September 10, 1997

Mark Ross     

Councilmember

City of Martinez

525 Henrietta Street

Martinez, CA 94553-2394

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-440
Dear Mr. Ross:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please keep in mind that nothing in this letter should be construed to evaluate conduct that has already taken place.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)


QUESTIONS
1)  As a city councilmember, may you accept money from other candidates and elected officials who employ the services of your website firm?  If so, what are the disclosure requirements?

2)  Would a conflict of interest arise if you participate in a matter that involves a client’s jurisdiction?

3)  May you maintain a website, under the broadcast provisions of Proposition 208?

4)  Are the free services you receive from your Internet Service Provider considered contributions that are subject to the limitations and restrictions of Proposition 208?


CONCLUSIONS
1)  The conflict-of-interest provisions of the Act do not prohibit you from producing websites for other candidates and elected officials for a fee.  However, the candidates and elected officials who employ the services of your firm will be sources of income to you.  Therefore, you will be required to report the candidates and elected officials as sources of income on your statement of economic interests if individually they are sources of income of $250 or more.

2)  The Act does not prohibit you from participating in a government decision solely because it concerns the jurisdiction of one of your clients.  However, you may not participate in any decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on a candidate or an elected official who is a source of income to you of $250 or more.

3)  Proposition 208 does not prohibit you from maintaining a website.  However, it does provide for disclosure in advertising under certain circumstances.

4)  Having a website without paying a fee results in an in-kind contribution to you from your Internet Service Provider and is subject to the contribution limitations and restrictions set forth in Proposition 208.  Having a website without paying a fee may result in an in-kind contribution to your officeholder account, rather than a campaign contribution, if you do not use your website in connection with any campaign for elective office or ballot measure.  As a contribution to your officeholder account, the fair market value of the services you are receiving from your Internet Service Provider must not exceed $250 per year.


FACTS
You are a member of the city council for the City of Martinez.  You have had a website since before your election last November, and continue to do so.  Your Internet Service Provider provides access for your website and periodically updates your website at no cost to you.  You report this in-kind contribution on your Form 490.  

Recently, you have considered establishing a firm with your Internet Service Provider that would offer the service of producing websites for other candidates and officeholders.  You would be a partner, and co-owner of the firm.


ANALYSIS
1.  Conflict of Interest - General Rule
Section 87100 prohibits public officials from making, participating in making, or using their official position to influence a governmental decision in which they know or have reason to know they have a financial interest.

Financial Interest
An official has a financial interest in a decision within the meaning of section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or on, among other things:  (1) any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth $1,000 or more; (2) any source of income of $250 or more within 12 months prior to the time when the decision is made; or on (3) any business entity in which the public official is partner.   (Section 87103(a),(c),(d).)

You may have an investment interest in the firm worth $1,000 or more.  (Section 87103(a).)  As a partner, you have a financial interest pursuant to section 87103(d).  In addition, the firm and its clients may be sources of income of $250 or more within the previous 12 months.  (Section 87103(c).)  Finally, you may have an investment interest in your Internet Service Provider since he will be your partner.   (In re Nord (1983) 8 FPPC Ops. 6.)   Accordingly, you may not participate in any decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on the firm, its clients or your partner.

You anticipate candidates and elected officials will become clients of your firm.  Section 87100 does not prohibit you from offering website services to other candidates and elected officials for a fee.  (Nelson Advice Letter, No. I-92-457.)  However, the candidates and elected officials and their controlled committees will be considered sources of income to you.  (Section 82030.)  Thus, you will be required to report the candidates and elected officials as sources of income on your statement of economic interests if they are sources of income of $250 or more.

You want to know whether a conflict of interest would arise if you vote on a matter involving a client’s jurisdiction.  The Act does not prohibit you from participating in a decision solely because the decision involves a client’s jurisdiction.  However, you may not participate in any decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on a candidate or an elected official who is a source of income to you of $250 or more.

Foreseeability
Whether a decision is reasonably foreseeable depends on the facts of a particular situation.  The effect of a decision is deemed to be reasonably foreseeable if there is a substantial likelihood that it will occur.  A substantial likelihood is more than a mere possibility; however, certainty is not required.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)

Materiality
Once you decide whether the financial effect on a candidate or elected official is reasonably foreseeable, you must then determine whether the effect is material.  The Commission has adopted a series of regulations that provide guidance regarding whether the 

financial effect of a decision is material.  These regulations apply differing standards depending on whether the financial effect will directly or indirectly affect an official’s source of income.

