August 13, 1997

Richard Kine

10362 Cole Road

Whittier, CA 90603

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-97-385

Dear Mr. Kine:

You have requested advice on behalf of a candidate for city council regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not identified the candidate on whose behalf you are requesting advice, we are treating this as a request for informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c).)

QUESTION
You represent a candidate for city council in a city with fewer than 100,000 residents.  The city has adopted a voluntary expenditure ceiling, which the candidate has accepted.  You have asked us to review proposed language for a notice you intend to include when soliciting contributions.  Your proposed notice states:

“Campaign Contribution Limit Disclosure Notice

“Proposition 208, passed by the voters in November 1996, implemented new campaign contribution limitations effective January 1, 1997.  These limits affect your contributions to the (candidate name) for the office city council and the (committee number) they have.  

“In most cases, contributions to this committee are now limited to $250.00 per person or business.  Pacs are also limited to $250.  Spouses are considered separate individuals, allowing a husband and wife to contribute $250 each period.  This limitation applies to each calendar year.  

“Additionally, state law imposes a lifetime contribution limit to special election committees.  The limit is 1,000 in most cases.  This is not a request for an amount in excess of these limits. 

“Personal and corporate contributions are acceptable.  Campaign contributions are not deductible for income tax purposes.”

The contribution limits of Proposition 73 (repealed 1997) specifically prohibited the solicitation of contributions in excess of the limits.  In light of this, the Commission required candidates to put a disclaimer on their fundraising materials.  Regulation 18532, enacted in response to Proposition 73's limits,  provides as follows:  

“A written solicitation for contributions will not be deemed a solicitation for contributions or loans in excess of the contribution limits, within the meaning of Section 85305 [repealed 1997], if the written solicitation includes a notice to the potential contributor, on each page or fold where contributions are solicited, that the request is not for a contribution or loan in excess of the contribution limits.  The notice should include a brief statement about the applicable limits.  The following statement shall be deemed to be an adequate notice:

The Political Reform Act places a limit on the amount of contributions (including loans) made by a contributor.  This is not a request for a contribution in excess of these limits.  In most cases the limit is $1,000.

The notice shall be in 10‑point type and in the same color or contrast as the statement requesting contributions.”  


The new contribution limits of Proposition 208 state that “no person ... shall make to any candidate or the candidate’s controlled committee ... and no such candidate or the candidate’s controlled committee shall accept from any person a contribution or contributions totaling more than” the specific limit for each election.  (Sections 85301 and 85402.)  While Proposition 208 does not specifically prohibit solicitation of contributions in excess of the limits, it is a violation for a person to make a contribution or for a candidate to accept a contribution in excess of the applicable limits.  Although candidates are not currently required by regulation to do so, we advise candidates to place a notice similar to that set forth in Regulation 18532 on their fundraising materials stating the specific contribution limit that applies to the candidate’s election.  The Commission staff may propose amendments to Regulation 18532 in the future to require notice of Proposition 208's contribution limits to appear on candidates’ fundraising solicitations.
With regard to the disclaimer language you have submitted, please note that Proposition 208's contribution limits are applied per election, not on a calendar year basis, as stated in the last sentence of the second paragraph.
  

In addition, the first two sentences of the third paragraph should be deleted.  Under Proposition 208, contributions to a candidate running in a special election are treated no differently than contributions for a primary, general or runoff election.  If the candidate you represent is running in a special election and has accepted the city’s voluntary expenditure ceiling, the contribution limit would be $250 per contributor in the special election.  The $1,000 contribution limit for special elections was contained in Proposition 73 and repealed by the passage of Proposition 208. 

Finally, the first sentence of the last paragraph may be misleading to contributors.  It is true the Act does not prohibit personal and corporate contributions.  However, an individual making contributions from both personal funds and his or her business funds would be subject to a single limit.  (Section 85311.)  Your language could be read to mean a contributor may make separate $250 contributions from business and personal funds.

If you have further questions, please contact me at (916) 322-5660.  If possible, please include your daytime telephone number on any future correspondence to the Commission.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Carla Wardlow

Division Chief

Technical Assistance Division

�Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18995 of the California Code of Regulations.


� Section 85313 allows elected officials to establish an “officeholder account”.  Limits on contributions to the officeholder account are imposed on a calendar year basis.  No single contributor may give more than $250 in a calendar year to the officeholder account, and no more than $10,000 in contributions may be received into the account in a calendar year.   Funds deposited into the account may not be used for any campaign purpose.





