                                                                    November 10, 1997

Laurence S. Zakson

Reich, Adell, Crost & Cvitan

501 Shatto Place, Suite 100

Los Angeles, California  90020-1792

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-433
Dear Mr. Zakson:

This letter responds to your request on behalf of Laborers' International Union of North America, Local 300, AFL-CIO and its sponsored committee Laborers' Local 300 Small Contributor Committee for advice about the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  (a)  Is a committee making an independent expenditure for a broadcast or mass mailing advertisement that expressly advocates the election or defeat of any candidate or ballot measure, required to include the names of the two persons making the largest contributions to its committee?  

    (b)  If so, then given the fact that literally hundreds of individuals would be making the same contribution (due to the contribution limits), how are the two largest contributors, who must be disclosed, to be determined?
The language in which this question is framed indicates that you are familiar with Section 84506, which provides:  

“If the expenditure for a broadcast or mass mailing advertisement that expressly advocates the election or defeat of any candidate or any ballot measure is an independent expenditure, the committee, consistent with any disclosures required by Sections 84503 and 84504, shall include on the advertisement the names of the two persons making the largest contributions to the committee making the independent expenditure.  If an acronym is used to specify any committee names required by this section, the names of any sponsoring organization of the committee shall be printed on print advertisements or spoken in broadcast advertisements.  For the purposes of determining the two contributors to be disclosed, the contributions of each person to the committee making the independent expenditure during the one-year period before the election shall be aggregated.” 

Under the plain language of Section 84506, the straightforward answer to question 1.(a) is yes.  However, your second question (1.(b)) raises a difficult issue.  

Like Section 84506, Section 85550(b) was added to the Act by Proposition 208.  Both provisions focus on independent expenditures.
   The latter imposes a $250 per contributor per election limit on contributions to any committee that makes $1,000 or more in independent expenditures supporting or opposing candidates.  Unfortunately, at least with respect to committees which make independent expenditures of $1,000 or more supporting or opposing candidates, Sections 84506 and 85500(b) present interpretative difficulties despite their obvious interrelationship.  

Section 84506 seems to contemplate that contributors to committees which make independent expenditures for certain types of political advertisements will contribute in varying amounts and rarely at the $250 limit imposed by Section 85500(b).  Indeed, why else have a disclosure requirement for the two largest contributors?   

 However, the Section 85500(b) limit makes it virtually inevitable that many committees will find themselves in the situation in which your client finds itself:  how does one disclose the two largest contributors when there are many, perhaps hundreds of contributors who have made identical contributions?  

When a statute is ambiguous, as are Sections 84506 and 85500(b), it must interpreted in a way “which comports most closely with the apparent intent of the [voters], with a view to promoting rather than defeating the general purpose of the statute ....” (Los Angeles Lincoln Place Investors, Ltd. v. City of Los Angeles (1997) 54 Cal. App. 4th 53, 65 [62 Cal. Rptr. 2d 600, 607] (quotations omitted).)  The voters’ apparent intent was to compel disclosure of the one or two largest contributors to committees which make independent expenditures for political advertisements.  When there are no such largest contributors, a compelled disclosure cannot promote the purpose of the statute.  

However, we may not ignore a statutory command.  Therefore, we advise that if more than two persons have made the “largest” contributions in the 12 months prior to the applicable election to a committee subject to Section 84506, the committee may comply with the Section’s requirement by disclosing any two of the contributors. 

2.  If a sponsor pays administrative expenses for the establishment or administration of a sponsored committee, how are such expenditures to be reported in light of Regulation 18215(c)(16), which excludes them from the definition of a "contribution"?  Should the sponsored committee report such contributions on a schedule C, but not include the amount paid in the cumulative contribution total?  If these expenses paid for by the sponsor are not included on schedule C, how are they to be disclosed?
This question was addressed in the Miller Advice Letter, No. A-96-362.  Under Regulation 18215(c)(16), a “sponsoring organization may pay the establishment and administrative costs of the organization’s political committee, and such payments will not count against the committee’s contribution limit, but the committee must report the payments as contributions.”  (Ibid.)  In a footnote, we explained the mechanics of this reporting: “If the contribution of such costs is an ‘in-kind’ contribution, such as the provision of free office space, it would be reported on Schedule C.  Monetary contributions of such payments would be reported on Schedule A.  Be sure to provide a notation on the entry explaining that the payment is for administrative service.”  (Miller, supra, fn. 3.)  This is still good advice.  

3.  If the sponsor is itself a committee by virtue of its own direct contributions (rather than contributions through its sponsored committee), are the sponsor's costs of administering its own status as a committee to be reported?  If so, how?
A sponsor’s costs of administering its own activities which give rise to status as a committee (see Section 82013) are expenditures, and must be reported as such.  (Regulation 18225(a).)  The amounts your client expends for “overhead” expenses should be reported on Schedules A and E, unless these expenses are part of “regular ongoing business overhead which will be incurred in similar amounts” regardless of the committee activities.  (Regulation 18225(b)(3).)  Also, if part of your members’ dues are earmarked to overhead-type expenses (cf. earmarking to actual contributions or expenditures themselves), this should, too, be reported on Schedule A.
  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  “Independent expenditure” is defined in Section 82031 to “ mean[] an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”  


�  The foregoing advice assumes that the activities which give rise to your client’s status as a committee (i.e., as a committee independent of the sponsored PAC) are conducted through the client’s general fund.  If, instead, the activities are conducted through a special or segregated fund, there may a second sponsored committee.  





