SUPERSEDED BY 1998 AMENDMENTS TO REGULATION 18530
                                                                    September 8, 1997

Emma Solden

City Clerk

City of Santa Cruz       

809 Center Street, Room 9

Santa Cruz, California 95060

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-426
Dear Ms. Solden:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You are the city clerk for the City of Santa Cruz and you are requesting advice on behalf of the Santa Cruz City Council.

QUESTIONS & CONCLUSIONS
1)  How does the Commission reconcile section 85706(c) with section 85300 regarding the prohibition of use of public funds for elective office?
Section 85706(c) provides the following:

“Any charter municipality which chooses to establish a voluntary spending limit program involving matching funds, consistent with subdivision (c) of Section 85400, may set a uniform contribution ceiling from any person to any candidate or the candidate’s controlled committee of a contribution or contributions totaling no more than five hundred dollars ($500) for each election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate, provided the program offers a matching fund ratio of at least one dollar ($1) to each three matchable private contributions.”

On the other hand, section 85300 prohibits the use of public moneys for the purpose of seeking elective office.  Section 85300 became law as a result of the passage of Proposition 73 in 1988.  Apparently, section 85300 was intended to prohibit the public financing of election campaigns.  (Vaughan Advice Letter, No. A-90-315.)  The Commission interpreted section 85300 to preclude charter cities and counties from using public funds to finance local elections.  This interpretation was upheld in County of Sacramento v. Fair Political Practices Commission (1990) 222 Cal.App.3d 687 where the court held that a charter county regulation providing for partial funding of county election campaigns was invalid in light of section 85300.  In that case, the court determined that “campaign financing of election contests, both state and local, is a matter of statewide concern.”

In a subsequent California Supreme Court case, Johnson v. Bradley (1992) 4 Cal.4th 389, the voters of the City of Los Angeles amended the city charter by adopting a comprehensive campaign reform measure which imposed spending limitations on campaign funds and provided for partial public funding of city political campaigns.  Based on the facts presented and the specific ordinance at issue, the court upheld the public funding provision despite section 85300.  

Based on the holding in Johnson, supra, section 85300 does not preclude a charter municipality from establishing a voluntary spending limit program involving matching funds.  Accordingly, section 85706(c) does not conflict with section 85300.

2)  May the City of Santa Cruz, a charter city, adopt an ordinance that provides for the preparation and distribution of a candidate brochure, which will follow the guidelines of a candidate statement of qualifications set forth in Elections Code section 13307?  The cost of the brochure will be paid by the city, and there may or may not be criteria required for a candidate’s inclusion, such as agreeing to voluntary spending limits; raising a specific dollar amount for the campaign; and/or collecting a specific number of qualified signatures in lieu of a dollar amount.
1.  Mass Mailing Prohibition
Section 89001 states:

“No newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”

Regulation 18901(a) (copy enclosed) interprets section 89001:

“(a) Except as provided in subdivision (b), a mailing is prohibited by section 89001 if all of the following criteria are met:  

(1) Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.

(2) The item sent either:

(A) Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

(B) Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.


(3)(A) Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

(B) Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

(4) More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).”

The candidate brochure is a tangible item that will be distributed to city residents.  It is likely that the brochure will feature city councilmembers who are running for reelection.  The cost of the brochure will be paid by the city.  Presumably, more than 200 copies of the brochure will be sent.  Therefore, distribution of the brochure is a violation of Section 89001 unless an exception under subdivision (b) of Regulation 18901 applies.

Regulation 18901(b)(7) provides a relevant exception to the mass mailing prohibition:

“Any legal notice or other item sent as required by law, court order, or order adopted by an administrative agency pursuant to the Administrative Procedure Act, and in which use of the elected officer’s name, office, title or signature is necessary in the notice or other mailing.  For purposes of this subdivision (b)(7), inclusion of 

an elected officer’s name on a ballot as a candidate for elective office, and inclusion of an elected officer’s name and signature on a ballot argument, shall be considered necessary to such a notice or other item.”

The candidate brochure will follow the guidelines of a candidate’s statement of qualification set forth in Elections Code section 13307.  We have advised in the past that the above exception applies to the distribution of candidate statements of qualifications. (Reynoso Advice Letter, No. A-90-555.)  Thus, the exception would also apply to the candidate brochure.

