                                                                    October 30, 1997

Beverly Oviedo

636 Leeane Avenue

Yuba City, California  95993

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-485
Dear Ms. Oviedo:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
   Your letter contains follow-up questions to Commission advice provided to you in the Oviedo Advice Letter, No. A-97-191.

FACTS
American Communications Network, Inc.  (“ACN”) markets a continuous income program to organizations that wish to generate income without the costs of canvassing, fundraising and soliciting contributions.
  ACN describes itself as a customer acquisition company that brings customers to LCI International, which is the sixth largest long distance carrier in the United States, and that handles all billing and customer service requirements of the program.  You write on behalf of a general purpose committee interested in participating in the continuous income program. This committee is not candidate controlled, but will engage in promoting ballot measures and general lobbying for local flood victims who are in need.

The continuous income program works as follows.  All long distance customers brought to LCI on behalf of your general purpose committee would sign up with LCI for long distance service.  LCI would then pay over to your committee a percentage of these subscribers’ monthly telephone bills, varying from 5 to 8 percent depending on the total of the phone bills attributed to these subscribers each month.  The cash flow would continue from month to month, reflecting the long distance spending of these subscribers each month.  As advertised, the potential for income generated under this plan is limited only by the number of subscribers brought into the plan on behalf of the committee, and the amount they spend on long distance calls each month.

We advised in the Oviedo Advice Letter, supra, that Proposition 208 did not restrict the receipt of income by noncandidate controlled general purpose committees, so long as the committee did not contribute to candidates, or make independent expenditures for or against candidates.


QUESTIONS & CONCLUSIONS
1.  If an individual is participating in the continuous income program generating monies for a general purpose committee, can that individual designate that part of their contribution be contributed to another PAC set up to support candidates?  

Proposition 208 prohibits earmarking of contributions.  Specifically, section 85703 provides as follows:

   “No person shall make and no person, other than a candidate or the candidate’s controlled committee, shall accept any contribution on the condition or with the agreement that it will be contributed to any particular candidate.  The expenditure of funds received by a person shall be made at the sole discretion of the recipient person.”

The first sentence of the statute arguably proscribes only those contributions earmarked for “any particular candidate,” however, the second sentence of section 85703 goes further and indicates that the expenditure of funds received by a person shall be made at the sole discretion of the recipient person.
  (Sutton Advice Letter, No. A-97-333.)  If a contribution is accepted under a condition that it be spent for a specific purpose, then the recipient person would not have sole discretion.  Therefore, an individual who is participating in the continuous income program may not designate that a part of his or her contribution be contributed to another PAC set up to support candidates.

2.  If an individual is participating in the continuous income program generating monies for a nonprofit organization 501(c)(4), can that individual designate that a part of their contribution be contributed to a PAC set up to support a candidate? 

Section 85703, as previously described, prohibits individuals from designating that a part of his or her contribution to the nonprofit organization be contributed to a PAC set up to support a candidate, if the payment to the nonprofit organization constitutes a “contribution.”

You have not indicated the purpose for the existence of the nonprofit organization.  The term “contribution” is defined broadly and includes any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  (Section 82015; Regulation 18215(a).)  A contribution is any payment made for political purposes if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.  (Regulation 18215(a)(1).)  Therefore, if the nonprofit organization were formed to support or oppose ballot measures, payments to the nonprofit organization will be considered contributions.

If you did not form the nonprofit organization for political purposes, payments made to the nonprofit are nonetheless considered contributions if the payment is earmarked for political purposes.  (Thompson Advice Letter, No. 88-487.)  A payment is “earmarked” when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment will be used to make political contributions or expenditures.  (In re Willmarth (1976) 2 FPPC Ops. 130.)

3.  What limits would be placed on the contributions and is there a particular method to be used that does not violate contributions that exceed $500.00?
Section 85703 prohibits individuals from earmarking contributions.  However, a general purpose recipient committee, in its sole discretion, may contribute its funds to a PAC set up to support candidates as long as the contribution complies with section 89512.5 and other requirements of the Act.  The contribution limit applicable to such contributions is $500 per calendar year.  (Section 85301(d).)

The Act limits how a recipient committee may spend contributions.  Section 89512.5 provides as follows:

  “(a) Subject to the provisions of subdivision (b), any expenditure by a committee not subject to the trust imposed by subdivision (b) of section 89510 shall be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of that committee.
    (b) Any expenditure by a committee that confers a substantial personal benefit on any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the committee, shall be directly related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.”

You represent a general purpose recipient committee that engages in promoting ballot measures and general lobbying for local flood victims who are in need.  We have advised that the contribution of a local ballot measure committee’s funds to local candidates who share the committee’s political agenda appears to be reasonably related to the political purposes of the committee and thus permissible under section 89512.5.  (Denis Advice Letter, No. A-94-286.)  Accordingly, your committee may make contributions up to $500 per year to PACs set up to support candidates as long as the PAC shares the same political agenda as your committee.

4.  If individuals are contributing money through the continuous income program to a general purpose committee, are they considered an affiliated entity?
Section 85311 provides that contributions made by affiliated entities will be aggregated for purposes of the contribution limits.  Regulation 18531.1 interprets section 85311 and exempts certain individuals from being considered affiliated for purposes of section 85311.  (Regulation 18531.1(a), copy enclosed.)  The individuals contributing money through the continuous income program are not considered affiliated for purposes of section 85311.

5.  Please define what the Commission considers to be affiliated entities sharing one contribution limit relative to the above information?

Regulation 18531.1(c) provides that affiliated entities may together contribute up to the contribution limit that is applicable to any of the affiliates, except that no single affiliate may contribute more than its own contribution limit.  Affiliated entities that are “committees” as defined in section 82013(a) may transfer funds to each other without restriction.  (Regulation 18531.1(g).)  Regulation 18531.1(d) describes when entities are presumed to be affiliated.  However, ballot measure committees are not considered to be affiliated with any other entity if the committee:

  “(1) Is a recipient committee as defined in Government Code Section 82103(a);

    (2) Does not make contributions to, or independent expenditures in support of or opposition to, candidates; and

    (3) Qualifies for tax-exempt status under section 501(c) of the Internal Revenue Code.”  (Regulation 18531.1(h).)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The facts presented are provided in Oviedo Advice Letter, No. A-97-191.


�   The Act’s definition of “person” is very broad and includes political action committees.  (Section 82047.)





