                                                                    December 23, 1997

Marion Goodman

National Women's Political Caucus of California, Inc.

3819 Palo Alto Drive

Lafayette, California  94549

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-519
Dear Ms. Goodman:

This letter is in response to your request for advice on behalf of the National Women’s Political Caucus of California regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  Given the way the National Women’s Political Caucus of California is organized, are the local chapters affiliated with the State Board?

2.  The State Board is considering amending its Standing Rules and Policies that each local must contribute 25 percent of its profits from fundraising events to the State Board.  The proposal under consideration is that the State Board would instead participate in local chapter PAC fundraising events and share in the proceeds of the event.  Would the local chapters be affiliated with the State Board under this proposed policy?

3.  How does regulation 18531.1(d)(6) affect the formation of new local chapters in the state?


CONCLUSIONS
1.  Applying regulation 18531.1(d)(1)(b) to your facts, there are some indications that the local chapters are affiliated with the State Board.

2.  If a person controls the means by which a committee raises funds, the person will be presumed to be affiliated with the committee.  Thus, if the State Board requires local chapters to hold joint fundraisers with the State Board, the State Board will be controlling the means by which the local chapters raise funds.

3.  We do not consider “credentialing” a new local chapter to be forming a new committee.  As long as the State Board does not form the committee before it is credentialed, regulation 18531.1(d)(6) will not apply.  The State Board may provide information to local jurisdictions concerning its credentialing requirements without triggering regulation 18531.1(d)(6).  However, if the State Board encourages the formation of the new committee or is, in any other way, significantly involved in the formation of the new committee, regulation 18531.1(d)(6) applies.


FACTS
Founded in 1971, the National Women’s Political Caucus is a national grassroots volunteer organization dedicated to increasing the number of women in elected and appointed office at all levels of government.  The National Women’s Political Caucus provides campaign and leadership training and campaign assistance to women who are candidates for such public offices as local school boards, city councils, state legislatures, offices of Governor and Attorney General of the United States.  

The National Women’s Political Caucus of California (“NWPC-CA”) currently has 22 chapters and 2000 members.  The NWPC-CA is a nonprofit organization governed by a board of directors (“State Board”).  The State Board is made up of a representative elected by each local chapter, and elected state officers.  The directors are the only voting members.  None of the officers have a vote except the president.  With the exception of two part-time staff members who keep state membership rolls and provide clerical assistance to the State Board, volunteers do all the work.  

You provided a document entitled, “‘Level I’ Information Packet:  Initial Briefing for Potential New Local Caucus Organizer” which states that, “Local caucuses are affiliated with the state and national NWPC and support their goals and statements of purpose.”  The State Board is a political action committee that endorses and provides financial support to state candidates for legislative and constitutional offices.  The local chapters of NWPC-CA are political action committees that endorse and make contributions to local candidates.

When endorsing candidates, the local chapters must follow certain guidelines established by the State Board. The endorsement guidelines require local chapters to endorse women candidates who support the following issues:  Equal Rights Amendment; choice and publicly funded abortion; support access to childcare and dependent care programs funded from all available sources; ending discrimination based on age, race, religion, sex, sexual orientation, ethnic origin, marital status, socioeconomic status, and disability; comparable pay for work of 

comparable worth, and the elimination of sexual harassment.  In addition, local chapters are required to volunteer for statewide activities approved by the State Board.

Occasionally, local chapters contribute to statewide candidates.  However, the local chapters do not notify the State Board about their activity. They do not report to the State Board whom they are supporting nor how much they are contributing.  The local chapters are free to decide how, when or whether to make contributions to state races.  Generally, when local chapters contribute to statewide candidates, they contribute to candidates endorsed by the State Board.  However, they are free to contribute to statewide candidates that are not endorsed by the State Board.

The State Board derives most of its funds through contributions from local caucuses.  Annually, each local caucus must send to the State Board 25 percent of the profit from every general committee event or fundraising activity.  The State Board is considering changing its policy requiring local chapters to contribute to the State Board.  The proposal under consideration involves the State Board participating in fundraising events with local chapters and sharing in the proceeds of the events.

To become a local chapter, a committee must meet certain guidelines established by the State Board.  Once the local committee meets such guidelines, the committee is “credentialed” by the State Board.  To be credentialed, a committee must do the following:  have at least 20 paid members; provide membership information to the State Board; submit proof of publicity of the first three formation meetings; provide evidence of an Affirmative Action Program; and provide and postmark all required documentation at least ten days prior to each board meeting.

ANALYSIS
I.  General Rule

Proposition 208 establishes various contribution limitations and restrictions.  (Sections 85302-85313.)  Pursuant to section 85311, all contributions made by affiliated entities are aggregated for purposes of the contribution limits.  (Section 85311, Regulation 18531.1(b).)

You would like to know whether the NWPC-CA’s State Board is affiliated with local chapters of NWPC-CA. You provided a document entitled, “‘Level I’ Information Packet:  Initial Briefing for Potential New Local Caucus Organizer which states that, “Local caucuses are affiliated with the state and national NWPC and support their goals and statements of purpose.”  We think this statement is some evidence that the local caucuses are affiliated entities of the State Board.  Regulation 18531.1 provides a presumption of affiliation if at least one of the following criteria apply:

  “(1) If during the twelve-month period prior to making a campaign contribution to a candidate, a person possesses either of the following with respect to an entity:

        (A) Ownership of an interest of more than 50 percent in voting rights, shares or securities of the entity or of a person having control over such entity; or

        (B) The authority, power, or ability to direct or control the activities of the entity or a person having control over such entity.

