RESCINDED BY COMMISSION 03/05/98  

                                                                    February 19, 1998

Nathan Quarles

99 Elaine Drive

Santa Rosa, California  95409

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-004
Dear Mr. Quarles:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS

1.  Does the one-year revolving door prohibition in Section 87406(d)(1) apply to you? 

2.  Are you prohibited from working for the City of Santa Rosa, for any length of time, as an Associate Civil Engineer to manage their Storm Water Management Program? 

3.  What constitutes a "proceeding" for purposes of applying the prohibitions in Sections 87401 and 87402?  

4.  Do the reports and agreements required or allowed to be submitted in the future by the permittees of a permit constitute a new proceeding from the original permit application for purposes of applying Sections 87401 and 87402?

CONCLUSIONS

1.  Yes.  The one year revolving door prohibition is applicable to you since you hold a position with a regional water board which entails the participation in the making of  governmental decisions which may affect your financial interests.

2.  Nothing in the Act prohibits you from becoming employed with the City of Santa Rosa.  However, for a period of one year you could not attempt to influence the regional water board regarding administrative or legislative action or any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, among other things.  Also, pursuant to Sections 87401 and 87402, you could never attempt to influence the board regarding any proceeding that you participated in when you were with the board.  See Analysis below.

3.  A “proceeding” is defined in Section 87400(c) of the Act.  See Analysis below.

4.  Yes.  The reports and agreements required or allowed to be submitted by the permittees in the future constitute a new proceeding from the original permit application for purposes of applying Sections 87401 and 87402.  

FACTS
You currently work for the State of California, North Coast Regional Water Quality Control Board (Board).  You are a staff level Associate Water Resource Control Engineer, and you are supervised by a Senior Water Resource Control Engineer.  Your supervisor reports to an Assistant Executive Officer, who reports to the Executive Officer.  The Executive Officer is in charge of all of the staff of the Board and reports to the Board itself.  You are not a designated employee of the Board.  As staff of the Board, you assist in the regulation of public agencies and private businesses that treat and dispose wastewater.  You also draft Waste Discharge Requirements (permits for the discharge of waste that could affect the quality of waters of the state) and National Pollution Discharge Elimination System (NPDES) permits (Clean Water Act permits for point source discharges of waste to waters of the United States) for various private and public parties.  These draft permits are reviewed by your immediate supervisor and upper management.  Ultimately, they are adopted by the Board in a public hearing.

Recently, the Board has started to regulate storm water discharges from industrial and construction sites and from municipalities.  On March 27, 1997, the Board adopted a municipal storm water permit for the City of Santa Rosa, the County of Sonoma, and the Sonoma County Water Agency.  These three agencies are co-permittees for the municipal storm water permit.  Generally, the municipal storm water permit requires the co-permittees to reduce the discharge of pollutants to the permittees' storm drain system to the maximum extent practicable.  You drafted this permit and presented it to the Board for their adoption.  You had discretion regarding the form and content of the permit, though you were directed to write the permit consistent with similar permits from other regions. 

The adopted municipal storm water permit requires the permittees to submit various reports over the life of the permit.  Specifically, the permit allows the permittees to modify, revise or amend their Storm Water Management Program, the Assessment Control Program, and the Monitoring Program based on experience, new technology, or other factors.  The permit requires the submittal of a “cooperative agreement” to identify areas of shared responsibility, revisions to the permittees legal authority as necessary, an annual fiscal and staffing analysis, and a report of any construction sites to be covered by this permit.  Lastly, an annual report is required to be submitted each year of the permit life, which is five years.  The annual report will present data on the status, implementation, and the effectiveness of the major programs (Storm Water Management Program, the Assessment Control Program, and the Monitoring Program), as well as sampling results, a fiscal analysis, etc.

The Storm Water Management Program, the Assessment Control Program, and the Monitoring Program were submitted as part of the permit application and then incorporated into the permit.  Major revisions to these programs, as determined by the Executive Officer of the Board, will be brought before the Board as permit amendments.  Minor changes may be made with the Executive Officer's approval, and may be brought to the Board as informational items.  

Since the adoption of the permit, you have been the contact person regarding compliance issues involving the permit. You have provided general advice regarding timing and sampling issues involving the original permit.  Also, you have had extensive discussions with the permittees about two nonsubstantive amendments to the Monitoring Program regarding a minor change in a sampling process, and the “cooperative agreement.” 

The City of Santa Rosa, one of the permittees, has an opening for an Associate Civil Engineer to manage their Storm Water Management Program.  Some of the duties of this position would be to help revise and/or produce the required submittals and reports outlined above.  You have submitted an application to the city for this position, and have therefore ceased your involvement with this storm water permit and all other actions involving the City of Santa Rosa pending the outcome of its hiring process.

ANALYSIS
Your letter concerns post-employment issues, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides.”  The Act places certain restrictions on individuals who have recently left state service and who wish to use the expertise and relationships they developed at their former agency for compensation by third persons.

One Year Ban (“Revolving Door”)
Section 87406(d)(1), in pertinent part, provides:

  “No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing
 administrative
 or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

As you are not a designated employee of the Board, the provisions of Section 87406(d) are only applicable to you if your duties as an employee include making or participating in the making of decisions which may your financial interests. 

Under Regulation 18700,
 an employee of a state agency makes a governmental decision when, acting within his authority, he or she: (1) votes on a matter;  (2) appoints a person; (3) obligates or commits his agency to any course of action; (4) enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency; or (5) determines not to act, appoint a person, obligate his or her agency, or enter into any contractual agreement, other than for reasons of conflict of interest identified in accordance with agency regulations adopted pursuant to Section 87300.

