                                                                    October 14, 1997

Janice Cader-Thompson

732 Carlsbad Court

Petaluma, California  94954

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-393
Dear Ms. Cader-Thompson:

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Are you a “public official” subject to the disclosure and disqualification provisions of the

Act by virtue of your membership on the Corona Reach Specific Plan Committee?

CONCLUSION
At the present time, the Corona Reach Specific Plan Committee is solely an advisory committee.  Therefore, you are not a “public official” subject to the disclosure and disqualification provisions of the Act solely by virtue of your membership on the committee.

FACTS

The City Council of the City of Petaluma approved a work plan for the Corona Reach Specific Plan in July 1995 which initiated the planning effort for the Corona Reach Specific Plan (“Specific Plan.”)  A steering committee consisting of two councilmembers and two planning 

commissioners was established to provide a forum for public input and participation and to develop policy options and recommendations on a draft Specific Plan.  The steering committee structure was modified in July of 1997 to formulate a new committee, the Corona Reach Specific Plan Committee (“committee”).  The membership of the new committee was expanded to include property owners and at-large members. 

The new committee was formed for the limited purpose of providing input and recommendations regarding the formation of the proposed Specific Plan.  The committee, which was appointed by the city council, now consists of two councilmembers, two planning commissioners, two representatives of property owners who own property within the specific plan area, and five at-large members.  You are one of the at-large members.

The committee will make recommendations to the planning commission, which in turn will make its own recommendations to the city council. The city council is the final decisionmaker on matters relating to the Specific Plan.  The planning commission and the city council have full discretion to modify, accept or reject any of the recommendations of the committee.  Since this is a new committee, there is no track record of the planning commission or city council accepting recommendations of the committee without modifications.

Mr. Rudnansky stated that the committee does not have its own staff or budget.  The role of the city staff and the consultant, retained by the city council, is to carry on the overall process toward its intended end of a specific plan to be reviewed and approved by the city council.  The city staff and consultant will act as facilitators and will provide assistance to the committee, the planning commission and the city council.  In addition, the committee follows the notice and open meeting requirements of the Brown Act.

ANALYSIS

A public official is required to disclose all of his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official’s duties.  (Sections 87200-87313.)  In addition, no public official at any level of state or local government may make, participate in making, or in any way attempt to influence a governmental decision in which that official knows or has reason to know that he or she has a financial interest.  (Section 87100.)     

The term "public official" is broadly defined in the Act to include every member, officer, employee, and consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)  Regulation 18700 further provides that “member” shall include salaried or unsalaried members of boards or

commissions with decisionmaking authority.  A board or commission possesses decisionmaking authority whenever:

   “(A)  It may make a final governmental decision;

     (B)  It may compel a governmental decision; or it may 

prevent a governmental decision either by reason of an

exclusive power to initiate the decision or by reason of

a veto which may not be overridden; or

     (C)  It makes substantive recommendations which are,

and over an extended period of time have been, regularly

approved without significant amendment or modification

by another public official or governmental agency.”

(Regulation 18700(a).)

According to the information provided, the committee has neither the power to make nor to compel a final governmental decision.  The newly formed committee will make recommendations regarding the specific plan to the planning commission, which in turn will make its own recommendation to the city council, which is the final decisionmaker regarding the specific plan.  The Commission has previously advised that when a board or commission is newly formed and has no history of its recommendations being regularly approved over an extended period of time, such a board or commission is not yet a decisionmaking entity under the Act.  (Wilson Advice Letter, No. I-94-307, Michelon Advice Letter, No. I-94-224.)

A board or commission which does not possess decisionmaking authority pursuant to the provisions of Regulation 18700(a)(1) is solely advisory in nature.  (In re Rotman (1987) 10 FPPC Ops. 1.)  Accordingly, its members are not public officials solely by virtue of their membership on that advisory body.

Therefore, based on the information provided, we conclude that the committee is an advisory body, and you are not a “public official” subject to the disclosure and disqualification provisions of Act.  However, if in the future, the committee’s substantive recommendations are regularly approved without significant amendment or modification by the planning commission or the city council, the members of the committee will qualify as public officials within the meaning of Regulation 18700 (a)(1)(C).  At that time, the disclosure and disqualification requirements of the Act would apply.

Please note that this advice does not apply to the committee members who are already public officials, e.g. the city councilmembers and planning commissioners.  A public official, in any capacity, may not make, participate in making, or use his or her official position to influence 

a governmental decision in which he or she has a financial interest.  (Gallagher Advice Letter, No. I-93-205, Prestidge Advice Letter, No. A-95-323.)

If you have any questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Luisa Menchaca

       
Senior Staff Counsel, Legal Division

SGC:LM:tls

cc:  Mr. Richard Rudnansky,

       Petaluma City Attorney

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  In addition to the information you sent, some of the facts in this letter were provided by Mr. Richard Rudnansky, the Petaluma City Attorney. 





