                                                                    March 2, 1998

Richard Kalayjian

PAC Treasurer

Independent PAC Local 188

International Association of Firefighters

12400 San Pablo Ave., Suite 136

Richmond, California  94805

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-019
Dear Mr. Kalayjian:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Independent PAC Local 188 International Association of Firefighters, I.D. # 981677 regarding the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  

Since your request relates to past conduct, we decline to provide formal written advice.  (Regulation 18329(b)(8)(A), copy enclosed.)  Instead, we are treating your request as one for informal assistance.
  Informal assistance does not confer the immunity provided by formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).)  Please be aware that the Commission does not act as the finder of fact.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) You may rely on the advice provided in this letter only if the facts presented in your request are accurate.

QUESTION
What are the reporting obligations of a committee sponsored by a union?

CONCLUSION
The reporting obligations of a sponsored committee are set forth in regulation 18419.

FACTS
You are the treasurer for Independent PAC Local 188 International Association of Firefighters, I.D. # 981677, which is a sponsored committee.  The sponsor of the political action committee is the International Association of Firefighters, Local 188.  All of the money received by the committee comes from monthly dues and assessments from each firefighter and an annual circus fundraiser.

The circus fundraiser is a joint venture by the firefighter’s union and the Bentley Bros. Circus.  The circus event has been held every year for the past 30 years.  Each year, the circus lasts for three days and thousands of children attend.  The tickets state that 20 percent of the proceeds will go to the firefighters’ union.  The tickets are sold at fair market value.  Tickets that are purchased and are not used by the purchaser are distributed to schools, local neighborhood groups, boys and girls clubs, churches, etc., to be distributed free to thousands of children who would not otherwise be able to attend the circus.
All monies received by the sponsor from the membership dues and the circus event are first deposited into the sponsor’s general fund and then dispersed to various activities including: retirement dinners, attorneys, a golf tournament, neighborhood groups, churches, a pancake breakfast, and the political action committee.  The members of the union do not contribute directly to the political action committee; they contribute to the sponsor which disperses the money into many different activities including the political action committee.
ANALYSIS
The Act requires committees to file campaign statements disclosing the contributions the committee receives.  (Sections 84200, 84211.)  A person
 qualifies as a “committee” if the person receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  A “contribution” is defined as a payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not received.  (Section 82015(a); Regulation 18215(a).)  A payment is made for political purposes if it is for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or if it is received by or made at the behest of:

  “An organization formed or existing primarily for political purposes ... including but not limited to a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation.”  (Regulation 18215(a).)

We have advised that if a union uses money received in the form of membership dues to make contributions to candidates and committees, the funds used are considered “contributions” from the members to the union.  (Regulation 18215(b)(1); Barringer Advice Letter, No. A-85-004.)  Therefore, the general fund of the firefighters’ union would be considered a “committee” under the Act.  (Section 82013(a).)  As a committee, the union must disclose the contributions it makes or receives on campaign statements.  (Regulation 18419(b)(3).)  However, regulation 18419 (copy enclosed) provides that a sponsor will not be considered a committee if the following criteria are met: 

1.  The sponsor does not directly or indirectly make or receive a sufficient amount of contributions or independent expenditures, other than those in support of its sponsored committee, to qualify as a committee under section 82103.  A sponsoring organization makes contributions and expenditures in support of its sponsored committee when it provides the committee with member contributions or money from its treasury.

2.  The sponsored committee reports all contributions and expenditures made in support of the committee by the sponsor and the members of such entities.  With respect to a member contribution which is channeled through the sponsor, the member is the contributor.
3.  The sponsored committee reports the sponsor as an intermediary if the sponsor provides the committee with $100 or more in member contributions regardless of whether any member for whom the sponsor acts contributed $100 or more.

4.  A responsible officer of the sponsor, as well as the treasurer of the sponsored committee, verifies the committee’s campaign statement.  (Regulation 18419(c).)

Your facts suggest that the firefighter’s union has opted to report its contribution and expenditure activity pursuant to the method set forth in regulation 18419.  Thus, the sponsored committee must report the cumulative amount of contributions received from the sponsor’s members and it must report the sponsor as the intermediary for such contributions.  (Regulation 18419(c)(3).)  

In some cases, members of the sponsor must be itemized on the sponsored committee’s campaign statement.  Section 84211(f) provides that if the cumulative amount of contributions received from one person is $100 or more, the campaign statement must include the contributor’s name, address, occupation, employer and the date the contribution was received.  When a member’s contribution is itemized, the committee must also report the sponsor as an intermediary of the contribution.  (See Section 84302 [requiring an intermediary to disclose the name, address and occupation of the contributor].)

The sponsored committee receives some of its funds through circus proceeds.  You would like to know how the committee should report the contributions it receives from the circus proceeds.   A “contribution” includes a payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not received.  (Section 82015; Regulation 18215.)

The term “contribution” also includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies, and similar fundraising events.  (Section 82015.)  For example, we have advised that persons who purchase tickets to a concert that is advertised as a political fundraiser for a particular committee are deemed to be making contributions to the committee in the amount of the tickets purchased.  (Miller Advice Letter, No. I-96-242.)

However, the term “contribution” does not include a payment for which full and adequate consideration is received by the donor.  (Section 82015; Regulation 18215.)  To illustrate, we have advised that when a person purchases goods or services from a committee and pays fair market value for the goods or services, the person has not made a contribution.  (Miller Advice Letter, No. I-97-143.)

The circus tickets are sold at fair market value and the tickets state that 20 percent of the proceeds will go to the firefighters’ union.  The statement on the ticket is not enough to establish that the circus is a political fundraiser.  Based upon these facts, it does not appear that the persons purchasing the tickets are making contributions to the sponsored committee.  Therefore, the funds received by the sponsored committee through the sale of circus tickets by the sponsor must be reported as a contribution from the sponsor.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Julia Butcher

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission may decline to provide informal assistance where advice is being sought regarding past conduct, unless the advice is related to possible amendment of previous reports filed by the person requesting the advice.  (Regulation 18329(c)(4)(A).)


�  For purposes of the Act, a “person” is defined as an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, limited liability company, association, committee, and any other organization or groups of persons acting in concert.  (Section 82047.)


�  The payment of the sponsored committee’s administrative costs by the sponsor is not a contribution.  (Regulation 18215(c)(16).)  However, such payments are reportable.





