                                                                   February 4, 1998

Anthony Costa

Enrolled Agent

1217 N. Hayes Ave.

Fresno, California  93722

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-003
Dear Mr. Costa:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate conduct which has already taken place.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION
May you represent a taxpayer in an audit proceeding considering that the audit originated under your supervision as the district principal auditor for the Fresno District of the Board of Equalization?

CONCLUSION
No.  You may not represent this taxpayer for compensation in this audit proceeding.

FACTS
You worked for the State Board of Equalization ("Board") through July 17, 1991.  In 1991 you were the district principal auditor for the Fresno District.  The district principal auditor is the person responsible for the entire audit program of the district.    
Your responsibilities included the ordering of the fiscal year audit assignment inventories.  Basically, you oversaw the process by which certain individuals or businesses are targeted for an audit.  This consisted of several subordinates reviewing historical data and other criteria which would result in a list of audits with probable recovery potential or training value.  The list was signed by you or, in your absence, your substitute.  This list was then sent to the Sacramento office which sent back summaries of the taxpayer’s filings on a quarterly basis.

The following are specific dates and events regarding your potential client’s audit:

4/01/90
 

Audit list prepared.

5/02/91  

Date audit received in district inventory.

5/17/91


Taxpayer contacted for waiver of time limitations.

7/17/91 

You retire from state service.

7/23/91 

Audit assigned to auditor.

3/02/92 

Audit completed.

4/29/92 

Board issues determination (bills).

5/02/94  

Appeals hearing with board attorney.

5/07/97  

Hearing before the board members.

11/19/97

Taxpayer requests your services.

12/30/97-12/31/97 
Board district office notifies you that you might be in violation of the Act. 
Finally, you informed me that you have not received compensation from the taxpayer to date for your services.  You are prepared to represent this taxpayer for free depending on the outcome of this letter.

ANALYSIS
Sections 87400-87405 prohibit you from representing, for compensation, certain persons in proceedings in which you participated as district principal auditor of the Fresno District of the Board of Equalization after leaving state service.  Section 87401 states:

  “No former state administrative official,
 after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with a judicial, quasi-judicial, or other proceeding if both of the following apply:

  (a) The State of California is a party or has a direct and                      substantial interest.

  (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

In addition, Section 87402 prohibits former state administrative officials from aiding, advising, consulting, etc., any person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.

Clearly, you are a former state administrative official for a state administrative agency.  (Section 87400(a) and (b).)  Also, an audit is a “judicial, quasi-judicial or other proceeding” for which the State of California is a party or has a direct and substantial interest.  (Sections 87400(c) and 87401; Augusta Advice Letter, No. I-88-449.)  Finally, it is also clear that you wish to represent, for compensation, another person to influence the outcome of an audit.

What is not so straightforward is whether the audit is a proceeding in which you participated.  “Participated” means, in pertinent part, “to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee.”  (Section 87400(d).)

Moreover, this definition has been interpreted to cover any proceeding in which a supervisor actually participated while at his or her former state administrative agency as well as any proceeding which you supervised.  (Brown Advice Letter, No. A-91-033.)  Because of your position as district principal auditor, any proceeding that began during your tenure at the Fresno district office will be subject to the permanent ban.  (Ordos Advice Letter, No. A-95-052.)  This includes an appeal or a specific audit determination.  (Mayer Advice Letter, No. I-86-187.)  According to your facts, the audit for this specific taxpayer began under your supervision since the taxpayer was selected for an audit and was contacted about time extensions during your tenure.  Therefore, you may not, for compensation, represent this taxpayer in an appeal of this audit.

Section 87403 does contain certain exceptions to this rule.  However, none appear to be applicable based on the information we have received.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:MC:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  This date is an approximation only.


�  This date and event was mentioned in a telephone conversation between you and me on 


January 23, 1998.


�  “State administrative official” means, among other things, “any employee of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any ... proceeding in other than a purely clerical, secretarial, or ministerial capacity.”  (Section 87400(c).)





