                                                                    August 13, 1997

Mr. Eric L. Dunn

Deputy City Attorney

City of Palm Springs

Rutan & Tucker, LLP

Post Office Box 1950

Costa Mesa, California  92628-1950

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-389
Dear Mr. Dunn:

This letter is a response to your request for advice on behalf of city council members and public board members in Palm Springs regarding the provisions of the Political Reform Act    (the “Act”).
 


QUESTION
In light of section 85705's ban on contributions from governmental appointees, may an appointed board or commission member perform volunteer personal services for the campaign of the person who appointed him or her?  What types of volunteer personal services may a board member perform on the campaign of the appointing person without violating section 85705?  


CONCLUSION
Because volunteer personal services are not considered a contribution, an appointed individual who volunteers his or her services to the campaign of the official who appointed him or her would not be making a contribution to that official in violation of section 85705.  However, section 85705 also prohibits an appointed individual from soliciting or accepting contributions for any committee controlled by the person(s) who appointed him or her.  Therefore an appointed individual may not perform volunteer services that involve soliciting or accepting campaign contributions for the campaign of the appointing official.  

FACTS
In Palm Springs, the appointment of board members is governed by the city charter and ordinances enacted pursuant thereto.  Charter Section 602 states that board members “shall be appointed by the mayor, with the approval of the city council, from the qualified electors of the City, unless otherwise provided by ordinance.”  They are subject to removal by a majority vote of the city council.


ANALYSIS
Proposition 208 enacted a new prohibition on contributions from governmental appointees to the officeholders who appointed them.  Section 85705 provides as follows:

“No person appointed to a public board or commission or as Trustee of the California State University or Regent of the University of California during tenure in office shall donate to, or solicit or accept any campaign contribution for, any committee controlled by the person who made the appointment to that office or any other entity with the intent that the recipient of the donation be any committee controlled by such person who made the appointment.”

As discussed in the Abdelnour Advice Letter, No. A-97-164, if the entire council has the power to appoint and appoints an individual to a public board or commission, the individual may not make a contribution to or solicit a contribution on behalf of anyone who is a member of the council at the time of the vote.  Further, section 85705's prohibition on contributions from governmental appointees applies regardless whether a particular councilmember voted yes, no, abstained, or was absent during the vote on the appointee.

Alternatively, if the mayor appoints an individual to a public board or commission, that individual, for the duration of  his or her appointment, may not make a campaign contribution to the mayor’s campaign committee, or solicit or accept contributions on behalf of the mayor’s campaign committee.  Just because a particular mayoral appointee is ratified or confirmed by the council, however, does not mean that the appointee is prohibited from making campaign contributions to councilmembers.  (Abdelnour Advice Letter, supra.)  We have advised that when the mayor appoints an individual subject to the concurrence of the city council, only the mayor is the “person who made the appointment” under section 85705.  (Lyions Advice Letter, No. A-97-203.)  The language of the Palm Springs city charter provides that the mayor is the appointing authority for boards and commissions in Palm Springs, unless otherwise provided by ordinance.  

The term “contribution” is defined in section 82015 of the Act as follows:

“‘Contribution’ means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  An expenditure made at the behest of a candidate, committee or elected officer is a contribution to the candidate, committee or elected officer unless full and adequate consideration is received for making the expenditure.

The term ‘contribution’ includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies and similar fundraising events; the candidate's own money or property used on behalf of his or her candidacy; the granting of discounts or rebates not extended to the public generally or the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office; the payment of compensation by any person for the personal services or expenses of any other person if such services are rendered or expenses incurred on behalf of a candidate or committee without payment of full and adequate consideration.

The term ‘contribution’ further includes any transfer of anything of value received by a committee from another committee, unless full and adequate consideration is received.


* * *

Notwithstanding the foregoing definition of ‘contribution,’ the term does not include volunteer personal services or payments made by any individual for his or her own travel expenses if such payments are made voluntarily without any understanding or agreement that they shall be, directly or indirectly, repaid to him or her.”

Your first question is whether an appointed board or commission member may perform volunteer personal services for the campaign of the appointing person.  Personal services that an individual volunteers on behalf of a candidate or campaign are exempt from the Act’s definition of contribution.  (Section 82015 and Regulation 18215(c)(2).)  Therefore, volunteer personal services that an appointed individual provides to a candidate or the campaign of the candidate who appointed the individual do not constitute a contribution to that candidate.  However, in addition to restricting governmental appointees from making contributions to any committee controlled by the person who appointed them, section 85705 provides that the appointee may not “solicit or accept any campaign contribution” for any committee controlled by the person who appointed them.  Under section 85705, the appointed individual may not perform volunteer services for a committee controlled by the person who appointed him or her, if the services involve soliciting or accepting campaign contributions.  

Your second question asks what types of volunteer personal services a board member may perform on a campaign, without violating Section 85705?  For example, you ask whether a board member may do the following:
         “(a)  stuff envelopes with literature that solicits contributions; 

(b)  stuff envelopes with literature arranging a meeting at which contributions will be                          solicited; 

(c)  solicit contributions over the telephone; 

(d)  collect contributions at a fundraising event;

(e)  open mail in the campaign office that may (or may not) include contributions; 
(f)   answer telephones in the campaign office where contributions may (or may not) be                        discussed;

(g)  account for donations as treasurer; 

(h)  install signs or posters that request contributions;

(i)  produce, write, edit, direct, promote, appear in or otherwise be involved in television                     or radio advertisements that request contributions; 

(j)  be involved in sign, poster, television or radio advertising campaigns that do not                           directly ask for contributions; 

(k)  coordinate, arrange or schedule public appearances where contributions may be                           solicited; 

(l)  supervise other campaign workers in any of the above; 

         (m)  act as treasurer and file documents for a councilmember who is not up for reelection                     and who cannot currently raise money for a future campaign?”
Under section 85705, an appointee may not volunteer services to the candidate or officeholder who appointed him or her, if the services involve soliciting or accepting contributions.  In the Vasquez-Connolly Advice Letter, No. A-97-181, the Commission advised that members of a public commission appointed by the city council may not serve as treasurers for members of the city council if the appointees will be making, accepting, or soliciting contributions on behalf of the city councilmembers.  The letter concluded that accepting a contribution includes opening and processing contribution checks.  In all of the tasks listed above the appointee is involved in soliciting or accepting contributions on behalf of the campaign, with the possible exceptions of (e), (f) and (j).  In (e), if an appointee merely opens mail at the campaign office and puts mail including contributions or solicitation responses in a pile for someone else to handle, this would not constitute accepting contributions.  Similarly in (f), if the appointee volunteers to answer phones at the campaign office, and transfers any calls regarding contributions to another person to handle, this would not constitute soliciting or accepting contributions.   With respect to (j), section 87505 would not prohibit an appointee from being 

involved in sign, poster, television or radio advertising campaigns that do not solicit contributions, directly or otherwise.  An appointee could perform other volunteer services for the candidate that do not involve soliciting or accepting contributions.     

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

       




Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