However, the exception would not apply if the city places certain obstacles to a candidate’s inclusion on the brochure.  The main purpose of section 89001 is to eliminate the potential unfair advantage which such use of public funds might provide to an incumbent during the election period.  (Section 81002(e).)  (See Rogers Advice Letter, No. A-97-205, copy enclosed.)  Requiring a candidate to raise a specific dollar amount and/or requiring a candidate to collect a specific number of qualified signatures in lieu of the dollar amount before including the candidate on the brochure might have the effect of favoring incumbents.  This is especially true where the candidate brochure only includes incumbents as a result of such requirements.

Requiring a candidate to agree to voluntary spending limits does not violate the mass mailing provision because the requirement does not favor incumbents.  Any candidate has the ability to agree to voluntary spending limits.  Moreover, the requirement advances the public interest.  Proposition 208 which establishes voluntary spending limits provides that it is in the public interest “to limit overall expenditures in campaigns, thereby allowing candidates and officeholders to spend a lesser proportion of their time on fundraising and a greater proportion of their time communicating issues of importance to voters and constituents.”  (Section 85101(e).)

2.  Section 85300
As previously mentioned, section 85300 prohibits the use of public moneys for the purpose of seeking elective office.  Regulation 18530 exempts from this prohibition “expenditures of public funds for the production and dissemination of candidate statements for all candidates for the same office pursuant to Election Code section 13307.”  Thus, section 85300 would not apply to the candidate brochures which would follow the guidelines in Election Code section 13307.  

Further, section 85300 would not prohibit the city from requiring a candidate to agree to voluntary spending limits before being included on the brochure.  In the past we advised that the use of public funds to publish the names of candidates who agreed to abide by local voluntary campaign ethics laws did not violate section 85300 because the publication did not indicate approval or support for any candidate and the publication advanced the public interest.  (Krey Advice Letter, No. A-94-229, copy enclosed.)  Thus, the city may require candidates to agree to voluntary spending limits before including them in the brochure as long as the brochure explicitly states that only those candidates who accepted the voluntary spending limits were included in the brochure.

Accordingly, the Santa Cruz City Council may adopt an ordinance that provides for the preparation and distribution of a candidate brochure that follows the guidelines of Election Code section 13307.  However, the ordinance may not place restrictions on a candidate’s inclusion on the brochure that would have the effect of favoring incumbents.  The ordinance may require candidates to accept voluntary spending limits before including them in the brochure as long as the brochure explicitly states that only those candidates who accepted the voluntary spending limits were included in the brochure.

3)  May the City of Santa Cruz adopt an ordinance which provides for matching funds or would a vote of the people be required?
Section 85400(c) provides that any local jurisdiction may establish voluntary spending limits for local candidates that do not exceed $1 per resident per election.  Section 85706(b) provides that a local jurisdiction may impose higher spending limits only by a vote of the people.

Thus, the City of Santa Cruz may adopt an ordinance establishing a voluntary spending limit program involving matching funds without a vote of the people if the spending limits do not exceed $1 per resident per election.

4)  Must the city submit a charter amendment to allow use of public moneys for a matching funds program, or may the city council enact an ordinance without a vote of the people?

The Commission does not have the jurisdiction to advise whether a city has the authority under its charter to establish a matching funds program.
5)  May the city council adopt an ordinance which would have different voluntary spending limits for candidates and incumbents or would a vote of the people be required? 
As previously indicated, any local jurisdiction may establish voluntary spending limits for local candidates that do not exceed $1 per resident per election.  (Section 85400(c).)  However, a local jurisdiction may impose higher spending limits by a vote of the people.  (Section 85706(b).) 

Generally, local laws that conflict with the Act are superseded.  Section 81013 provides:

“Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title ...”

You have not provided the specific language of the ordinance.  Thus, we cannot determine whether the proposed ordinance would conflict with the Act.  Please note that any ordinance that has the effect of favoring incumbents is preempted by the Act.  (Section 81002(e).)  Furthermore, you should consult with your city attorney as to whether such an ordinance is constitutional.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





