                                                                    December 5, 1997

Jonathan McLeod

Executive Director

Faculty Coalition for Public Higher Education

4536 Vista Street

San Diego, California  92116

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-522
Dear Mr. McLeod:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Given that the members of the Faculty Coalition for Public Higher Education will meet with candidates and elected officials to discuss legislation and bills, is the coalition precluded, under Proposition 208, from undertaking "independent expenditure campaigns" for the period of allowable fundraising?

CONCLUSION
No, the coalition is not precluded from making independent expenditures to support or oppose candidates.  Discussing legislation with a candidate is insufficient to establish that subsequent expenditures are at the behest of the candidate.  In addition, the lobbyist prohibitions in Proposition 208 do not apply to independent expenditures.  Moreover, independent expenditures may be made at any time.

FACTS
You are the Executive Director for the Faculty Coalition for Public Higher Education ("FCPHE").  The FCPHE is a nonprofit group registered in California as a political action "general purpose recipient committee."  Its purpose is to influence legislation which impacts institutions, students, faculty, and administrators in public higher education.  The FCPHE provides hands-on expertise to policy makers on the impact public policy has on education from the faculty members' perspective.

Your advocacy requires you to meet with candidates and officeholders and their staff to discuss legislation and bills.  The next session of the Legislature will address issues, including revisions of the California Education Code for the California Community Colleges (re: shared governance, curriculum, due process rights, professional promotional review procedures, and tenure), higher education bonds, funding stability and budget allocations.

ANALYSIS
New Independent Expenditure Rules
Proposition 208 added new rules regarding independent expenditures to the Act.  Among them is section 85500(b), which provides that any committee that makes independent expenditures of $1,000 or more supporting or opposing a candidate may not accept contributions that are greater than $250 per person per election.  In addition, section 85500(c) provides that any contributor that makes a contribution of $100 or more to a candidate will be considered to be acting in concert with the candidate.  Once a contributor is deemed to be acting in concert with a candidate, any payments made thereafter for the candidate, whether they are contributions or independent expenditures, are subject to the contribution limits in section 85301.  (Section 85500(c).)  Unlike campaign contributions to candidates, independent expenditures to support or oppose candidates may be made at any time.

The Act defines an “independent expenditure” as a payment made in connection with a communication that expressly advocates for or against a particular candidate or ballot measure, and that is not made to or at the behest of a candidate.  (Section 82031.)  On the other hand, a “contribution” is defined as a payment made to or at the behest of a candidate, unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.
  (Section 82015.)  A payment is made at the behest of a candidate if the payment is made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of the candidate.  (Section 85500(d); Regulation 18225.7, copy enclosed.)

 Members of the FCPHE meet with candidates, officeholders and their staff to discuss legislation and bills.  As a general matter, this activity does not, in and of itself, qualify as cooperation, consultation, or coordination which automatically results in the characterization of any subsequent expenditures in support of that candidate as contributions.  (See generally Shaw Advice Letter, No. A-97-066, copy enclosed.)

Ban on Contributions from Lobbyists
Proposition 208 prohibits lobbyists from making contributions to candidates.  Specifically, section 85704 provides as follows:

  “No elected officeholder, candidate, or the candidate’s controlled committee may solicit or accept a campaign contribution or contributions to an officeholder account from, through, or arranged by a registered state or local lobbyist if the lobbyist finances, engages, or is authorized to engage in lobbying the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the officeholder.”

Note that section 85704 refers only to lobbyists, not to lobbying firms or to lobbyist employers.  (Polanco Advice Letter, No. I-97-347.)

Section 85313(c), which pertains specifically to officeholder account contributions, provides as follows:

  “No elected officeholder or officeholder account shall solicit or accept a contribution to the officeholder account from, through, or arranged by a registered state or local lobbyist or a state or local lobbyist employer if that lobbyist or lobbyist employer finances, engages, or is authorized to engage in lobbying the governmental agency of the officeholder.”

Unlike section 85704, section 85313(c) explicitly applies to lobbyists and lobbyist employers.

The only information you have provided regarding the FCPHE is that its members meet with candidates, officeholders and their staff to discuss legislation and bills.  Sections 85704 and 85313(c) will apply to members of the FCPHE who are lobbyists and section 85313(c) will apply to the FCPHE if it is a lobbyist employer.  A “lobbyist” is defined as any individual who receives $2,000 or more per month, or whose principal duties as an employee are to communicate directly or through his or her agents with any elective state official, agency official, or legislative official for the purpose of influencing legislative or administrative action.  (Section 82039; Regulation 18239, copy enclosed.)  A “lobbyist employer” is defined as any person, other than a lobbying firm, who employs lobbyists or contracts for the services of a lobbying firm.  (Section 82039; Regulation 18239.5.)

You would like to know whether the FCPHE may undertake independent expenditure campaigns given that its members meet with officials to discuss legislation and bills.  The prohibitions in sections 85704 and 85313(c) apply only to contributions, not to independent expenditures.  Thus, lobbyists and lobbyist employers may make independent expenditures to support or oppose candidates.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Section 82015, which defines the term “contribution,” was recently amended by the Legislature (Chapter 450, Statutes of 1997).