If a source of income is directly involved in a decision, the effect is deemed material.  (Regulation 18702.1(a).)  A source of income is directly affected by a decision when the source of income initiates, is a party in, or is the subject of the decision.  (Regulation 18702.1(b).)

Thus, you must disqualify yourself when a candidate or elected official who is a source of income to you of $250 or more is directly involved in a decision.

For an individual who is a source of income to an official, the indirect effect of a decision is material if:

“(a) The decision will affect the individual’s income, investments, or other tangible or intangible assets or liabilities (other than real property) by $1,000 or more; or

(b) The decision will affect the individual’s real property interest in a manner that is considered material under Section 18702.3 or Section 18702.4.”  (Regulation 18702.6.)

Accordingly, you must disqualify yourself if you find that a candidate or elected official is materially affected by a decision under the standard set forth above.

2.  Disclosure in Advertisements
Proposition 208 added a new Article 5, “Disclosure in Advertisements” (Sections 84501-84510), to Chapter 4 of the Act.  The purpose of Article 5 is to disclose the sources behind 

political advertisements.  (Section 85101(g).)  Section 84503(a) provides:

“Any advertisement for or against any ballot measure shall include a disclosure statement identifying any person whose cumulative contributions are fifty thousand dollars ($50,000) or more.”

With respect to advertisements paid for by independent expenditures, section 84506 provides the following:

“If the expenditure for a broadcast or mass mailing advertisement that expressly advocates the election or defeat of any candidate or any ballot measure is an independent expenditure, the committee, consistent with disclosures required by Sections 84503 and 84504, shall include on the advertisement the names of two persons making the largest contributions to the committee making the independent expenditure .... ”

Section 84508 further provides:

“If disclosure of two major donors is required by Sections 84503 and 84506, the committee shall be required to disclose, in addition to the committee name, only its highest major contributor in any advertisement which is:

(a) An electronic broadcast of 15 seconds or less, or

(b) A newspaper, magazine, or other public print media advertisement which is 20 square inches or less.”

The term “advertisement” means any general or public advertisement authorized and paid for by a person or committee for the purpose of supporting or opposing a candidate for elective office or a ballot measure or ballot measures.  (Section 84501(a).)  A website fits within this broad definition.  At this time, the Commission has not promulgated any exceptions to the term “advertisement” as permitted by section 84501(b).

3.  In-kind Contributions
You would like to continue your website without paying a fee to your Internet Service Provider.  You report this in-kind contribution on your Form 490.  You would like to know whether this in-kind contribution is subject to the limits and restrictions of Proposition 208.

Regulation 18215(b)(3) provides that any goods or services received by a candidate free of charge is a contribution unless the discount is given in the regular course of business to members of the public.  You have not indicated that the discount you receive is given in the regular course of business to members of the public.  Moreover, we have advised that the provision of computer programming services at no charge for the purpose of establishing home pages on the Internet results in a reportable contribution.  (Strassman Advice Letter, No. I-95-291.)  Therefore, your Internet Service Provider is making an in-kind contribution to you by updating and providing access for your website.  (Sections 82044, 82015;  Regulation 18215.) 

The contribution limitations and restrictions set forth in Proposition 208 apply to both monetary and nonmonetary contributions of goods or services.  (Bornstein Advice Letter, No. A-97-101.)  Specifically, Proposition 208 prohibits you from receiving any campaign contributions during the off-year period specified in section 85305.  In addition, section 85305(c) prohibits candidates from accepting campaign contributions more than 90 days after the date of election to office.

Conversely, you may receive contributions to your officeholder account anytime.  (Section 85313(a).)  Officeholder account funds may be used to communicate with your constituents.  Therefore, you may receive nonmonetary contributions to your officeholder account that are related to communicating with your constituents.  Having a website is related to communicating with your constituents.  However, you may not use your officeholder account in connection with any campaign for elective office or ballot measure.  (Section 85313(a).)  Therefore, during the off-year period specified in section 85305, you may not use your website in connection with any campaign for elective office if you continue having a website at no charge to you.  Please note that you may not receive more than $250 per year in contributions to your officeholder account from any one person.  (Section 85313(b).)  Moreover, you may not receive more than $10,000 per year in aggregate contributions to your officeholder account.  (Section 85313(a).)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





