                                                                    February 25, 1998

Sheryl Patterson

Attorney

Regional Transit

Post Office Box 2110

Sacramento, California  95812-2110

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-570
Dear Ms. Patterson:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that nothing in this letter should be construed as evaluation of any conduct which may already have taken place.  Further, this letter is based on the facts as they have been presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION
Is the determination by the Sacramento Regional Transit District (“RT”) to include the consulting firm
 selected to prepare an EIS/EIR for RT’s Folsom light rail extension as a consultant under RT’s conflict of interest code appropriate under Regulation 18700?

CONCLUSION
Yes.  Individual members of the consulting firm who perform the work on the RT project would be consultants under Regulation (a)(2)(A) and (B) and should be included in RT’s conflict of interest code.

FACTS
RT hires consultants on an as-needed basis, although a contract for the same type of services and/or with the same consultants may be approved again and again, sometimes with breaks of a year or less between contracts.  A consultant is usually hired to obtain expertise that RT staff cannot offer and/or because RT staff cannot complete the study or services within the time frame needed.

RT hires environmental consultants to prepare extensive or technical environmental studies which cannot be completed by its staff.  RT hires environmental consultants for each project using a request for proposals process.  However, there are many other local agencies whose in-house staff prepares such studies.

The consulting firm that completed an environmental impact report (“EIR”) under state law and an environmental impact statement (“EIS”) under federal law for RT’s South Sacramento light rail project earlier this year was recently selected to prepare an EIS/EIR for RT’s Folsom light rail extension, as well as to prepare similar studies for RT’s 21st Street light rail station project.  RT’s conflict of interest code includes consultants and RT staff.  RT has concluded that the consulting firm is a consultant as defined under its conflict of interest code and the Act, and therefore, members of the consulting firm must complete a Form 700; the consulting firm disagrees.  Although RT had not originally contemplated an ongoing relationship, this consulting firm will be under contract with RT to provide environmental services for three projects extending over at least three years.  At the end of the existing contracts, RT does not anticipate contracting with this consulting firm (or others) to prepare additional environmental studies for a number of years due to a lack of future federal and state grant funds.

An EIR/EIS is a detailed document that analyzes the impacts of the proposed “build” project in comparison with alternatives to the project, including a “no build” option.  Typically, the proposed build project represents a significant investment of public agency funds for improvements to public agency property that could have a financial effect on surrounding properties and businesses.  These environmental documents are technical studies which usually

require specialized expertise in certain disciplines such as biological resources, historical resources, traffic, engineering, noise, vibration, and air quality.  In the past, RT’s staff has prepared and presented to RT’s board of directors for approval similar, but less extensive, environmental studies.

Typically, part of the consultant’s
 (or subconsultant’s) work in preparing an environmental study is to negotiate directly with various federal, state and local agencies on behalf of RT to obtain concurrence with the study’s conclusions, such as the extent of the impacts of the proposed project and the proposed mitigation plan.  Various types of permits and approvals are required to be obtained from these other agencies as a condition of implementation of the proposed project.

The environmental consultant conducts research and makes investigations that require exercise of its expertise and judgment, prepares the report, and the final document is released to the public for review as a report prepared and issued by RT.  Given the technical nature of these documents, the consultant’s role in preparing the report and negotiating with other public agencies is without significant substantive review.

The consultant’s role also encompasses recommending to RT’s board of directors approval of the agreements and permits it negotiated and approval of the environmental report by:  (1) certifying its adequacy, (2) adopting the findings prepared by the consultant regarding the projects’s impacts, and (3) making a commitment to implement the mitigation measures included in the report.  Although the RT board reviews the report and related documents, because of the technical nature of the study the consultant’s conclusions and recommendations are accepted without significant intervening substantive review.

The duties of the environmental consultant are generally described as those set out in Regulation 18700(c).  You have asked us to assume that the consulting firm in this matter is performing duties similar to those of a staff person included in RT’s conflict of interest code.

ANALYSIS
Section 87100 provides:

   “No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”

The Commission has promulgated regulations to interpret various sections of the Act.  Regulation 18700(a) provides a definition of the term “public official,” as used in Section 87100 to mean “a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.” (Emphasis added.)  Subdivision (a)(2) of this regulation defines a consultant as,

“[A]n individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency:

(A) Makes a governmental decision whether to:

1.  Approve a rate, rule, or regulation;

2.  Adopt or enforce a law;

3.  Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

4.  Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval;

5.  Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract;

6.  Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

7.  Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code.”

If an individual performs duties that would make him or her a consultant as set forth above, the individual is a public official under Section 87100 subject to the disqualification requirements of the Act.  If the public official is also one enumerated under Section 87200 or is covered by a conflict of interest code requiring the filing of a statement of economic interests, a Form 700 must be filed with this office. 

