                                                                    December 19, 1997

Brian W. Maas

Pillsbury Madison & Sutro LLP

400 Capitol Mall, Suite 1700

Sacramento, California  95814-4419

 Re:  Your Request for Informal Assistance

         Our File No. I-97-434
Dear Mr. Maas:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because the questions contained in your request for advice do not appear to be based on concrete, existing facts but, instead, present general hypotheticals concerning possible conduct, we are providing you with informal assistance as allowed by Regulation 18329.  As you are aware, informal assistance does not confer the  immunity of Government Code Section 83114(a) or (b) upon the requesting party.  (Regulation 18329(c)(3).)

QUESTIONS
1.  A non-lobbyist employee in Pacific Telesis Group’s Sacramento office (PTG) intends to make a monetary contribution, using her personal funds, to a state legislative candidate in December 1997.  PTG intends to make a $500 contribution to the same candidate (who has accepted expenditure limits) as soon as the blackout period ends.  Does the non-lobbyist employee "deliver" the PTG contribution check if she places it in an envelope and mails it to the candidate's committee?

2.  PTG has a supply of excess office equipment which, from time to time, it contributes in-kind to political campaigns it favors.  PTG intends to make such donations during the 1998 campaign cycle.  Does a PTG employee "deliver" an in-kind contribution of office equipment from PTG by moving the equipment from its premises to a candidate's or committee's offices?  If not, does the employee's immediate supervisor, by requesting her subordinate to perform this service, "deliver" the equipment?  Another means of transfer under consideration would be to have the same PTG employee package and address the equipment for delivery to the campaign, but have an outside courier actually move the equipment to the candidate's offices.  Has the PTG employee "delivered" the office equipment?

3.  PTG intends to make a $500 contribution to a State Senate candidate (who has accepted expenditure limits) in December 1997.  Does a PTG External Affairs Director "deliver" the check if she drafts and signs a transmittal letter and, with the check, mails it to the candidate's committee?

4.  PTG intends to make a $1,000 contribution to a candidate for statewide office (who has accepted expenditure limits) in the near future.  Will a PTG employee "deliver" the contribution if he drops the check off at the candidate’s committee's headquarters?  Does the answer change if the candidate is the individual who accepts the check?

5.  A PTG attorney with responsibility for review of the legality of contributions has already made a personal contribution to a candidate for statewide office.  In order not to be considered a "conduit," to what extent may the PTG employee participate in the decision-making process of PTG concerning whether the company contributes to the same candidate?

FACTS

You represent PTG with respect to the request for advice from the Commission.  You have not provided any general statement of facts, but instead, have presented factual scenarios in each of your five questions.  Each question will be answered according to the facts and hypotheticals specified therein.
ANALYSIS

Introduction

Section 85702 provides that contributions made to or on behalf of a candidate through an intermediary or conduit shall be treated as contributions from both the contributor and intermediary or conduit for purposes of the contribution limits established by Proposition 208.  This collaborative scheme of contributing to candidates is colloquially known as “bundling,” hence the title for Section 85702 - Bundling of Contributions. 

Bundling of contributions is perceived to present problems in the campaign finance arena.  

Bundling is characterized by a large number of related or identical contributions occurring on the same day which are delivered to a candidate by a single source.  For example, bundling is evidenced when employees or executives of a single firm or industry simultaneously make large contributions to a single candidate, or when a significant number of large contributions from concentrated areas outside of the candidate’s home region occur at the same time.  Additionally, when contributions come directly from individuals employed in industries or corporations that

sponsor PACS, and the individual contribution is in addition to any contributions by such affililiated PACS, bundling may be occurring.
  


Even though bundling gives the appearance of participation by many in the elective process, the candidate’s gratitude and attention will naturally flow to the organizing intermediary or conduit of the bundled contributions.  This natural favoritism is problematic for numerous reasons.  First, a bundler may effectively circumvent the contribution limitations of Proposition 208 by delivering a collectively large contribution for which the bundler receives political credit. Second, the interests of the bundler and the individual contributors may not coincide (e.g., an individual contributor with a specific reason for supporting a candidate may unintentionally further and perpetuate the power and interests of the bundler).  Finally, the potential arises for reporting errors in that the true organizational or ideological interest of the contributor may not be accurately reported in bundled contributions.

