                                                                    January 23, 1998

Thomas Lomax

312 Munich Street

San Francisco, California  94112

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-606
Dear Mr. Lomax:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May you take your current salary and health care benefit costs out of campaign donations to a ballot measure committee?

CONCLUSION
If you are a bona fide employee or independent contractor of the committee, you may pay for your health care benefits with campaign funds.  You may receive compensation from the committee only for professional services reasonably required by the committee if the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Services reasonably required to assist the committee with its administrative functions meet this standard.

FACTS
You are the proponent of the initiative #769 (Taxes. Enforcement. Limitations. Initiative Statute).  In order to get the initiative on the November 1998 ballot, you will have to spend a lot of time, as well as money.  In order to make the time and raise the money, you need to take time off from your job.  You are an employee of the City and County of San Francisco and most of your benefits are paid through that system.  If you take a leave of absence, you would have to pay each department directly to maintain your health coverage.  Finally, it appears that you have the authority to approve the expenditure of committee funds. 

ANALYSIS
Introduction
In general, the “personal use” of campaign funds laws are designed to prevent candidates, elected officials, and others who control the expenditures of campaign funds from benefiting privately from their campaign activities.  Section 89512.5 provides the general rule regarding expenditures of committees not controlled by candidates.  It provides:

  “(a) Subject to the provisions of subdivision (b), any expenditure by a committee not subject to the trust imposed by subdivision (b) of Section 89510 shall be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.

  (b) Any expenditure by a committee that confers a substantial personal benefit on any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the committee, shall be directly related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.”

For purposes of Section 89512.5, “substantial personal benefit” means an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than one hundred dollars ($100) to any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee.”

Expenditures for Compensation
However, Section 89518 specifically addresses the use of campaign funds for the compensation of candidates and those individuals who have the authority to approve the expenditure of campaign funds.  Section 89518 provides:

  “(a) Campaign funds shall not be used to compensate a candidate or elected officer for the performance of political, legislative, or governmental activities, except for reimbursement of out-of-pocket expenses incurred for political, legislative, or governmental purposes.

  (b) Campaign funds shall not be used to compensate any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds for the performance of political, legislative, or governmental activities, except as provided in subdivision (b) of Section 89513 and for reimbursement of out-of-pocket expenses incurred for political, legislative, or governmental purposes. (Emphasis added.)

 Section 89518(a) provides the standard applicable to candidates and Section 89518(b) provides the standard applicable to other individuals who have the authority to approve the expenditure of campaign funds.  The standard applicable to candidates is a more restrictive standard since expenditures provided in “subdivision (b) of Section 89513" are not exempted from the general prohibition.  (Sumner Advice Letter, No. A-95-350 and the Bogert Advice Letter, No. A-90-731.)  

Expenditures provided for in Section 89313(b) are allowed to be made to non-candidates who are individuals who have the authority to approve the expenditure of campaign funds.  Since you are not a candidate but an individual who has the authority to approve the expenditure of campaign funds Section 89518(b) is applicable to you.  Therefore, we must also reference Section 89513(b):

  “(b) Campaign funds shall not be used to pay for or reimburse the cost of professional services unless the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

  (1) Expenditures by a committee to pay for professional services reasonably required by the committee to assist it in the performance of its administrative functions are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

  (2) Campaign funds shall not be used to pay health-related expenses for a candidate, elected officer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or members of his or her household.  ‘Health-related expenses’ include, but are not related to, examinations by physicians, dentists, psychiatrists, psychologists, or counselors, expenses or medications, treatments or medical equipment, expenses for hospitalization, health club dues, and special dietary foods.  However, campaign funds may be used to pay employer costs of health care benefits of a bona fide employee or independent contractor of the committee.”

According to Sections 89518(b) and 89513(b), you may pay yourself for professional services reasonably required by the committee, if the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Professional services reasonably required to assist the committee with its administrative functions meet this standard.  (Brannigan Advice Letter, No. A-96-221.)  Since you have not informed us of what professional services you will be providing the committee, we cannot determine whether you may receive compensation for those professional services.
  We would be happy to provide a follow-up letter on this issue.

Expenditure for Health Insurance Costs

Section 89513(b)(2) addresses the use of campaign funds for health-related expenses.
Section 89513(b)(2) provides that campaign funds may not be used to pay health-related expenses of any individual, such as yourself, who has the authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee.  However, Section 89513(b)(2) provides an exception to the general rule by allowing campaign funds to be used to pay employer costs of health care benefits of a bona fide employee or independent contractor of the committee. 

You may determine your status based on your tax-withholding category, filings with the Employment Development Department, worker compensation, and other traditional indicia of employment status.  It appears unlikely that you would fall within the exception since you are the proponent of the measure.  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)





