                                                                    October 31, 1997

The Honorable Quentin L. Kopp

California State Senate

State Capitol, Room 2057

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-390a
Dear Senator Kopp:

At the October 9, 1997 Commission meeting, the Commissioners voted 3-2 to rescind Advice Letter No. A-97-390, addressed to you.  Therefore, the advice in our No. A-97-390,
 addressed to you, is modified as followed. 

QUESTIONS AND CONCLUSIONS
1.
Do the Act’s contribution limits applicable to candidates apply to ballot measure committees controlled by a candidate?

The contributions limits of Section 85301
 do not apply to candidate-controlled ballot measure committees.  A candidate-controlled ballot measure committee may accept contributions in any amount.  

At the same October 9th meeting referred to above, while discussing the original letter to you, the issue of intra-candidate transfers arose.   Given that three Commissioners indicated that the candidate contribution limits do not apply to candidate-controlled ballot measure committees, concern was raised that a candidate could evade the contribution limits by accepting unlimited contributions to such a committee and subsequently transferring the funds to his or her campaign committee.  At least one of the three Commissioners who voted to rescind the original advice letter expressly predicated her vote (in part) on her intent that the Commission prevent such evasion of the contribution limits, and on assurances from several members of the regulated community that the Commission had the constitutional and statutory authority to do so.
  A draft regulation restricting intra-candidate transfers to the extent necessary to protect the Act’s candidate contribution limits will be presented to the Commission at the November 1997 meeting.   

Pending consideration of this issue by the Commission, we advise that a candidate may transfer funds from any of his or her controlled committees, including a controlled ballot measure committee, to any other of his or her controlled committees, provided that the transferred funds, when traced back to each contributor, do not cause any contributor to exceed any contribution limit applicable to the transferee committee.  

2.
May a candidate-controlled ballot measure committee solicit or accept contributions from, through, or arranged by a registered legislative lobbyist?
Yes.  The committee to which your advice request refers is a “candidate’s controlled committee.”  (See Section 85704.)   However, on October 9th, the Commission interpreted similar language in a similar context (Section 85301) to mean only the candidate’s committee for elective office, and not his or her controlled ballot measure committee.  Therefore, we must interpret Section 85704 not to apply to the solicitation or acceptance of contributions from, through or arranged by a lobbyist to a candidate-controlled ballot measure committee, even if the lobbyist finances, engages, or is authorized to engage in lobbying the candidate’s governmental agency.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  The statement of facts in No. A-97-390 is incorporated herein by reference.  The remainder of 


No. A-97-390 is incorporated herein by reference to the extent is not contradicted by the modified advice in this letter.    


�  All statutory references are to the Government Code, unless otherwise noted.


� It has been suggested that Section 89522 and Elections Code Section 18680 (copy attached) address this issue.  





