                                                                    November 12, 1997

Dina E. Goldman

Deputy Assistant General Counsel

The State Bar of California

555 Franklin Street

San Francisco, California  94102-4498

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-97-532
Dear Ms. Goldman:

This letter is in response to your request on behalf of Lawrence Doyle, Chief Legislative Counsel of the State Bar of California’s Office of Governmental Affairs, and Jeffrey T. Gersick, Secretary of the State Bar, for advice regarding the lobbyist provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request relates to past conduct, we decline to provide formal written advice.  (Regulation 18329(b)(8)(A), copy enclosed.)  Instead, we are treating your request as one for informal assistance.
  Informal assistance does not confer the immunity provided by formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).)

QUESTION

When the State Bar employs both in-house and outside lobbyists, does the bar have any reporting responsibilities for internal expenditures made in support of lobbying activities by employees of the bar working in the Office of Governmental Affairs?

CONCLUSION
When the State Bar hires an independent contractor lobbyist who is not designated in the Bar’s conflict of interest code, the Bar must report all payments made in connection with influencing legislative or administrative action, including internal expenditures made in support of lobbying activities by employees of the Bar.

FACTS
You are an attorney with the State Bar’s Office of General Counsel.  The State Bar is a public corporation established in the judicial branch of government for the purpose of performing governmental functions in the administration of justice.  (Cal. Const., art. VI, § 9; Bus. & Prof. Code § 6001.)  In matters of admission and discipline of attorneys, the State Bar acts as an administrative arm of the California Supreme Court and is subject to the immediate and plenary review of the high court.  In 1985, the State Bar received an advisory letter from the General Counsel of the Fair Political Practices Commission stating that, because the Bar is a “state agency” within the meaning of the Political Reform Act, both the Bar and its in-house lobbyists are exempt from reporting and registration obligations imposed by Chapter 6 of the Act.

Mr. Doyle works in the State Bar’s Office of Governmental Affairs as an in-house lobbyist.  In addition to in-house employee lobbyists, the Bar also, from time to time, employs independent contractor lobbyists.  The independent contractor lobbyists employed by the State Bar are not designated in the Bar’s conflict of interest code.  When the State Bar employs outside lobbyists, it files the required quarterly Form 635 to report the related expenditures.  Currently, the Bar has a contract with Mel Assagai, a registered lobbyist, for outside lobbying services.  Mel Assagai is not included in the State Bar’s conflict of interest code.  As the Secretary of the State Bar, Mr. Gersick signs the quarterly reports filed by the Bar with the FPPC.

The Bar wishes to clarify its reporting obligations under sections 86115, 86116 and 86116.5 of the Government Code.

ANALYSIS
Under the Act, a lobbyist employer has specified accounting and reporting obligations.  (Sections 86116, 86116.5; Regulations 18615, 18616.)  Lobbyist employers are required to keep detailed records and report, among other things, payments to influence legislative or administrative action.  (Regulations 18615(a)(4), 18616(a)(4).)

A “lobbyist employer” includes any person, other than a lobbying firm, who employs one or more lobbyists for the purpose of influencing legislative or administrative action.  (Section 82039.5.)  A “lobbyist” is defined in section 82039.  Section 86300 exempts from the lobbyist provisions of the act:

   “[A]ny employee of the State of California acting within the scope of his or her employment; provided that, an employee of the State of California, other than a legislative official, who attempts to influence legislative action and who would be required to register as a lobbyist except for the provisions of this subdivision shall not make gifts of more than ten dollars ($10) in a calendar month to an elected state officer or legislative official.”

We previously advised the State Bar that it did not have any reporting obligations as a lobbyist employer if it had employees who would otherwise be lobbyists except for the exemption in section 86300.  (Rosenthal Advice Letter, No. A-85-032.)  The exclusion for employees of the State of California may, under certain circumstances, apply to consultants or outside counsel hired by a state agency.  Generally, if a consultant is covered by the state agency’s conflict of interest code as required by section 87300, the consultant will meet the definition of an “employee of the State of California” as used in section 86300.
  (Quassenberry Advice Letter, No. A-84-121, copy enclosed.)

Currently the Bar has a contract with Mel Assagai, an independent contractor lobbyist.  Mel Assagai is not included in the Bar’s conflict of interest code.  Accordingly, the Bar qualifies as a lobbyist employer.  As a lobbyist employer, the Bar must file quarterly disclosure reports and must report, in addition to payments to Mel Assagai, any other payments made to directly communicate with a legislative agency, or elective state official for the primary purpose of influencing legislative or administrative action.  (Regulation 18616(a)(4)(B).)  Such payments include internal expenditures made in support of lobbying activities by employees of the Bar.

For further guidance I have enclosed the regulations that set forth all the expenses lobbyist employers must report.  I have also enclosed our Lobbying Disclosure Information Manual.  If you have a question about a specific expense, please contact the Technical Assistance Division at (916) 322-5660.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission may decline to provide informal assistance where advice is being sought regarding past conduct, unless the advice is related to possible amendment of previous reports filed by the person requesting the advice.  (Regulation 18329(c)(4)(A).)


�  The conflict-of-interest provisions of the Act apply to “consultants” as defined by regulation 18700(a)(2).  For guidance, I have enclosed information relating to when a consultant should be included in an agency’s conflict of interest code.





