                                                                    November 13, 1997

Bernard C. Barmann

County Counsel, County of Kern

1115 Truxtun Avenue, Fourth Floor

Bakersfield, California  93301

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-535
Dear Mr. Barmann:

This letter is in response to your request for advice on behalf of James Rhoades, the Kern County Auditor-Controller-County Clerk, regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Do appointments by the Kern County Board of Supervisors pursuant to Elections Code section 10515 fall within the restrictions of section 85705?

CONCLUSION
Persons appointed to district boards pursuant to subdivision (b) of Elections Code section 10515 may not make campaign contributions to, or solicit or accept any campaign contributions for any member of the board of supervisors who were members at the time of the appointment.  The prohibition in section 85705 does not apply to appointments made pursuant to 

subdivision (a) of Elections Code section 10515.

FACTS
Some districts within Kern County have open seats on their respective boards of directors.  In some cases, only one candidate has filed for election and in other cases, no declaration of candidacy has been filed.  Pursuant to Elections Code section 10515, the Board of 

Supervisors makes appointments to the various governing boards instead of election being held.  Elections Code section 10515 provides as follows:

  “(a) If, by 5 p.m. on the 83rd day prior to the day fixed for the general district election:  (1) only one person has filed a declaration of candidacy for any elective office to be filled at that election, (2)  no one has filed a declaration of candidacy for such an office, 

(3) in the case of directors to be elected from the district at large, the number of persons who have filed a declaration of candidacy for director at large does not exceed the number of offices of director at large to be filled at that election or (4) in the case of directors who must reside in a division but be elected at large, the number of candidates for director at large from a division does not exceed the number required to be elected director at large while residing in that division; and if a petition signed by 10 percent of the voters or 50 voters, whichever is the smaller number, in the district or division if elected by division, requesting that the general district election be held has not been presented to the officer conducting the election he or she shall submit a certificate of these facts to the supervising authority and request the supervising authority, at a regular or special meeting held prior to the Monday before the first Friday in December in which the election is held, appoint to the office or offices the person or person, if any, who have filed declarations of candidacy.  The supervising authority shall make these appointments.

    (b) If no person has filed a declaration of candidacy for any officer, the supervising authority shall appoint any person to the office who is qualified on the date when the election would have been held.  The person appointed shall qualify and take office and serve exactly as if elected at a general district election for the office.

    (c) Where a director must be appointed to represent a division, all or most of which is not within the county governed by the supervising authority, then the board of supervisors of the county within which all or most of that division is located shall be the body to which request for appointment is made and which shall make the appointment.”

Elections Code section 10500(b)(14) defines “supervising authority” as the board of supervisors of the county in which is situated all or most of the land of a district.

ANALYSIS
Proposition 208 created a new prohibition on contributions from governmental appointees to the officeholders who appointed them.  Section 85705 provides as follows:

   “No person appointed to a public board or commission or as Trustee of the California State University or Regent of the University of California during tenure in office shall donate to, or solicit or accept any campaign contribution for, any committee controlled by the person who made the appointment to that office or any other entity with the intent that the recipient of the donation be any committee controlled by such person who made the appointment.”  (Emphasis added.)

Other than persons appointed as Trustee of the California State University or as Regent of the University of California (factors that are not relevant here), the prohibition set forth in section 85705 applies only to persons appointed to public boards or commissions.  Elections Code section 10515 provides for the appointment of candidates to district boards in lieu of elections under certain circumstances.  For example, when only one candidate has filed for election for a particular seat, the candidate must be appointed by the board of supervisors rather than be elected unless 10 percent of the voters sign a petition demanding a general district election.  (Elec. Code § 10515(a).)  If no person has filed a declaration of candidacy for a particular position, the board of supervisors must appoint a person who is qualified on the date when the election would have been held.  (Elec. Code § 10515(b).)  The governing board of a district is a “public board” for purposes of section 85705.  We must, therefore, determine whether section 85705 applies to appointments that are made in place of elections.

Consistent with other sections of Proposition 208 and the Act, section 85705 was drafted to further specific purposes that include, among other things, reducing the potentially corrupting influence and appearance of corruption caused by excessive contributions and expenditures.  (Section 85102(b).)  The concern addressed by section 85705 is the potential for and appearance of corruption when persons appointed to public boards and commissions contribute to the campaigns of those who are responsible for selecting the appointees since contributions create a financial connection between the recipient and the donor.  (Moll Advice Letter, No. A-97-161.)  Because this financial connection may cause the appearance of impropriety, section 85705 responds by prohibiting appointees from contributing to those who appoint them.

Applying the prohibition in section 85705 to appointments made pursuant to subdivision (b) of Elections Code section 10515 furthers the purposes of Proposition 208.  Under subdivision (b), if no candidate files for election for a particular position, the board of supervisors has the opportunity to appoint a person to that seat. An appearance of impropriety may result if the appointed person subsequently makes campaign contributions to the members of the board of supervisors who participated in making the appointment.  

On the other hand, applying the prohibition in section 85705 to appointments made pursuant to subdivision (a) of Elections Code section 10515 would not further the purposes of Proposition 208.  Under subdivision (a) of Elections Code section 10515, the board of supervisors must appoint to a particular position the candidate who has filed a declaration of candidacy for that position.  Consequently, unlike appointments made pursuant to subdivision (b) of Elections Code section 10515, appointments made pursuant to subdivision (a) are not made at the board’s discretion.  It is not likely that an appearance of impropriety would result if the appointed person makes campaign contributions to the members of the board of supervisors who participated in making the appointment since the board members were not involved in selecting the appointed official.

Accordingly, persons appointed to district boards pursuant to subdivision (b) of Elections Code section 10515 may not make contributions to, or solicit or accept campaign contributions for the “person who made the appointment.”  (Section 85705.)  The Act’s definition of “person” expressly includes a “group of persons acting in concert.”  (Section 82047.)  We have advised that when a multi-member body, like the board of supervisors, makes an appointment, the board is “the person who made the appointment” for purposes of section 85705.  (Lyions Advice Letter, A-97-203.)  Each individual member of the board of supervisors is also a person and, as a result, every member of the appointing body is also “the person who made the appointment” under section 85705.  Therefore, persons appointed to district boards pursuant to subdivision (b) of Elections Code section 10515 may not make campaign contributions to or solicit or accept campaign contributions for any member of the board of supervisors who were members at the time of the appointment. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Graduate Legal Assistant, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





