                                                                    October 20, 1997

Charles G. Abdelnour

City Clerk

City of San Diego

202 C Street

San Diego, California  92101

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-470
Dear Mr. Abdelnour:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
When do the fundraising “blackout” provisions of Section 85305 lift for a recall election replacement candidate running in the City of San Diego in a district with fewer than 1,000,000 residents?

CONCLUSION
The “blackout” provisions lift on the date when the proponents of the recall publish the notice of intent to circulate a recall petition.

FACTS
The City of San Diego is a charter city.  In the Angus Advice Letter, No. A-97-326,  Commission staff advised that the “blackout” provisions of Section 85305 apply to “replacement” candidates running in a City of San Diego recall election.  You would like to know when these candidates may begin accepting contributions under Proposition 208. 

In the City of San Diego, the recall election process begins on the date a notice of intention to circulate a recall petition is published.  Recall proponents must file the petition within 60 days, after which the city clerk has 30 days to verify the petition.  If the petition is sufficient, it is presented to the city council via a docketing process that normally takes at a minimum twelve days.  The San Diego Municipal Code requires the city council to immediately call a special election, to be held not less than 60 days after the petition is presented to the city council, but no more than 90 days after such adoption.  However, in the event any other election at which all appropriate voters are entitled to vote is to be held within 120 days from the date the recall petition is presented to the city council, then the city council may schedule the recall election for that date. 

In the event the recall petition is found to be insufficient, recall proponents may then submit one supplemental petition within 30 days after the clerk’s issuance of the notice of insufficiency.  The clerk has another 30 days to verify the supplemental petition.  Should the petition then be found to be sufficient, it is presented to the city council as described above.  Consequently, the recall election is held at some point between approximately six to ten months after the publication date of the notice of intention to circulate a recall petition.
After talking to Bonnie Stone from your office, I was informed that a replacement candidate will be voted on in the same election as the recall election.  Once the election date is announced by the city council, a replacement candidate can begin the process to place his or her name on the ballot as part of the recall election.  
ANALYSIS
Section 85305(a), added by Proposition 208, states:

  “In districts of fewer than 1,000,000 residents, no candidate or the candidate’s controlled committee shall accept contributions more than six months before any primary or special primary election or, in the event there is no primary or special primary election, any regular election or special election in which the candidate is attempting to be on the ballot or is a write-in candidate.”

In the Angus Advice Letter, supra, we concluded that Section 85305(a) applied to replacement candidates in a City of San Diego recall election.
  A replacement candidate is a candidate who wishes to “replace” the candidate who is the target of the recall in the event the recall is successful.  You now write to ask when the blackout provisions of Section 85305(a) apply to such a candidate.  

This question is difficult since the precise date of a local recall election, like most special  elections, is not known with precision six months in advance.  We do know that the voters contemplated that six months was a sensible time period that would allow candidates to raise funds sufficient to mount an effective campaign in districts with less than 1,000,000 residents.
  In the City of San Diego, the time period between the date a recall election is scheduled by the city council, and the actual election is between two and four months.  This would not allow a full six-month fundraising period as contemplated in Proposition 208.  

We conclude that the City of San Diego must select a date certain that will allow at least six months to fundraise.  A logical date that will accomplish this purpose is the date a notice of intention to circulate a recall petition is published.  The recall election will occur, if at all, between approximately six and ten months from the date when a notice of intention to circulate a recall petition is published.
  This date guarantees the replacement candidate enough time to raise funds sufficient to mount an effective campaign and effectively communicate his or her message to the voters while not unduly straying from the six month period contemplated by the voters.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Commission staff plans to present a regulation to the Commission for pre-notice discussion in November that would clarify issues involving Proposition 208 and recall elections.


�  Section 85102(d) states that one of the purposes of Proposition 208 was to lessen the potentially corrupting pressures on candidates and officeholders for fundraising by establishing sensible time periods for soliciting and accepting campaign contributions.


�  Of course, a recall election may never occur even if the notice of intention to circulate a recall petition is published.  In the event that the notice is published and the replacement candidate raises funds, but no election ever takes place within 12 months of the petition circulation, Section 89519 would apply to those funds.  





