                                                                    September 2, 1997

Mary Ann Krause

836 Monte Vista Drive

Santa Paula, California  93060

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-401
Dear Ms. Krause:

This letter is in response to your request for clarification of the advice we provided to you in our letter of May 6, 1997 (Krause, Advice Letter No. A-97-197) about the Political Reform Act (the “Act”).
  Please refer to the statement of facts in that letter, which are incorporated herein by reference.  Additional facts are stated in each question, as necessary.   

1.  What is “promised income,” as that term is used in No. A-97-197?  
In our earlier letter, we advised that the transfer of Parcel D to you from the developer was not a gift to you, but rather income to you.  This somewhat unusual result arose because, under the unique circumstances of this case, your very acceptance of the parcel amounted to consideration for the transfer.  

The source of income to a public official, such as yourself, becomes a “financial interest” of the public official.  (Section 87103(c).)  In some situations, income may be promised to a public official, but not yet actually received by the official.  In such situations, the source of promised income is also a financial interest of the public official; in other words, the source of promised income does not escape characterization as a financial interest of the promisee/public official just because the income has not yet been delivered.  (See, e.g., Clay Advice Letter, No. I-96-335.)  

In your case, at the time we delivered our earlier advice, the grant deed for the transfer of Parcel D had been prepared and merely needed to be filed.  Under those circumstances, the transferor had made what amounted to a promise to transfer the parcel to you.  Thus, although you had not yet technically received the income (i.e., ownership of the parcel), we consider the transferor to be a financial interest of yours as a source of income, from which a conflict of interest could arise. 

As the transferor of Parcel D is now a financial interest of yours, you must disqualify yourself from making, participating in making, or using your official position to influence governmental decisions which have a substantial likelihood of resulting in a material financial effect on the transferor.
  (Section 87100.)  This situation holds true until 12 months after you actually receive ownership of Parcel D.  (Section 87103(c).)  As the Act’s conflict-of-interest rules are designed to be applied in particular, concrete factual situations, we cannot advise you further in the abstract.  If a situation arises in which you believe a disqualifying conflict of interest is possible, we encourage you to seek further advice at that time.  

2.  How should receipt of ownership of Parcel D be reported on your statement of economic interests form?   

The fair market value of Parcel D should be reported on FPPC Form 700, Schedule C, as income.  This advice assumes that the fair market value exceeds the reporting threshold for your disclosure category in your agency’s conflict of interest code.  

Ordinarily, a newly acquired piece of real estate would also be reported on Form 700, Schedule B, as an “interest in real property.”  However, there is an exception to this reporting requirement for personal residences, i.e., a personal residence need not be reported on Schedule B.  We understand the city has agreed to merge Parcel D into your lot after the transfer.  If this is so, then it would become part of your personal residence and need not be reported on Schedule B.   


3.  Could the “rule of necessity” prevent your disqualification if an otherwise disqualifying conflict arose?  

There is a provision in the Act for an otherwise disqualified public official to make or participate in making a governmental decision to the extent his or her participation is “legally required for the action or decision to be made.”  (Section 87101.)  This provision is interpreted narrowly because it “allows back in” an official who would otherwise have a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18701(c).)  The Commission has interpreted this law to mean that an otherwise disqualified public official may participate only if there is no “alternative source of decision” without his or her participation.  (Regulation 18701(a).)  Thus, if you had a disqualifying conflict of interest, you could participate in making a governmental decision
 under this rule only if it were impossible for the decision to be made without you. 

4.   The grant deed for Parcel D identifies the grantor as Vista Pointe, LLC.  The deed requires two signatures, one from Limoneira Land Company (“Limoneira”), and one from Priske-Jones Company (“Priske-Jones”).  Which of these entities becomes a financial interest of yours as a result of the transfer of Parcel D?  

If a public official has a financial interest in a business entity, he or she also has a financial interest in any other business entities which are a parent or a subsidiary of the first business entity, or which are “otherwise related to” the first business entity—if the governmental decision in question will have a reasonably foreseeable material financial effect on the parent/subsidiary or related business entity (Regulation 18706.).  Whether a “parent-subsidiary” relationship exists between two business entities is determined under Regulation 18236(a).
  Whether two business entities are “otherwise related” is determined under Regulation 18236(b).



At a minimum, the grantor, Vista Pointe LLC, is a financial interest to you a source of income.  You may have a financial interest in Limoneira and/or Priske-Jones if either is a parent or subsidiary of, or a “related business entity” to Vista Pointe.  If the relationship between either firm and Vista Point LLC satisfies the criteria in Regulation 18236(a) or (b), and if a given governmental decision will have a reasonably foreseeable material financial effect, then either firm may also be a financial interest from whom a conflict of interest could arise for you.  This is a determination which must be made on case-by-case basis.  (See footnote 2, above.)  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Please note that you are not automatically disqualified with regard to any particular financial interest, such as the transferor or any related business entities.  (See the answer to question no. 4, below.)  The transferor is now a financial interest of yours.  As such, it may be a source of a conflict of interest if a given governmental decision will result in a reasonably foreseeable and material financial effect on it.  (A financial effect resulting from a governmental decision is “reasonably foreseeable” if there is a substantial likelihood that it will occur.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  Whether a financial effect is “material” is determined under various regulations promulgated by the FPPC, depending upon the nature of the interest and the degree to which it is involved.  (Regulation 18700 et seq.).)  Even if there is such a reasonably foreseeable material financial effect, the conflict of interest is not disqualifying if the financial effect on your financial interest is indistinguishable from the effect on the public generally.  (Sections 87100, 87103.)   





Like all public officials, you must make a case-by-case determination of whether any governmental decision in which you will take part will have such an effect on any of your financial interests.  For a given financial interest, some decisions will require disqualification, and some will not.  


�  See Regulation 18700(c) for a definition of those actions which constitute “participating in making a governmental decision,” for purposes of the Act.  


�  Subsection (a) of Regulation 18236 provides, 


“(a)  Parent�subsidiary.  A parent�subsidiary relationship exists when one corporation directly or indirectly owns shares possessing more than 50 percent of the voting power of another corporation.”


� Subsection (b) of Regulation 18236 provides,


“(b)  Otherwise related business entity.  Business entities, including corporations, partnerships, joint ventures and any other organizations and enterprises operated for profit, which do not have a parent�subsidiary relationship are otherwise related if any one of the following three tests is met:


(1)  One business entity has a controlling ownership interest in the other business entity.


(2)  There is shared management and control between the entities.  In determining whether there is shared management and control, consideration should be given to the following factors:


(A)  The same person or substantially the same person owns and manages the two entities;


(B)  There are common or commingled funds or assets;


(C)  The business entities share the use of the same offices or employees, or otherwise share activities, resources or personnel on a regular basis;


(D)  There is otherwise a regular and close working relationship between the entities; or


(3)  A controlling owner (50% or greater interest as a shareholder or as a general partner) in one entity also is a controlling owner in the other entity.” 





