                                                                    February 24, 1998

Willie L. Hailey, Sr.

36842 Dagne

Barstow, California  92311

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-020
Dear Mr. Hailey:

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You are an elected member of the Barstow Unified School District Board of Trustees and also coach football at Barstow High School. 

QUESTIONS
1)  Under the Act, may you participate in the annual school board vote to approve the football coaches’ salaries?

2)  Are you considered an employee of the district in your capacity as a football coach or as a member of the school board?


3)  Since you are now on the school board, will you be able to coach football in the Fall of 1998?

4)  Pursuant to the Education Code, may you be paid for your coaching duties since you are a member of the school district board of trustees?

5)  Does Government Code Section 1091.5 apply to you?

CONCLUSIONS

1)  Under the Act, you may participate in the annual school board decision to approve the football coaches’ salaries.  Please be advised that this advice is limited only to the Political Reform Act and does not address other provisions of law.

2)  As a member of the Barstow Unified School District Board of Trustees, you are considered a public official under the Political Reform Act.  You are also a public official  

in your capacity as a district employee/assistant football coach.

3) The Political Reform Act does not preclude you from coaching football in the Fall of 1998.  However, we cannot advise you regarding other provisions of law which are not under our jurisdiction.  Please consult the attorney for your school district regarding the doctrine of incompatible activities.

4) The Political Reform Act does not preclude you from serving on the school board and being paid for coaching football for the school district.  We cannot advise you regarding the Education Code since it is not under our jurisdiction.  Please consult the attorney for your school district regarding the Education Code. 

5)  We do not have jurisdiction to render advice regarding areas of law which are not within the Political Reform Act.

FACTS
You were elected to the Barstow Unified School District Board of Trustees on 

November 4, 1997.  You are employed by the California Highway Patrol.  You have been an assistant football coach at Barstow High School since 1989.  You are considered a walk-on coach because you do not teach at Barstow High School.  You, along with seven other coaches, receive a salary of $2800.00 for the football season. 
ANALYSIS
The Act prohibits a public official from making, participating in, or using his or her official position to influence a governmental decision in which he or she knows or has reason to know he or she has a financial interest.  (Section 87100.)  A public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on, among other things: 

“(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1000) or more.

(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1000) or more.

(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.” 

Section 87103(a)‑(e).

The Act defines “public official” as every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)  You are a public official in both your capacity as a member of the school board and as a football coach employed by the school district.  As a public official, you may not participate in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on any of your economic interests. Under the Act, income may be a disqualifying interest.

However, Section 82030(b)(2) excludes from the definition of income any salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency.  Therefore, the salary which you receive from the school district in performance of your duties as an assistant football coach does not constitute a disqualifying economic interest pursuant to Section 87103(c) with respect to your decisions as an elected official.

Section 87103 and Regulation 18702.1(a)(4) (copy enclosed) prohibit a public official from participating in any decision which would foreseeably increase or decrease the personal expenses, income, assets or liabilities of the official or his or her immediate family by at least $250 in a 12 month period.  However, that regulation also provides:

“(c)  Notwithstanding subsection (a) an official does not have to disqualify himself or herself from a governmental decision if:

(1)  The decision only affects the salary, per diem, or reimbursement for expenses the official or his or her spouse receives from a state or local government agency.  This subsection does not apply to decisions to hire, fire, promote, demote, or 

discipline an official's spouse, or to set a salary for an official's spouse which is different from salaries paid to other employees of the spouse's agency in the same job classification or position ....”

Regulation 18702.1(c)(1).

Therefore, a school board decision to approve the salaries of all coaches in the same classification as you would not create a conflict of interest for you, even if it would increase your income by $250 in a 12 month period.  (Carton Advice Letter, No. I-90-166, Meyer Advice Letter, No. A-93-051, copies enclosed.)  However, a decision to approve or to increase or decrease only your coaching salary by $250 or more per year, as opposed to the salaries of all the other coaches in your classification, would require your disqualification.  

Thus, absent some other disqualifying financial interest as set forth in Section 87103, you may participate in the school board decision concerning the football coaches’ salaries.  However,

as stated above, our advice is limited only to the provisions of the Political Reform Act.  We cannot advise you regarding the doctrine of incompatible activities or any other provision of law which is not within our jurisdiction.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Jill Stecher

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





