                                                                    November 3, 1997

Jim Rissmiller

Hearing Officer

City of Highland

28019 Millar Street

Highland, California  92346-2791

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-479
Dear Mr. Rissmiller:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note nothing in this letter should be construed as evaluating any conduct that has already taken place.

QUESTIONS
1.  Does your appointment as hearing officer for the City of Highland and/or your position as treasurer for the San Bernardino Taxpayers PAC preclude you or the San Bernardino Taxpayers PAC from soliciting contributions for, or making contributions to, committees to elect or reelect members of the Highland City Council?

2.  Does your appointment as hearing officer for the City of Highland and/or your position as treasurer for the San Bernardino County Taxpayers PAC preclude you from serving as treasurer for a committee to elect or reelect a member of the Highland City Council?

3.  What is the maximum contribution a small contributor committee may make to a candidate for city council if the candidate accepts voluntary spending limits?

CONCLUSIONS
1.  The prohibition in section 85705 does not apply to you as a hearing officer for the city nor as a treasurer of a political action committee.  Section 85702 does not prohibit you or the San Bernardino County Taxpayers from making contributions to a candidate; however, you and your committee will be subject to the contribution limits.  You will not be considered an intermediary or conduit for purposes of section 85702 if you do no more than solicit a contribution on behalf of a candidate.

2.  Section 85702 does not preclude you from serving as treasurer for a candidate’s campaign committee.  If you accept contributions for a candidate, you will be considered an intermediary and the contributions you accept will be attributable to you for purposes of the contribution limits unless you receive them in your capacity as treasurer of the candidate’s campaign committee and you either receive compensation for your services as treasurer or are listed on the committee’s statement of organization as treasurer.

3.  Small contributor committees may make contributions that total more than twice the applicable contribution limit for persons proscribed in section 85301 or 85402, whichever is applicable.

FACTS
The City of Highland, a general law city incorporated in 1987, has an ordinance that regulates sexually oriented businesses such as massage parlors.  (Ordinance No. 153.)  The ordinance requires a sexually oriented business to obtain a license.  Licenses may be revoked under certain circumstances; revocations may be appealed to the city council.  Pursuant to the ordinance, the city council may hear such matters directly or it may, in its sole discretion, appoint a hearing officer to hear any appeal and make a recommendation to the city council.

In 1993, the city council appointed you to serve as a hearing officer for appeals related to sexually oriented businesses for the City of Highland.  As a hearing officer, you hear the facts of a particular case and make a recommendation to the city council.  The city council makes a final decision on the matter.  You do not receive compensation from the city as a hearing officer.  Since your appointment, you have only issued one proposed decision that the city council subsequently adopted.

On August 4, 1997, you filed documents to form a political action committee within the County of San Bernardino.  The name of the committee is the "San Bernardino County Taxpayers" and you are the treasurer.  You want to qualify this PAC as a "small contributor committee" within the definition of the Act.

ANALYSIS
Appointed Officials
The city council appointed you to hear appeals related to sexually oriented businesses.  You would like to know whether your position as hearing officer precludes you from soliciting contributions for, or making contributions to, candidates for city council or from serving as treasurer for a candidate for city council.  

Proposition 208 enacted a new prohibition on contributions from governmental appointees to the officeholders who appointed them.  Section 85705 provides as follows:

   “No person appointed to a public board or commission or as Trustee of the California State University or Regent of the University of California during tenure in office shall donate to, or solicit or accept any campaign contribution for, any committee controlled by the person who made the appointment to that office or any other entity with the intent that the recipient of the donation be any committee controlled by such person who made the appointment.”

The prohibition in section 85705 applies when a person is appointed to a “public board or commission.”  The question posed is whether the position of hearing officer constitutes “a public board or commission” for purposes of section 85705.  The statute neither defines nor offers guidance as to what constitutes a public board of commission.  However, the term seems to contemplate a government body that is comprised of more than one individual.  Pursuant to the city ordinance, the city council appointed a hearing officer to hear appeals related to one specific ordinance.  The hearing officer is one individual.  As one individual, the hearing officer is not a governmental body.  Applying this analysis to your situation, we conclude that the position of hearing officer is not a public board or commission.  Thus, as a hearing officer for the city, the prohibition in section 85705 does not apply to you.

Bundling of Contributions
General Rule
You are the treasurer for the San Bernardino County Taxpayers PAC.  You would like to know whether your position as treasurer precludes you or your PAC from soliciting contributions for, or  making contributions to, candidates for city council or from serving as treasurer for a candidate for city council.

Proposition 208 imposes limits on contributions to candidates.  (Sections 85301, 85302, 85303, 85304, 85310 and 85402.)   Section 85702 provides that a contribution made to a candidate through an intermediary or conduit will be treated as a contribution from the contributor and the intermediary or conduit for purposes of the contribution limits unless the intermediary is a representative of the candidate or a volunteer hosting a fundraising event outside the volunteer’s place of business.

