                                                                    May 14, 1998

Patrick B. Greenwell

County Counsel

County of Tuolumne

2 South Green Street

Sonora, California  95370

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-543(a)
Dear Mr. Greenwell:

This letter responds to your request for advice on behalf of Supervisors Pland and Marks about the Political Reform Act (the “Act”).
 

I.  QUESTION
If either Supervisor Pland or Marks gives his golf course membership to an adult child, would the Supervisor be then immediately able to participate in decisions regarding a property adjacent to the golf course from which he is currently disqualified because of the golf club membership? 

II.  CONCLUSION
By making a bona fide, irrevocable gift of his golf club membership to an adult child, either Supervisor Pland or Marks would no longer have a financial interest, and consequently no conflict of interest, in the board’s decisions about the development of the property adjacent to the golf club.

III.  FACTS
We have previously advised you on behalf of Supervisors Pland and Marks with regard to this matter.  (Greenwell Advice Letter, No. A-97-543, copy attached. The statement of facts in that advice letter are incorporated herein by reference.)  Specifically, we advised that Supervisors Pland and Marks have disqualifying conflicts of interest with regard to certain decisions involving the development of property immediately adjacent to a golf club of which the two Supervisors are members.  Based upon that earlier advice, you ask the follow-up question addressed in this letter.  

Either or both Supervisors intend to give his membership to an adult child; no consideration would pass from the adult child to either Supervisor.  After making the gift, either Supervisor may play golf at the course, but only as would any member of the public who is not a member of the golf club. 

IV.  ANALYSIS
In our earlier advice to you, we concluded that the Supervisors’ golf club memberships constituted investments in a business entity for purposes of the Act.  (Greenwell, supra.)  In the Brazelton Advice Letter, No. I-93-175, we advised that once an investment interest in a business entity is disposed of by a bona fide, irrevocable transaction, it no longer creates a conflict of interest for the public official disposing of the interest.  

In Brazelton, the public official disposed of an interest in a partnership which was creating a conflict of interest by giving the interest to an adult child, while receiving no payment or other consideration for the transfer.  We gave similar advice in the Doane Advice Letter, No. A-97-211.  Several points about the advice in the Brazelton Letter deserve emphasis.  First, the adult child who received the transfer was more than eighteen years old and was not a dependent of the public official.  Thus, the adult child was not a member of the public official’s “immediate family,” for purposes of the Act.  (Section 82029.)  This is important because if the recipient of the gift had been a member of the public official’s immediate family then the gifted interest in the business entity could still have posed a conflict of interest for the public official.  (See Section 87103 and Regulation 18702.1(a)(4).)  Also, the public official received no payment from the adult child as consideration for the gift.  Please note that the Act’s definition of “payment” is quite broad, and includes a transfer of anything of value, tangible or intangible.  (Section 82044.)  

By making a bona fide, irrevocable gift of his golf club membership to an adult (i.e., eighteen years of age or older) child who is not his dependent, either Supervisor Pland or Marks would no longer have a financial interest, and consequently no conflict of interest, in the board’s decisions about the development of the property adjacent to the golf club.  

We stress that the gift of the membership must be bona fide and irrevocable.  Any understanding, explicit or implicit, that the adult child will later return the membership to the Supervisor, or will provide to the Supervisor any tangible or intangible benefit in return, would negate this advice.  Also, any “side arrangement” or understanding between any persons which gives the Supervisor privileges or discounts with regard to the golf club that are not available to all non-members would also negate this advice.     

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





