                                                                    September 30, 1997

The Honorable Ross Johnson

California State Senate

State Capitol

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Informal Assistance

         Our File No. I-97-427
Dear Senator Johnson:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not disclosed the identity of the person or persons for whom you seek this advice and because no specific facts are contained in your letter, we are unable to provide a formal analysis of your questions at this time and are, consequently, treating your letter as a request for informal assistance, as required under Regulation 18329 (copy enclosed).
  If you wish at a later date to augment your letter with facts, we will be happy to provide the formal analysis.  Please bear in mind that nothing in this letter should be construed as evaluation of any conduct which may already have taken place. 

QUESTIONS
1.  May an officeholder contribute to a ballot measure committee using campaign funds raised prior to January 1, 1997, and which are still in a campaign committee created for an election held prior to 1997?

2.  May a candidate controlled committee contribute to an independent expenditure committee?  If the answer is yes, does that expenditure count towards the voluntary expenditure limits for the next election for that officeholder or candidate?

3.  May a candidate controlled committee make an independent expenditure?  What is the impact, if any, on the voluntary expenditure limits of the officeholder or candidate making the independent expenditure?

4.  A legislator is re-elected in 1996.  He has no intention of running for re-election in 1998 or any other future office.  Funds in the legislator’s pre-1997 campaign committee are being used for expenses relating to the holding of that office.  Since the officeholder does not plan to seek re-election in the future, he has not moved his campaign funds into a Proposition 208 account.  What rules apply once the campaign funds become surplus?

5.  May Officeholder A raise campaign funds for Officeholder B in order to help that officeholder eliminate a debt?

GENERAL CONCLUSIONS
Question No. 1

Yes; an officeholder may contribute to a ballot measure committee using campaign funds raised prior to January 1, 1997, which are still in a campaign committee created for an election held prior to 1997.  Regulation 18530.1 provides that contributions deposited in a controlled committee prior to January 1, 1997, are not subject to Proposition 208.  These funds will become subject to Proposition 208 upon the occurrence of two events:  (1) the funds are transferred to or held in a committee formed after January 1, 1997; and (2) the funds are designated for an election to be held after January 1, 1997.  (Regulation 18530.1(a)(1).)

Your question contemplates contributing to a ballot measure committee that is or will be formed, presumably, for an election to be held after January 1, 1997.  As such, the funds to be contributed would be designated for a post-January 1, 1997, election.  Once the funds are so designated, their use would become subject to Proposition 208.


Question No. 2

Nothing in the Act prohibits a candidate controlled committee from contributing to an independent expenditure committee.  The Act does limit, however, the amount which may be contributed to certain independent expenditure committees.  Section 85500(b) provides:

     “(b) Notwithstanding subdivision (d) of Section 85301, any committee that makes independent expenditures of one thousand dollars ($1,000) or more supporting or opposing a candidate shall not accept any contribution in excess of two hundred fifty dollars ($250) per election.”

Section 85500(b) sets a limit that applies per election, rather than per election cycle.  Primary and general elections are defined in the Act as “separate elections.”  (Section 82022.)  Since the primary election counts as one election and the general election counts as a second election, Section 85500(b) allows a committee that makes independent expenditures of $1,000 or more supporting or opposing a candidate to accept up to $250 for the primary election and up to   $250 for the general election from any person (a “person” is defined in Section 82047 to include a committee).

Unlike the provisions governing contributions to candidates and candidates’ controlled committees, Proposition 208 does not specify any timing restrictions on when contributions to committees making independent expenditures of $1,000 or more supporting or opposing a candidate may be made.  (Section 85305.) 

The remainder of your question asks whether the contribution from the controlled committee to an independent expenditure committee counts towards the voluntary expenditure limits for the next election for the contributing officeholder or candidate.
  If a contribution is made by an officeholder or candidate (from his or her controlled committee for a particular election) to an independent expenditure committee, the transaction is an expenditure from the candidate.  (Section 82025; Regulation 18225.)  For example, we have advised that any expenditure made by a candidate or a candidate’s controlled committee with a view of influencing the voters for or against a candidate in an election campaign counts towards the “ceilings” established in Section 85400.  (Olson Advice Letter, No. A-97-229.)  The expenditure would count toward the ceiling applicable to the candidate’s next election.

Question No. 3

A candidate controlled committee is permitted to make independent expenditures.
  (Huebscher Advice Letter, No. A-97-089.)  However, one must be aware of Section 85500(c) which specifies when expenditures will not be considered independent and shall be treated as a contribution subject to limits.  Section 85500(c) states:

     “(c) Any contributor that makes a contribution of one hundred dollars ($100) or more per election to a candidate for elective office shall be considered acting in concert with that candidate and shall not make independent expenditures and contributions which in combination exceed the amount set forth in Section 85301 in support of that candidate or in opposition to that candidate’s opponent or opponents.”  