The term “intermediary” is not defined in Proposition 208; therefore, the definitions and provisions of the Act apply to define the term.  (Section 85202.)  We have advised that a person is an intermediary for a contribution if the recipient of the contribution would consider the person to be the contributor without the disclosure of the identity of the true source of the contribution.  (Miller Advice Letter, No. A-97-159, copy enclosed.)  This definition of intermediary is contained in regulation 18432.5.  The term “conduit” is also not defined in Proposition 208, nor is it specifically defined elsewhere in the Act.   However, we have advised that a conduit includes a person who delivers a contribution to a candidate or who endorses a contribution check over to the recipient.  (Miller Advice Letter, supra, Hundt Advice Letter, No. 76-337.)

A “representative” within the meaning of section 85702 is a person who receives contributions on behalf of a candidate, but whose role as “intermediary” in such transactions does not result in attribution of the contributions to both the intermediary and the contributor.  (Olson Advice Letter, No. A-97-229, copy enclosed.)  We have clarified the application of the term “representative” in our King Advice Letter, No. A-97-127 (copy enclosed), noting that “representative” includes officers, employees or agents of the candidate or the candidate’s campaign committee receiving compensation for their services, and/or the principal officers listed on the statement of organization pursuant to section 84102(c).  Section 85702 prohibits certain persons from being a representative of a candidate. Specifically, section 85702(a) provides that a representative may not include the following persons:

  “(1) A committee other than the candidate’s campaign committee.

    (2) An officer, employee, or agent of a committee other than the candidate’s campaign committee.

    (3) A person registered as a lobbyist with the governmental agency for which the candidate is running or is an officeholder.

    (4) An officer, employee, or agent of a corporation or labor organization acting on behalf of the corporation or organization.”

Making Contributions to the Candidates
Applying the above rules to your facts, section 85702 does not prohibit you as treasurer of the San Bernardino County Taxpayers from making contributions to a candidate for city council, however, you will be subject to the contribution limits.  Similarly, section 85702 does not prohibit the San Bernardino County Taxpayers from making contributions to a candidate for city council, however, the committee will also be subject to the contribution limits.

Soliciting Contributions for Candidates
A question presented by your request for advice is whether a person is considered to be an intermediary or conduit for a contribution if that person solicits the contribution on behalf of a candidate.  The purpose behind section 85702 is to prevent circumvention of the contribution limits.  Thus, the term “intermediary” or “conduit” does not envision a person who does nothing more than request a contribution on behalf of a candidate.  A person becomes an “intermediary” or “conduit” when that person actually receives the contribution and forwards it to the candidate.

May you serve as treasurer for a candidate controlled committee?

If you accept contributions for a candidate for city council you will be considered an intermediary for purposes of section 85702 and the contributions you accept will be attributable to you for purposes of the contribution limits unless you qualify as a representative of the candidate.  Section 85702 prohibits an officer, employee, or agent of a committee other than the candidate’s campaign committee from qualifying as a representative for a candidate.  You are a treasurer for the San Bernardino County Taxpayers, a political action committee.  You would like to know whether you may also serve as treasurer for a candidate’s campaign committee.  

Section 85702 does not preclude you from serving as treasurer for both committees.  However, if you accept contributions for a candidate in your capacity as treasurer of the San Bernardino County Taxpayers, you will be considered an intermediary and the contributions you accept will be attributable to you for purposes of the contribution limits.  You may receive contributions for a candidate without the contributions being attributable to you if you receive them as treasurer of the candidate’s campaign committee and you either are compensated for your services as treasurer or are listed on the committee’s statement of organization (Form 410) as treasurer. 

Small Contributor Committees
You formed the San Bernardino County Taxpayers PAC on August 4, 1997.  You intend to qualify this committee as a small contributor committee.  To qualify as a small contributor committee, a committee must have a membership of at least 100 individuals, must have been in existence for at least six months, must not be controlled by a candidate, and must not receive a contribution from any person that exceeds $50 per calendar year.  (Section 85203.)

You would like to know what contribution limits apply to small contributor committees.  Under section 85302, a small contributor committee may make contributions that are twice the contribution limits for persons proscribed in section 85301 or 85402, whichever is applicable.  For example, if a city has established a voluntary spending limit pursuant to section 85400, and a candidate for city council has accepted the voluntary spending limits pursuant to section 85401, and the city has fewer than 100,000 residents, the contribution limit applicable to a small contributor committee that contributes to the candidate would be $500.  Before making a contribution of twice the limits specified in section 85301 or 85402,  a small contributor committee must amend its statement of organization to indicate that it is a small contributor committee and the date on which it qualified as such.  (Regulation 18502.1, copy enclosed.)   

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  A contribution is received when a person obtains possession or control of the check or negotiable instrument by which the contribution is made.  (Regulation 18421.1.)





