                                                                    October 3, 1997

John M. Gronholt

Assistant General Manager, Human Resources

Modesto Irrigation District

Post Office Box 4060

Modesto, California  95352

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-495
Dear Mr. Gronholt:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Would you have a conflict of interest if, at your request, businesses that the district does business with gives pledges to the American Lung Association?

CONCLUSION
No, you will not have a conflict of interest under the Act in any decision affecting businesses that give  pledges to the American Lung Association at your request unless you receive compensation in exchange for your fundraising activity.

FACTS
You are an employee of the Modesto Irrigation District and serve as the Assistant General Manager, Human Resources.  Under the district's Conflict of Interest Code, you have full disclosure requirements.

You are an avid cyclist and will be participating in a benefit ride for the American Lung Association next year.  In this event you are required to raise pledges to be sent directly to the American Lung Association (you will not handle or see the pledges but will get a periodic update of your pledge raising goal from the American Lung Association).  Several private organizations that the district does business with and with whom you have business relations with (approval of service agreements) have offered to pledge funds to the American Lung Association for this event.

ANALYSIS
Section 87100 provides:

"No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest."

Section 87103 specifies that an official has a financial interest if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of the official's immediate family or on:

“(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.

(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.

(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.”  (Section 87103.)

Finally, Regulation 18702.1(a)(4) provides that an official may not participate in a decision if it will result in the personal expenses, income, assets, or liabilities of the official or his or her immediate family increasing or decreasing by at least $250 in a 12-month period.  Regulation 18702.1(a)(4) does not apply to a financial effect on the value of real property owned directly or indirectly by the official, or a financial effect on the gross revenues, expenses, or value of assets and liabilities of a business entity in which the official has an investment interest.

 We are assuming that the American Lung Association for which you solicit pledges is a  nonprofit organization and not an organization or enterprise operated for profit.  If this is true, your fundraising efforts for this charitable organization do not create a potential for a conflict of interest under Section 87103(a) or (d).  (Libresco Advice Letter, No. I‑88‑239.) 

Under Section 87103(c), a charitable organization is not considered a source of income to you unless you receive compensation in exchange for your fundraising activities.  (Section 87103(c); Mack Advice Letter, No. I‑95‑375; Casey Advice Letter, No. A‑93‑082.)  In addition, donors who contribute to the charitable organizations in response to your solicitations are also not sources of income to you.  (Fazio Advice Letter, No. A‑93‑442.)

Additionally, when persons donate money to a nonprofit at your behest, the donations will generally not be treated as gifts to you for conflict‑of‑interest purposes.  (Section 87103(e); Bremberg Advice Letter, No. A‑89‑445.) 

Please note that our advice is limited to the Political Reform Act.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lynda Doherty

       
Political Reform Consultant, Legal Division

SGC:LD:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





