                                                                    September 4, 1997

Rick Sanchez

Sr. Deputy County Counsel

County of Santa Barbara

105 East Anapamu Street, Suite 201

Santa Barbara, California  93101

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-438
Dear Mr. Sanchez:

This letter responds to your request for advice on behalf of the Energy Division of the Santa Barbara County Planning and Development Department about the Political Reform Act (the “Act”).
 

I.  QUESTIONS
1. 
Would the contractor selected pursuant to the Request for Proposal (RFP) described and enclosed in your advice request be a public official subject to the Act’s conflict-of-interest provisions?  

2. 
If so, would any of the candidates for the contract have a conflict of interest based upon the financial relationships described in your advice request?  

II.  CONCLUSIONS
1. The contractor selected pursuant to the RFP would not be a public official, and would not be subject to the Act’s conflict-of-interest provisions.  

2. Given the answer to question no. 1, this question is moot, and will not be answered.  

III.  FACTS
The Gaviota Terminal Company (GTC) operated the Gaviota Interim Marine Terminal (GIMT) at Gaviota in Santa Barbara.  The partners of GTC are Texaco, Chevron, Exxon, and Phillips.  GIMT was the staging point for transporting crude oil by marine tanker to refineries located in Los Angeles.  GTC now intends to abandon the offshore pipeline.

Santa Barbara County (“County”) has jurisdiction for the onshore abandonment and has issued a coastal development permit.  The Coastal Commission and the State Lands Commission have jurisdiction for the offshore abandonment.  A Coastal Commission permit condition to abandon the offshore pipelines and equipment requires a field survey and monitoring program (“program”).

The County, the Coastal Commission, and the State Lands Commission will select the contractor to perform the program.  The County will administer the contract. 

The RFP issued by the County calls for a pre-abandonment survey and periodic post-abandonment surveys; it describes a very detailed and comprehensive biological and physical survey of kelp, surfgrass, eelgrass, and hardbottom within the project abandonment area.  The contract specifications will provide “success criteria” against which natural restoration will be measured.  The contractor will be expected to collect data, and to evaluate the data in order to recommend whether natural restoration has successfully occurred.  The Energy Division and other County and state employees will independently review the contractor’s data and evaluation.  The final decision as to whether natural restoration has successfully occurred will rest with the Energy Division and the state agencies.  

The last post-abandonment survey will take place approximately two years after abandonment.  At that time, the contractual relationship will terminate.  No on-going relationship between any of the parties to the contract is contemplated.  This work called for by the RFP is highly technical and specialized.  The County would not ordinarily have a person on its staff capable of doing such work.    
IV.  ANALYSIS
A.  Public Officials.  

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  “Public official,” for purposes of the Act, is defined to include every member, officer, employee, or consultant of a state or local agency, with certain exceptions not relevant here.  (Section 82048.)   (The County is, of course, a local government agency.  (Section 82041.))

The contractor to be selected pursuant to the RFP will not be a member, officer, or employee of the County.  Thus, the critical question is whether the selected contractor will qualify as a “consultant” under the Act.  Regulation 18700(a)(2) defines “consultant” for this purpose; it provides:  

“‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A)  Makes a governmental decision whether to:

(i)  Approve a rate, rule, or regulation;

(ii)  Adopt or enforce a law;

(iii)  Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

(iv)  Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval;

(v)  Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract;

(vi)  Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

(vii)  Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B)  Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code.”


Regulation 18700(a)(2) establishes two criteria for qualification as a consultant; an individual who satisfies either criterion is a consultant for purposes of the Act.  First, an individual may be a “consultant” if he/she performs, pursuant to contract, any of the actions described in subsections (a)(2)(A)(i)-(vii).  Alternatively, an individual may be a consultant if he/she “serves in a staff capacity with the agency” under subsection (a)(2)(B).  

Based upon the facts presented in your advice request, the RFP, and a telephone conversation with Mr. Luis Perez of the Energy Division, it does not appear that the contractor will take any of the actions described in Regulation 18700(a)(2)(A)(i)-(vii).  While the contractor will make recommendations based upon its evaluation of the data against the “success” criteria, the final decisions will rest with the County and the state agencies, who will make independent judgments.  

The critical issue thus narrows further to whether the contractor will qualify as a consultant because he/she “serves in a staff capacity.”  Implicit in the notion of service in a staff capacity is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.  The standard does not include individuals who work on one project or a limited range of projects for the agency.  (Parry Advice Letter, No. I-95-064; Randolph Advice Letter, No. A-95-945; Travis Advice Letter, No. A-96-053; see also March 28, 1994, Memorandum to the Commission regarding Regulation 18700, page 4).

Here, the contractor will work on one project for the County, the program.  At the completion of the scope of work described in the RFP, the relationship between the contractor and the County will terminate.  No on-going relationship between the parties is contemplated.  Therefore, the contractor will not be serving in a staff capacity when performing the work called for in the contract.
  (Parry, supra; Randolph, supra; Travis, supra.)  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Our only concern in reaching this conclusion is the duration of the contractual relationship, which will be over two years.  However, in context, this duration is not indicative of an on-going relationship which might otherwise lead to the conclusion that there is a staff relationship.  (See, e.g., Parry, supra.)  There is a definite beginning and ending point to the contractual relationship.  Also, although the term of the contract is over two years, this duration is attributable to the need for periodic monitoring, not to perform continuous work during that time.   Under these circumstances, the duration of the contractual relationship does not preclude the conclusion reached above.   





