                                                                   September 23, 1997

Timothy Knudsen, President

California Association of County Treasurers and Tax Collectors

1029 J Street, Suite 340

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-448
Dear Mr. Knudsen:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Would a contribution or gift to “general” members (who are public officials) result if “associate” members of the California Association of County Treasurers and Tax Collectors sponsor events at annual meetings, and/or subsidize the same meetings with “general” members?

CONCLUSION
No contribution would result if a fee is paid by attendees for the sponsored events or if the payments are for personal purposes.  “Associate” members should be careful not to exceed the gift limits of the Act.  Public officials who are recipients of the gifts should report the gifts pursuant to the Act. 

FACTS
The California Association of County Treasurers and Tax Collectors (CACTTC) holds two statewide conferences annually for educational purposes which are also attended by “associate” members of CACTTC.  These “associate” members consist of bankers, brokers, dealers, property tax collection agencies, and computer salespersons.  The associate members have a separate committee within CACTTC through which requests for changes in the structure of the two conferences are passed on to the “general” membership, i.e., the treasurer-tax collectors who are public officials.  Both the general membership and the associates pay a registration fee to attend the conferences.  However, the amount paid by associates is more than the amount paid by the general members.

The associates have requested that they be allowed to “sponsor” certain events at the conferences instead of paying the higher attendance fee.  The structure of the conferences would change in that certain associates would sponsor certain events, as a group of similar entities (i.e., all bankers would sponsor one dinner) or on an individual basis (i.e., one bank would sponsor a reception).  In exchange for this arrangement, the fee for attending the conference would be reduced for either the associates, the general members or both, depending upon the savings generated from having sponsored events.

The associates would decide within their committee which events would be sponsored, and which associates would be sponsors.  Therefore, no general member would actually solicit payments from the associates.  Every associate would be given an equal opportunity to sponsor an event and would be permitted to attend all events of the conference whether they sponsored an event or not.  Associate and general members would be entitled to attend the sponsored events. 

The general members who are public officials would report any amount received at a sponsored event which exceeds the minimum requirement for reporting purposes.  After the conference, a report would be generated by CACTTC identifying the amount of the contribution from each associate for each sponsored event which will be forwarded to each treasurer-tax collector for reporting purposes.

ANALYSIS
Contributions or Gifts to Public Official Attendees
1.  Contributions
Section 82015, in part, defines a contribution as a payment
 except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the circumstances that it is not made for political purposes.  Regulation 18215(a) provides that a payment is made for political purposes if it is: 

  “(1) For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or

   (2) Received by or made at the behest of the following or any agent thereof: 

  (A) A candidate; 

  (B) A controlled committee; 

  (C) An official committee of a political party, including a state central committee, county central committee, assembly district committee or any subcommittee of such committee; or

  (D) An organization formed or existing primarily for political purposes, including, but not limited to, a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation.” 

Payments by the “associate” members of CACTTC in the form of sponsorships or increased conference fees do not meet the requirements of Regulation 18215(a)(1) since the purpose is not to influence or attempt to influence the action of the voters, but rather to educate all the members and, implicitly, to facilitate discussion and business between the CACTTC’s general and associate members.

However, Regulation 18215(a)(2) applies since payments would be received by or made at the behest of a candidate or his/her controlled committee, i.e., the general members who are candidates.
  A payment is “made at the behest of” if it is made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.  (Regulation 18225.7.)   In the Leidigh Advice Letter, No. I-97-174, we stated:

  “We interpret Regulation 18225.7 to require that the ‘cooperation,’ ‘coordination,’ etc., be more than minimal or ministerial interaction between the maker of the payments and the candidate, or his/her controlled committee, or agent.  Where the

impetus for the event comes from a party other than the candidate/officeholder, and where the ‘coordination’ is minimal, 

we advise that a third party’s payments related to the event are not contributions simply because of the minimal communication between the candidate/officeholder (or his/her committee or agent) and the third party.”

In the Frommer Advice Letter, A-97-148, we stated that a public official’s mere attendance at an event paid for in part by a third party is not enough to trigger Regulation 18215(a)(2).  We also concluded that no gift or contribution would result if the attendees paid a fee that covered the cost of food and refreshments at an event.  Considering that the general membership votes for the new fee structure, and it would result in subsidized events, a contribution would result, unless an exception applies.  Regulation 18215(c)(14) provides that the term “contribution” does not include a payment received by, directed by, or made at the behest of a candidate for personal purposes.  Therefore, if the payments constitute food and beverage only, they may be analyzed as gifts.

2.  Gifts

Section 82028, in pertinent part, defines a gift as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business without regard to official status.  Section 89503 and Regulation 18940.2 limit the amount of a gift or gifts a candidate or public official may receive from any single source
 during any calendar year to $290.
  In addition, if the value of the gift to a public official is greater than $50, the gift would be reportable.  (Section 87207.)  If the value of the gift to the public official is less than $50, the gift would not be reportable unless the source of the gift has made other gifts to the public official that aggregate to more than $50 in a calendar year.  (Section 87207.)

The value of food and beverages received by elected officials attending a reception is considered to be a gift.  (Regulation 18941.1; Wagerman Advice Letter, No. A-96-327.)  Therefore, if candidates and public officials are charged a fee that covers the costs of food and incidentals, no gift will result.  However, if a reception at no cost or at a reduced cost to the attendees and provides food and beverages, then a gift will result in the amount of the value of the food and beverages served.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  “Payment” means a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.  (Section 82044.)


�  Section 82007 defines “candidate,” in pertinent part, as any individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.  Thus, elected officials are considered candidates under Section 82007 and any payments they behest are presumed to be for political purposes and could be considered contributions.  (Leidigh Advice Letter, A-97-126.)


�  Source of gift issues may be implicated by your arrangement.  Therefore, I have included Regulation 18945 for your information.


�  This gift limit is the gift limit applicable to lobbyist employers.  


�  Section 86203 states: “It shall be unlawful for a lobbyist, or lobbying firm, to make gifts to one person aggregating more than ten dollars ($10) in a calendar month, or to act as an agent or intermediary in the making of any gift, or to arrange for the making of any gift by any other person.”





