, 1989, may be used for the following purposes....”  In the staff memorandum discussing adoption of a permanent regulation dated April 10, 1997, staff noted a technical change stating, “Minor changes to the introductory language in subdivisions (c) and (d) were made from the emergency regulation, so that certain surplus funds that used to be governed by the Elections Code provision were not switched inadvertently to be governed by the old Government Code Section 89519.” 