A public official must be a natural person.  (See Section 82048.)  We will assume for purposes of this letter that your question pertains to the particular employee or member of the consulting firm who will be performing the work you detail in your letter.

As a preliminary matter, we feel it necessary to clarify the issue for discussion in this response since we are somewhat confused by questions which appear to be raised in your letter.  You seem to propose that subdivision (c) of Regulation 18700 is an alternative method of determining whether an individual is a consultant under the Act.  If that is your question, the answer is no:  subdivision (c) delineates the test for determining when a public official - which would include someone deemed a consultant under subdivision (a)(2) - must disqualify himself or herself because he or she is “participating in making a governmental decision”; this subdivision adds no independent analysis to the consultant test.
  If your question is whether subdivision (c) applies to someone deemed a consultant under subdivision (a)(2), the answer is yes since a consultant under this regulation is a public official and would, therefore, be disqualified if his or her action amounted to participating in making a governmental decision in which he or she has a foreseeable and material economic interest.  

Assuming your substantive inquiry is actually whether an individual with the consulting firm is a consultant under the Act (and, therefore, a public official) if he or she performs the duties described in your letter, we will proceed to a general analysis under Regulation 18700(a)(2).

Initially, a person will not be a consultant unless he or she has a contract with a state or local government agency.  You have not noted this in your letter, but we assume that RT is a local government agency.  Additionally, you do mention that the consulting firm is or will be “under contract” with RT to provide environmental services for three projects extending over at least three years; we assume the contract applies to and binds the individuals at the consulting firm engaging in the specific work.  Therefore, the threshold test for a consultant under this regulation is met.

Regulation 18700(a)(2) establishes two criteria for qualification as a consultant; an individual who satisfies either criterion is a consultant for purposes of the Act.  First, an individual may be a consultant if he or she performs any of the actions described in subdivisions (a)(2)(A)(i) - (vii) of the regulation (quoted infra).  (Sanchez Advice Letter, No. A-97-438.)  You state that part of the consulting firm’s work will be to “negotiate directly with various federal, state and local agencies on behalf of RT” and to “recommend[] to RT’s board of directors approval of agreements and permits [the consultant] negotiated.”  You further state that the consulting firm’s conclusions and recommendations are accepted by RT without significant intervening substantive review.  If members of the consulting firm have authority to negotiate contracts (we have presumed this from your explanation that the consultant may negotiate “agreements”) and recommend RT’s approval of the contracts without significant independent review by RT, then members of the consulting firm appear to meet the criterion identified in Regulation 18700(a)(2)(A)(5):  “[g]rant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract.”

Alternatively, an individual may be a consultant if he or she “serves in a staff capacity with the agency” under subdivision (a)(2)(B) of the regulation.  You state that the consulting firm’s duties are those generally described under Regulation 18700(c) (which is, again, the subdivision that delineates when a public official has participated in making a governmental decision) and that RT has included the consulting firm within the consultant class designated in RT’s conflict of interest code.
  You do not give us much detail regarding whether the duties performed by members of the consulting firm ordinarily would be performed by staff persons at RT (given sufficient resources, etc.),
 but you do ask us to assume that the consulting firm will perform duties similar to those of a staff person included in RT’s conflict of interest code.  Based on this assumption, together with the evidence that the consulting firm has performed or is  contracted to perform at least three separate projects for RT over a period of three years, we conclude that the members of the consulting firm performing the work for RT also meet the test for a consultant under subdivision (a)(2)(B) of Regulation 18700.  (See Randolph Advice Letter, No. A-95-945:  implicit in the notion of service in a staff capacity is an ongoing relationship between a contractor and an agency.)

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  See comments on page 4 regarding the applicability of the conflicts analysis only to natural persons.


�  The use of the word “consultant” in this context is based on your presentation of the facts and is not an evaluation under the Act.


�  Perhaps the source of confusion is grounded in Regulation 18730 which particularizes the kinds of persons who must be included in an agency’s conflict of interest code.  Generally, a person must be included in such a code if he or she “makes or participates in making” governmental decisions.  (See Section 87302.)  In this context, the standards in Regulation 18700(b) and (c) are used to determine if a person should be included in a conflict of interest code.  However, as stated above, these standards are not additional tests to those contained in Regulation 18700(a)(2) for determining consultant status under the Act.


�  Given that the consulting firm works independently of RT and RT issues the firm’s EIR/EIS report without significant substantive review by RT, it appears that the consulting firm is making or participating in making governmental decisions, and thus, RT’s decision to include the consulting firm as a consultant under its conflict of interest code is appropriate.  If the consulting firm disagrees, it may follow the procedures set forth in Section 87307.


�  You do state that “[i]n that past, RT’s staff has prepared and presented to RT’s Board of Directors for approval similar but less extensive environmental studies.”