We read Section 85500(c) to combine only independent expenditures made directly by the contributor in support of the candidate
 with contributions to the candidate.  (Grindle Advice Letter, No. I-97-050.)  Section 85500(c) does not include contributions made to other persons, who, in turn, make independent expenditures in support of a candidate.
  Therefore, a contributor who makes a $100 contribution to a candidate may also contribute to an independent expenditure committee in an amount of $250, consistent with Section 85500(b).  However, a contributor who makes a $100 contribution to a candidate may only make an additional $150 in direct independent expenditures (pursuant to Section 85500(c)), assuming a $250 limit under Section 85301.

Additionally, Section 85500(d) addresses when expenditures are to be treated as contributions rather than independent expenditures.  Section 85500(d) states:

     “(d) An expenditure shall not be considered independent, and shall be treated as a contribution from the person making the expenditure to the candidate on whose behalf, or for whose benefit, the expenditure is made either:

     (1) With the cooperation of, or in consultation with, any candidate or any authorized committee or agent of the candidate. 

     (2) In concert with, or at the request or suggestion of, any candidate or any authorized committee or agent of the candidate.

     (3) Under any arrangement, coordination, or direction with respect to the candidate or the candidate’s agent and the person making the expenditure.

     (4) By a candidate or officeholder supporting another candidate or officeholder of the same political party running for a seat in the same legislative body of the candidate or officeholder.

For purposes of this section, the person making the expenditure shall include any officer, director, employee, or agent of that person.”

Should the candidate controlled committee mentioned in your Question No. 3 make an expenditure that falls within either Section 85500(c) or Section 85500(d), the expenditure will be considered a contribution subject to the applicable limitations.

You also inquire what the impact is on the voluntary expenditure limits of the officeholder or candidate (or his or her controlled committee) making an independent expenditure.  The answer to this question has been discussed previously in reference to Question No. 2, above.  

Question No. 4

As we explained previously in our letter to you dated January 6, 1997 (Johnson Advice Letter, No. A-96-316a), funds that become surplus pursuant to “old” Section 89519 prior to December 31, 1996, will remain subject to that section after the effective date of Proposition 208.  (Regulation 18519.4(c).)  If an officeholder who is currently holding funds leaves office after January 1, 1997, the surplus funds will be subject to the “new” Section 89519 as it exists in Proposition 208.  (Regulation 18519.4(b).)  Funds under this scenario do not become surplus until the officeholder leaves office.  (Regulation 18519.4(b)(1); Ackerman Advice Letter, No. I-97-276; Craven Advice Letter, No. A-97-373.)  

Question No. 5

This question poses numerous possible scenarios:  Officeholder A raising money and then transferring it to Officeholder B, fundraising for post-208 debt, fundraising for pre-208 debt, etc.  Suffice it to say that there exists a variety of permutations relating to fundraising for another and fundraising to reduce debt (some of which may be limited or prohibited by Proposition 208):  e.g., the 90 day after election or withdrawal rule (see Section 85305(c));
 the limitations that apply to raising contributions to retire debt from an election held prior to January 1, 1997 (see Section 85305(c)); the ban on transfers between candidates (see Section 85306);
 the ban on soliciting or accepting contributions on behalf of an appointing person (see Section 85705); and the effect of acting as an intermediary or conduit for purposes of receiving contributions (see Section 85702).  This is not an exhaustive list.  Because you have not provided us any facts to place this question in context, we are unable, as stated in the introduction to this letter, to provide a formal analysis of this issue.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:jlw

�  Government Code Sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, Sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  We assume you are inquiring about transactions governed by Proposition 208 (e.g. contributions and expenditures made after January 1, 1997).


�  A candidate controlled committee may not use surplus funds to make independent expenditures.  (Huebscher Advice Letter, supra.)  Also, a committee that makes independent expenditures of more than $1000 in support of or in opposition to any candidate shall not accept any contribution in excess of $250 per election pursuant to Section 85500(b) and has certain filing requirements under Section 85500(a).


�  Section 85500(c) treats payments in opposition to that candidate’s opponent or opponents the same as payments in support of that candidate.


�  Please note, however, the prohibition in Section 85703 prohibits a person from making a contribution on the condition that it will be contributed to any particular candidate.


�  You may be aware that portions of Proposition 208 are the subject of litigation pending in the United States District Court, Eastern District of California, case No. CIV-S-96-1965-LKK-DAD and entitled, California Prolife Council Political Action Committee v. Scully, et al.  Judge Lawrence Karlton recently decided a motion for summary judgment in favor of the FPPC wherein he determined that subdivisions (c) and (d)(4) of Section 85500 would not be declared unconstitutional upon summary adjudication.  Consequently, these subdivisions of Section 85500 are in full force and effect.


�  Section 85305(c) provides that no candidate or candidate controlled committee shall accept contributions more than 90 days after the date of withdrawal, defeat, or election to office.  Contributions accepted immediately following such an election or withdrawal and up to 90 days after that date shall be used only to pay outstanding bills or debts owed by the candidate or controlled committee.


�  A soliciting officeholder may not pay the fundraising expenses from his or her campaign funds since this would constitute a contribution of campaign funds from one candidate to another, an act forbidden under Section 85306.  