 An employee of a state agency participates in the making of a governmental decision
 when, acting within the authority of his or her position, he or she: (1) negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding the decision; (2) advises or makes recommendations to the decisionmaker, either directly or without significant intervening substantive review, by either: (A) conducting research or an investigation, which requires the exercise of independent judgment on the part of the employee, where the outcome of such research or investigation will influence a decision; or (B) preparing or presenting any report, analysis or opinion, which requires the exercise of independent judgment on the part of the employee, where the purpose of such report, analysis or opinion is to influence a decision.  (Martinez Advice Letter, No. A-94-085.) 

We conclude that your duties as an Associate Water Resource Control Engineer do constitute participating in the making of a governmental decision which has a foreseeable material effect on a financial interest, since you drafted and presented to the decisionmaker, the Board, a permit that would impose new and substantial requirements on the City of Santa Rosa, the County of Sonoma, and the Sonoma County Water Agency regarding storm water discharge.  Therefore, Section 87406(d)(1) is applicable to you.

This prohibition would preclude you from identifying yourself on any report or submittal to the Board involving the storm discharge permit, including compliance documents, for a period of one year after you leave employment with the Board.  Such actions involve the issuance, amendment, awarding or revocation of a permit.  (Marcus Advice Letter, No. A-96-334; Newton Advice Letter, No. A-96-129; Brown Advice Letter, No. A-97-057.)  In addition, for a period of one year you may not present factual information to the Board regarding the storm discharge permit.  (Newton Advice Letter, supra.)   However, you may use your expertise to advise the City of Santa Rosa on the procedural requirements, plans, or policies of the Board so long as you are not identified with the employer's efforts to influence the agency.  (Perry Advice Letter, No. A-94-004.)  

Similarly, communications with an agency that are not for the purpose of influencing administrative or legislative action are not restricted by Section 87406.  For example, you could attend informational meetings with the Board, or request information from the Board concerning existing laws, regulations, or policies, so long as you do not attempt to influence administrative or legislative action.  (See Bagatelos Advice Letter, No. I‑91‑202; and Regulation 18202(a)(1).)  

Further, you may attend informational meetings or public forums if the attendance is not for the purpose of influencing agency actions.  (Craven Advice Letter, No. A‑93‑057.)

Permanent Ban on "Switching Sides"
Sections 87401 and 87402 provide an additional restriction on the post‑governmental employment activity of former public officials that may apply even where Section 87406 does not, or where the one year prohibition in Section 87406 has run.  They provide:

  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi‑judicial or other proceeding if both of the following apply:

  (a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

  (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)

  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

As a state administrative official, you are subject to the permanent ban in Sections 87401 and 87402 since you participated in a judicial, quasi‑judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.  (Section 87400.)  Therefore, you may not aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person with the intent to influence the outcome of a proceeding
 in which you participated.  (Section 87402.)  

Generally, each permit application, including all the procedural stages involved in the application, is a “proceeding” under the Act.   (Galanter Advice Letter, No. A-82-079.)  A reapplication or amendment to a permit is generally considered a separate proceeding from the initial application, even if it involves the same tract of land, or some of the same issues, as a previous permit.  (Chalfant Advice Letter, No. A-92-509.)  For example, in connection with another Regional Water Quality Control Board, the Commission has stated that a petition for reconsideration of an order prohibiting a particular method of water discharge is a proceeding that is separate from an application by the same company to discharge the same water by a different method.  (Anderson Advice Letter, No. A-86-324.)   

Similarly, we conclude that the reports or submittals required by the initial permit each constitute a separate proceeding.  For example, in the Evans Advice Letter, No. I-86-117, we advised:

  “The specific coastal permit application is the type of matter which most clearly is a “proceeding....”  Therefore, you may not represent or assist the County of Mendocino, or any other person, ain any aspect of a coastal permit application proceeding in which you participated as a Coastal Commission employee.  However, once the final decision on a coastal permit application proceeding in which you did participate has been made, you would not be prohibited from participating in new proceedings related to that same coastal permit application.”  (Emphasis added.)

The original Storm Water Management permit application proceeding is finalized.  However, some follow-up and compliance issues still arise.  You cannot participate in routine follow-up and compliance since your were involved with the original proceeding, and moreover, since your were specifically involved with routine follow-up issues and compliance issues.

Each amendment to the permit will be considered a new proceeding.  Therefore, you may participate in amendments to the permit unless you have already participated in the specific amendment.  You stated that you have worked on two minor amendments to the permit.  Thus, you may not work on those amendments for your new employer.  The cooperative agreement required by the original permit is a separate proceeding, but since you have worked on the cooperative agreement you may not work on the cooperative agreement.  Also, each annual report required by the City of Santa Rosa pursuant to the original permit is also a separate proceeding.  You may work on this report since you did not work on the annual report when you were with the Board.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  “Influencing legislative or administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies, or analyses.  (Section 82032.)


�  “Administrative action” is defined in Section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding.


�  Although the Commission promulgated Regulation 18700 with reference to Section 87100 of the Act, the regulation’s definitions are instructive for defining the provisions of the Act.  


�  The referenced decision means a decision covered by Regulation 18700(a)(2)(A).


�  Please be aware that the Commission is planning to consider regulations interpreting the post-employment provisions of the Act in the near future.  


�  Section 87400(c) defines "judicial, quasi�judicial or other proceeding" to include:





“[A]ny proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”