The anti-bundling provision of Section 85702 was introduced to the Act by Proposition 208 in January 1997.  To date, the Commission has not had an opportunity to address the nuances presented by Section 85702.  As you have indicated, earlier in the year, staff issued the Miller Advice Letter, No. I-97-159, which generally defined the terms “intermediary” and “conduit” as used in Section 85702.  As you and I have discussed, the definition of these terms in the Miller letter was necessarily broad because the letter did not provide any factual support upon which to base a more precise and useful definition.  The factual scenarios set forth by your letter now provides the chance to develop further the details of Section 85702; we will proceed to do so as follows.

Questions No. 1 through No. 4

The issue presented by all four of these questions is essentially the same, and accordingly, one answer will suffice. 

In all of these questions (with the exception of Question No. 3 where you identify the employee as the External Affairs Director), you do not describe the nature of the PTG employee:  is the person a clerical or administrative employee; is she or he a rank and file employee; or is she or he part of management or the executive level of the company?  Because as explained above, bundling is in large part a perception issue, the nature of the employee “delivering” contributions (as you have phrased it) is germane to the analysis.

In the case of clerical, administrative or rank and file employee whose job duties would entail forwarding mail of PTG and/or delivering or arranging for delivery of PTG mail or equipment, the forwarding, delivering or arranging for delivery of PTG contributions (monetary or in-kind) would not make that employee a conduit for purposes of the bundling prohibitions of Section 85702.
  This analysis would not change even if the candidate is the individual who accepts the contribution.

For management and executive employees (which may include the PTG Director of External Affairs - you do not specify if this person holds a position at the management or executive level), the analysis is different.  Because management and executive personnel are often highly visible and easily associated with their respective businesses, the concerns related to the bundling of contributions come into play if they are the employees involved in “delivering” contributions.  We find the federal regulations, which interpret an analogous statute, helpful in providing guidance for management and executive employees who may wish to fundraise on behalf of a candidate or candidates.

According to the federal regulations, a corporate executive will not have illegally bundled contributions if:  (1) the executive does not exercise direction or control over the contributions (i.e., the original contributor should make the check out directly to the candidate); (2) the executive acts in his or her individual capacity and not as an agent of the corporation; (3) the executive is authorized by the candidate to engage in fundraising on the candidate’s behalf; and (4) the executive occupies a significant position in the candidate’s campaign.  (See 11 C.F.R. § 110.6(b)(i)(E).)  If management and executive employees do not hold (or do not want to hold) fundraising positions with the candidate’s campaign, the cautious approach to avoid running afoul of Section 85702 would be to refrain from any kind of facilitation of collaborative contributions to a candidate.  In other words, management and executive employees should avoid handling or collecting contributions from other employees and contributions from the business should be accomplished through customary and established business practices.

Question No. 5

While an in-house lawyer for a business typically would be considered an executive, if the lawyer’s duties for the business include reviewing the legality of contributions made, then such review would not make the lawyer an intermediary or conduit under Section 85702.  However, the lawyer must be careful to be acting in his or her capacity as the lawyer for the business and not to be exercising business decisions that result in direction and control of political contributions. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:jlw

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Geoffrey M. Wardle, Political Contributions and Conduits After Charles Keating and Emily’s List:  An Incremental Approach to Reforming Federal Campaign Finance (1996) 46 Case W.Res.L.Rev. 531.


�  Ibid.


�  Please note that where the employee is a lobbyist, the prohibitions of Section 85704 would apply under the same scenario.  (See Regulation 18626(b)(1):  a contribution is deemed to be made “through” a lobbyist when the contribution is delivered or transmitted by any means by a lobbyist.)


�  This “borrowing” of the federal regulation would cease when, and if, the Commission adopts a bundling regulation.


�  In your Question No. 2, you ask if a supervisor would become a bundler by requesting her subordinate to “deliver” equipment to a candidate’s campaign.  If this kind of instruction would be normal and customary (e.g., the supervisor often requests subordinates to deliver correspondence and other items from the business), then no bundling would occur.





