                                                                    September 3, 1997

Fred Vanderhoof

Republican Central Committee of

  Fresno County

P.O. Box 25366

Fresno, California 93729-5366

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-391
Dear Mr. Vanderhoof:

This letter is a response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act ( “Act”).
  Because your questions are of a general nature, we consider your request to be one for informal assistance.
   

QUESTIONS
1.  May a candidate pay bounty to a county central committee out of campaign funds for the purpose of voter registration?  If yes, is the payment considered a contribution to the county central committee and therefore subject to the contribution limits of Proposition 208?   May the bounty be targeted to a specific part of the county that lies within the candidate’s district?

2.  May an individual earmark his/her contribution to the county central committee for voter registration and other party-building activities?

CONCLUSIONS

1.  A candidate may use campaign funds to pay bounty to the county central committee for voter registration activities as long as the amount of bounty paid constitutes adequate consideration for the registration services provided by the central committee.  If adequate 

consideration is provided, the payment for voter registration will not be a contribution to the central committee and, therefore, not subject to the contribution limits.  The committee will report the receipt as a miscellaneous increase to cash.  The central committee may target a specific part of the county that lies within the candidate’s district for voter registration.

2.  Individuals may not earmark their contributions to the central committee for voter registration and other party-building activities.

ANALYSIS
Because the payment of bounty furnishes an incentive to the county central committee to register more voters of the candidate’s party, the Commission has determined that a candidate’s use of campaign funds to a county central committee as bounty for voter registration expenses is a campaign-related expenditure and a permitted use of campaign funds.  (Martin Advice Letter No. A-89-301.)  

Section 82015 defines a “contribution”:

“‘Contribution’ means a payment, a forgiveness of a loan, a payment

of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a

payment except to the extent that full and adequate consideration

is received unless it is clear from the circumstances that it is not

made for political purposes ....”  (Emphasis added.)

If the voter registration services provided by the county central committee constitute adequate consideration for the amount of bounty paid by the candidate, the central committee will not have received a contribution.  Instead, the county central committee will report the amount as a miscellaneous increase to cash on its campaign statement.

Individuals may not earmark contributions to the county central committee for voter registration or other party building activities.  The prohibition relating to the earmarking of contributions is contained in Section 85703, which states:

“No person shall make and no person, other than a candidate or the

candidate’s controlled committee, shall accept any contribution on

the condition or with the agreement that it will be contributed to

any particular candidate.  The expenditure of funds received by a

person shall be made at the sole discretion of the recipient person.”

(Emphasis added.)

 The first sentence of Section 85703 clearly prohibits earmarking contributions to specific candidates.  In addition, the second sentence provides that the expenditure of funds received by a person shall be made at the sole discretion of the recipient person.  A contribution accepted under a condition that it be spent for a specific purpose places the recipient in a position of not having sole discretion regarding the expenditure of those funds.  (Sutton Advice Letter, No. A-97-333, copy enclosed.)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Mary Ann Kvasager

       
Political Reform Consultant

Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)





