January 30, 1998

Dana W. Reed

Reed & Davidson

777 So. Figueroa Street, Suite 3700

Los Angeles, CA 90017-5835

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-97-451
Dear Mr. Reed:

This is in response to your request for informal assistance under the campaign provisions of the Political Reform Act.
  You are the treasurer of a committee controlled by a candidate seeking election.  The controlling candidate and the candidate's spouse own, as community property, a motor vehicle which the candidate uses occasionally to travel to and from political events.  The candidate does not expect expenses incurred in operating the vehicle to be repaid by the committee. You are asking the following questions in relation to the candidate's use of this vehicle.

QUESTIONS & CONCLUSIONS
1.  Is the use of a candidate's personal vehicle to and from political events reportable as a contribution or expenditure?
No.  It is a given that certain personal expenses incurred while preparing for and attending political events are not contemplated to be reported by a candidate, including the incidental use of the candidate's personal vehicle.

2.  If the use of the vehicle is reportable, and if the candidate does not wish to be reimbursed by the committee, may the costs incurred by the candidate be classified as a “nonmonetary contribution” by the candidate to the committee?
See answer to question 1 above.  If a candidate wishes to report incidental personal expenses as a nonmonetary contribution, the candidate may do so.

3.  If the use of the vehicle is reportable, and the candidate may not classify the vehicle costs as a nonmonetary contribution by the candidate, may the candidate pay cash for gasoline and be reimbursed by the committee? 
See the answer to questions 1 and 2 above.  A candidate may be reimbursed for vehicle expenses incurred for the use of his or her vehicle at the rate approved by the Internal Revenue Service pursuant to Section 162 of the Internal Revenue Code in connection with deductible mileage expenses under the federal income tax law if the vehicle use for which reimbursement is sought is directly related to a political, governmental, or legislative purpose; and the specific purpose and mileage in connection with each expenditure is documented in a manner approved by the Internal Revenue Service in connection with deductible mileage expenses.  (Section 89516(d); Rubin Advice Letter, No. I-94-304.)

I trust this answers your questions.  If you need further assistance, please feel free to call me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Jeanette E. Turvill

     
Political Reform Consultant

Technical Assistance Division

JET/jt

�Government Code Section 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18995, of the California Code of Regulations.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





