                                                                    January 15, 1998

Charles Peterson

Supervisor, Fifth District

County of Mendocino

Courthouse

Ukiah, California  95482

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-554
Dear Mr. Peterson:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  As the official representative of the sister city relationship between the Village of Miasa, Japan and the Town of Mendocino, may you accept a gift of travel to Miasa from the Miasa government?

2.  While in Miasa, may you attend one Paralympic event in the neighboring community of Nagano with Miasa government officials.

CONCLUSIONS
1.  The gift of travel and related lodging and subsistence from the Miasa government is not subject to the gift limit because it is reasonably related to a legislative or governmental purpose.  However, the gift will be disclosable on your annual statement of economic interests and subject to the conflict of interest provisions of the Act unless another exception applies.

2.  Any payments made for your attendance at the Paralympic event by the Miasa government will be considered a reportable gift subject to the $290 gift limit and the conflict of interest provisions of the Act because the event itself is not related to the sister city relationship.

FACTS
The Village of Miasa, Japan is the sister city of the Town of Mendocino, which is in your supervisorial district.  You have been designated by the Mendocino County Board of Supervisors as the county’s representative of this relationship.  You will be visiting Miasa for three days to attend numerous formal intergovernmental meetings and to present two prepared speeches.  Your visit will be part of an ongoing exchange program to expand the nature of Mendocino’s sister city relationship with Miasa.  The Village of Miasa will pay your traveling costs.

 You are physically disabled from multiple birth defects.  While in Miasa, you plan to attend one winter Paralympic event of the Japan Special Winter Olympics in the neighboring community of Nagano with government officials from Miasa and at least one disabled resident of Mendocino County.

ANALYSIS
Gifts - Generally
The Act imposes different obligations on public officials regarding the receipt of gifts.  First, section 89503 provides a gift limit for local elected officials.  Second, the Act requires that every public official disclose all his or her economic interests that could foreseeably be financially affected by the exercise of the official’s duties.  (Section 81002(c), 87207.)  Third, section 87100 requires that public officials disqualify themselves from any governmental decision that will have a foreseeable and material financial effect on a donor of gifts aggregating $290 or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  (Section 87103(e).)

Gift Limit - Exception for Travel Payments

Section 89503 provides that no local elected officer may accept gifts from any single source in any calendar year in excess of the gift limit if the official would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.  The current gift limit is $290.  (Regulation 18940.1.)  As a county supervisor for the County of Mendocino, you are required to disclose the name and address of each source of a gift of more than $50 received during the previous 12 months.  (Sections 87200, 87202-87203, 87207.)

Payments for travel are not subject to the gift limit if permitted by section 89506, which provides, in pertinent part, as follows:

  “(a) Payments, advances, or reimbursements, for travel, including actual transportation and related lodging and subsistence which is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy, are not prohibited or limited by this chapter if either of the following apply:


* * *


    (2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution, as defined in Section 203 of the Revenue and Taxation Code, a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code....”  (Section 89506(a).)

If a gift of travel meets the requirements set forth above, it is not subject to the annual gift limit of $290 per source.  (Regulation 18942(b)(1).)  The issue is whether your trip to Miasa, Japan is reasonably related to a legislative or governmental purpose.  The village of Miasa is a sister city of Mendocino, which is in your district.  You are a designated representative for this relationship between Mendocino and Miasa.  While in Miasa, you will be attending numerous formal intergovernmental meetings and presenting two prepared speeches.

We have advised that travel expenses provided to a county supervisor to explore a sister city relationship with a province in China was reasonably related to legislative or governmental purpose.  (Bagatelos Advice Letter, No. A-93-309.)  Similarly, we advised that a travel payment made for the purpose of sending a representative of the Governor’s office to a signing ceremony of a sister state was also reasonably related to a legislative or governmental purpose.  (Wong Advice Letter, No. A-96-297.)  Finally, we advised that the reimbursement of travel expenses provided to an employee of a mayor’s office to further the goal of a sister city agreement was also reasonably related to a legislative or governmental purpose.  (Sylvia Advice Letter, No. A-97-139.)

Accordingly, it appears that your trip to Miasa, Japan is reasonably related to a legislative or governmental purpose.  Thus, the payments you receive for transportation to Miasa and related lodging and subsistence are gifts that are not subject to the $290 gift limit.  However, such gifts are reportable on your statement of economic interests (Form 700) and are subject to the conflict-of-interest provisions of the Act unless another exception applies.
  (Section 87207(c), Regulation 18950.1(b).)

Exception for Travel in Connection with Speeches
Regulation 18950.3 provides that free admission to and refreshments provided during an event at which you present a speech are not reportable gifts and are not subject to the gift limit.  In addition, payments for necessary lodging and subsistence provided to you directly in connection with the event at which you are speaking are also not reportable gifts and are also not subject to the gift limit.  (Regulation 18950.3.)  Under regulation 18950.3, the exclusion for meals and beverages is limited to the day of the speech only, whereas lodging would include the day of the speech, and the day immediately before and after the speech.  This exception also applies to intrastate transportation, but does not apply to international transportation.

Exception for Informational Tours
Informational material is expressly excluded from the definition of gift.  Section 82028 provides that the term “gift” does not include:

  “(1) Informational material such as books, reports, pamphlets, calendars, or periodicals.  No payment for travel or reimbursement for any expenses shall be deemed “informational material.”  (Section 82028(b)(1).)

The Commission has interpreted “informational material” to include informational tours.  (In re Spellman (1975) 1 FPPC Ops. 6.)  An informational tour falls within the gift exception if it is specifically designed for the purpose of assisting the public official in the performance of his or her official duties.  (Regulation 18942.1(c).)  Travel or transportation provided to the public official in connection with a tour generally does not fall within this exclusion.  (Section 82028(b)(1).)  The Commission has recognized one exception, however, to the express language of the statute where transportation is not commercially obtainable.  (Section 18942.1(c).)

Attendance at Paralympic Event
While in Miasa, you will be attending one Paralympic event in the neighboring city of Nagano with government officials from Miasa and at least one disabled resident from Mendocino.  A payment from a foreign government fits within the travel exception to the gift limit if it is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international public policy.  (Section 89506(a).)  As previously indicated, attending meetings with government officials from Miasa is reasonably related to a legislative or governmental purpose because Miasa is the sister city of Mendocino and you are a designated representative of this relationship.  However, attending a Paralympic event with government officials from Miasa is not reasonably related to a legislative or governmental purpose because the event itself is not related to the sister city relationship.  Accordingly, any payments made for your attendance at the event will be considered a reportable gift to you subject to the $290 gift limit and the conflict-of-interest provisions of the Act.  The value of the gift is the face value of the ticket that provided admission to the event and the cost of transportation to the event.  (Section 18946.1(a).)

One exception worth noting is contained in regulation 18944.1 which provides that a gift of admission to an event may be considered a gift to an official’s agency and not the official if the official has an official or ceremonial role or function to perform on behalf of his or her agency at the event in question.  (Regulation 18944.1(d).)  However, it does not appear that this exception will apply to your attendance at the Paralympic event.  First, the event is not taking place in Miasa and is not related to the sister city relationship.  Thus, it does not appear that you will perform an official or ceremonial role by attending the event as the official representative of the sister city relationship.  Second, the event is an international event and participants in the event are representatives of different countries.  Therefore, it does not appear that you will perform an official or ceremonial role by attending the event as a county official.

For general guidance, I have enclosed information on the gift and the conflict-of-interest provisions of the Act.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Gifts of travel may be reported on the separate travel schedule of the Form 700.  (Section 87207(c); Regulation 18950.1(a)(2)(B).)