    (2) Each of the entities has the same, or a majority of the same, persons as board members or principal officers and this indicates a formal relationship.

    (3) The entities in question are political committees that have received contributions and receive contributions from the same person or persons, which contributions represent a majority of the contributions received by each of the political committees in a calendar year.

    (4) A person directly or indirectly provides a majority of an entity’s funds, services, or goods on a regular or ongoing basis, for less than full consideration.

    (5) One of the entities is a sponsored committee of the other entity (see Government Code section 82048.7).

    (6) A person has, after December 31, 1996, formed an entity for the purpose of making contributions to California state or local candidates.”  (Regulation 18531.1(d).)

II.  Does the State Board Control the Activities of the Local Chapters?
Pursuant to regulation 18531.1(d)(1)(B), a person is presumed to be affiliated with an entity if the person has the authority, power, or ability to direct and control the activities of the entity for a period of one year before the making of a campaign contribution.  The most significant activity conducted by a political action committee is the expenditure of committee funds.  Therefore, if a person directs and controls an entity’s expenditures, the person will be presumed to be affiliated with the entity.  A second significant activity conducted by a committee is raising committee funds.  Thus, if a person directs and controls the means by which a committee raises funds, the person will be presumed to be affiliated with the entity.

A.  Volunteering for Statewide Activities
Local chapters are expected to volunteer for statewide activities that are approved by the State Board.  You have not indicated the type of activities for which local chapters must volunteer.  This obligation may be another indication of affiliation if the activities involve the expenditure of local chapter funds or raising local chapter funds.

B.  Endorsement Guidelines
Generally, committees that endorse candidates only contribute to candidates they endorse rather than to candidates they do not endorse.  Therefore, under certain circumstances, if a person controls the procedures by which an entity makes endorsements, the person may be affiliated with the entity.  Local chapters of the NWPC-CA endorse and make contributions to local candidates.  When endorsing local candidates, the local chapters must follow certain guidelines established by the State Board.  The endorsement guidelines require local chapters to endorse women candidates who support the following issues: Equal Rights Amendment; choice and publicly funded abortion; support access to childcare and dependent care programs funded from all available sources; ending discrimination based on age, race, religion, sex, sexual orientation, ethnic origin, marital status, socioeconomic status, and disability; comparable pay for work of comparable worth, and the elimination of sexual harassment.  These general guidelines do not indicate affiliation.

C.  Contributions to Statewide Candidates

Occasionally, local chapters contribute to statewide candidates.  However, the local chapters do not notify the State Board about their activity.  They do not report to the State Board whom they are supporting nor how much they are contributing.  The local chapters are free to decide how, when or whether to make contributions to state races.  Generally, when local chapters contribute to statewide candidates, they contribute to candidates endorsed by the State Board.  However, they are free to contribute to statewide candidates that are not endorsed by the State Board.  Under these facts, there is no indication of affiliation when local chapters make contributions to statewide candidates.

    
D.  Fundraising Activities
The State Board derives most of its funds through contributions from local caucuses.  Annually, each local caucus must send to the State Board 25 percent of the profit from every general committee event or fundraising activity.  Because this policy involves the expenditure of local chapter funds, it is an indication of affiliation.  However, the State Board is considering changing its policy requiring local chapters to contribute to the State Board.  The proposal under consideration involves the State Board participating in fundraising events with local chapters and sharing in the proceeds of the events.  If the State Board requires local chapters to hold joint fundraisers with the State Board, the State Board will be controlling the means by which the local chapters raise funds.  Thus, if the State Board requires the local chapters to hold joint fundraisers with the State Board, there would be an indication of affiliation.

III.  Political Committees that Receive Contributions from the Same Persons

Pursuant to regulation 18531.1(d)(3) entities that are political committees are presumed to be affiliated if each of the committees receive a majority of its contributions from the same contributors.  The State Board derives most of its funds from the 22 local chapters and its members.  Regulation 18531.1(d)(3) does not apply where a committee receives funds on a proportionate basis from 22 different sources that are not affiliated.

IV.  New Committees Formed after January 1, 1997
Pursuant to regulation 18531.1(d)(6), a person is presumed to be affiliated with a committee if the person “forms” the committee for the purpose of making contributions to statewide or local candidates in California.  You would like to know how this provision affects the NWPC-CA forming new local chapters.  If the State Board forms a new local chapter after January 1, 1997, the new chapter will be deemed affiliated with the State Board.

To become a local chapter, a committee must meet certain guidelines established by the State Board.  Once the local committee meets such guidelines, the committee is “credentialed” by the State Board.  To be credentialed, a committee must do the following:  have at least 20 paid members; provide membership information to the State Board; submit proof of publicity of the first three formation meetings; provide evidence of an Affirmative Action Program; and provide and postmark all required documentation at least ten days prior to each board meeting.

We do not consider “credentialing” a new local chapter to be forming a new committee.  As long as the State Board does not form the committee before it is credentialed, regulation 18531.1(d)(6) will not apply.  The State Board may provide information to local jurisdictions concerning its credentialing requirements without triggering regulation 18531.1(d)(6).  However, if the State Board encourages the formation of the new committee or is, in any other way, significantly involved in the formation of the new committee, regulation 18531.1(d)(6) applies.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





