                                                                    January 12, 1998

Leo Sandoval

309 Browning Court

Roseville, California  95747-5832

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-97-617
Dear Mr. Sandoval:

This letter is in response to your request for advice
 regarding the post-government employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May you participate in a special education conference that is coordinated by your former state employer, the California Department of Education?

CONCLUSION
The revolving door provisions of the Act do not prohibit you from participating in the conference and communicating with Department staff concerning the planning of the conference.  However, you may be prohibited from communicating with Department staff regarding whether the Department will cosponsor the conference.

FACTS
For the past five years you served as the State Director of Special Education, an appointed position with the California Department of Education (“Department”).  You retired on October 14, 1997.  You have been asked by the California State Federation/Council for Exceptional Children to join with them in doing a special education conference on October 21 through October 26, 1998.  This conference will be cosponsored by several state organizations.  You will not receive compensation from this conference until November 1998.

The Department has sponsored annual special education conferences for many years.  In 1997, the Department decided to have a back-to-school symposium in August and canceled all fall conferences.  The symposium included special education and is scheduled again for 1998.

The Department uses state organizations and conferences to provide information to teachers, administrators, board members and parents on special education.  The organizations do not ask for financial support from the Department, but they do appreciate Department staff involvement in determining the program of the conference and the presence of Department staff at the conference. 

ANALYSIS
Post-government Employment Laws
The Act places two post-employment restrictions on the activities of state officials who are leaving state service.

First, section 87406 prohibits designated employees of state agencies, for one year after leaving state service, from being paid to communicate with their former agency in an attempt to influence administrative or legislative action, or to influence any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or the purchase of goods or property.   For purposes of this provision, former employees are considered “paid to communicate with their former agency” if they will eventually receive compensation in exchange for their activities even if the compensation is not received until after one year has elapsed.

Second, the Act prohibits employees of state agencies from being paid to appear before their former agency in a judicial or quasi-judicial proceeding in which the official participated as a state employee.  (Sections 87400-87405.)

You have been asked to participate in a special education conference which may be coordinated by your former state employer.  You will be compensated for your services.  Your participation may include communicating with the staff of your former state employer concerning the planning of the conference.

Participating in and planning a special education conference for the purpose of providing information to school officials and parents do not fall within the categories of activities that are prohibited by the revolving door provisions of the Act.  (Sections 87400-87406.)  Accordingly, the revolving door provisions do not prohibit you from participating in the conference and communicating with Department staff concerning the planning of the conference.  In addition, the Act does not prohibit you from being paid for your participation in the conference.

Please note that section 87406 may prohibit you from communicating with Department staff in an attempt to influence the Department to cosponsor the conference.  Arguably, the decision to cosponsor a conference may be an action that would lead to the awarding of a contract.  We do not have enough facts to make that determination.  However, the facts presented in your request for advice do not indicate that you intend to communicate with the Department in order to influence the Department to cosponsor the conference.

For additional guidance, I have enclosed an information packet regarding the revolving door provisions of the Act.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosure

�  In your letter, you requested advice concerning the duties of your former employer.  Because you are not an authorized representative of the Department of Education, we are unable to advise you concerning the Department’s duties under the Act.  (Regulation 18329(b)(2)(A).)


�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  In addition, the Act also prohibits specified state officials from making, participating in making, or using their official position to influence a governmental decision that directly relates to a prospective employer.  (Section 87407.)





