                                                                    November 13, 1997

Thomas K. Bannon

Executive Vice President

California Apartment Association

980 Ninth Street, Suite 2150

Sacramento, California  95814-2741

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-443
Dear Mr. Bannon:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Under Proposition 208, may affiliated entities make inter-committee transfers?

CONCLUSION
Yes.  Proposition 208 allows the transfer you describe.  

FACTS
The California Apartment Association (CAA) has maintained a political action committee for many years.  The committee solicits contributions to the PAC for use in both state and local elective offices.  These contributions are included with the member's association dues’ payment.  Historically, such funds have been used on a 60/40 basis (60 percent state and 40 percent local).  Local candidate contributions are made at the request of the many local/regional apartment associations. 

As a result of Proposition 208, the trustees of the PAC have concluded that the existing PAC should be split into two PACs - one for state candidates and one for local candidates.  This will allow you to keep track of the $25,000 aggregate limit that only applies to contributions made to state candidates.  In addition, both new committees will qualify as "small contributor committees" under Proposition 208.

In order to establish the new PAC, the CAA must transfer funds on-hand into the new PAC.  You intend on doing this in the ratio previously approved by your member donors.  Thus, 40 percent of the funds on-hand would be transferred to a new CAA local candidate PAC.

This "one-time" transfer will exceed $500.  The CAA may also want to transfer funds between the two committees in amounts in excess of $500 in the future depending on the desires of the PAC trustees.

Since both committees are "affiliated" in practice and by bylaws, they share the same contribution limits to candidates and share the same aggregate limits to state candidates.

ANALYSIS
On September 18, 1997, the Commission adopted regulations dealing with affiliated entities.  (See attached.)  In particular, the Commission adopted Regulation 18531.1(g) which states:

   “(g) Affiliated entities that are ‘committees’ as defined in Government Code section 82013(a) may transfer funds to each other without limit, but such transfers shall be reported as miscellaneous increases to cash by the transferee and expenditures by the transferor committee.  Nothing in this section shall limit transfers between political committees of funds raised through joint fundraising efforts, if the committees reasonably allocate such funds on the basis of funds raised or costs incurred to raise such funds.  Nothing in this section shall limit transfers of funds from one committee acting as an ‘intermediary’ for other persons who are the true source of such contributions to any affiliated entity.”

Under subsection (g) the affiliated entity you describe may make inter-committee transfers without limit.
  For purposes of Regulation 18531.1, subsection (g) transfers between affiliated entities are not contributions.  Rather, such transfers are “miscellaneous increases to 

cash” to the transferee and “expenditures” by the transferor committee.  Therefore, the CAA may transfer unlimited funds to a new local government PAC without limit.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Douglas White

       
Graduate Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission will consider an amendment to Regulation 18531.1 in early 1998 to close a loophole that may allow some committees to transfer funds to an affiliated committee with a larger contribution limit.


�  Please note that in the McCallum Advice Letter, No. A-96-359 and Whipkey Advice Letter, No. A-97-45, we previously advised that a committee could not transfer funds to a separate committee even if it could be documented that no more than $50 came from an individual contributor.  This advice was provided previous to the adoption of Regulation 18531.1, and is rescinded.  





