                                                                    March 19, 1998

Sherry M. Kelly

City Clerk

City of Berkeley

2180 Milvia Street

Berkeley, California  94704

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-038
Dear Ms. Kelly:

This letter responds to your request for advice about the Political Reform Act (the “Act”).
 

INTRODUCTION
On January 6, 1998, the federal district court in Sacramento enjoined enforcement of Proposition 208.  Although the Commission will appeal the district court’s decision, the injunction will be in effect until further notice.  While the injunction is in force, the Act that will be enforced is the Act as it read on December 31, 1996 (i.e., before Proposition 208 took effect), plus legislative changes since that time.  I have enclosed a copy of the Commission’s February 1998 Bulletin, which explains exactly which statutory sections and regulations are in effect.  

QUESTIONS

“1.  
May candidates and committees that have established campaign accounts for the November, 1998 [election] raise money at this time and ignore the blackout period as stated in Proposition 208?”
Yes.  This question refers to Section 85305, which was added by Proposition 208.  It is colloquially known as the “blackout” provision.  As explained above, the FPPC has been enjoined from enforcing this section.  While the injunction is in force, candidates raising campaign funds need not abide by the “blackout” provision.  

“2.  
May commissioners appointed by elected officials contribute to the campaign committees of the elected officials who appointed the commissioners?”

Yes.  This question refers to Section 85705, which was added by Proposition 208.  As explained above, the FPPC has been enjoined from enforcing this section.  While the injunction is in force, no person need abide by Section 85705's restriction.

“3.  
Our local ordinance places restrictions on ‘campaign,’ not ‘officeholder’ activity.  One of the restrictions placed on campaign activity is a prohibition on the acceptance of contributions from businesses (see Berkeley Municipal Code Section 2.12.440).  As a result of Proposition 208, several elected officials in the City of Berkeley opened up ‘officeholder accounts’ and have been accepting contributions, including contributions from businesses, and paying officeholder expenses out of their officeholder accounts.

“a.
May elected officials still maintain ‘officeholder accounts,’ in addition to ‘campaign accounts’ and continue to raise and spend monies out of these accounts?  And if so, must they maintain two separate bank accounts?”

Before the enactment of Proposition 208, “officeholder accounts,” as accounts distinct from “campaign accounts,” were prohibited by the “one bank account” rule.  (Section 85200-85201).   Section 85313, added by Proposition 208, allows the creation of an officeholder account which may be used for specified, non-campaign expenses—notwithstanding the one bank account rule.   

Enforcement of Section 85313, like the rest of Proposition 208, has been enjoined.  Therefore, no new Section 85313 officeholder accounts may be created.  

The district court’s decision does not explicitly decide the status of Section 85313 officeholder accounts in existence when the injunction took effect on January 6.  While the injunction is in force, the Commission is advising that such existing Section 85313 officeholder accounts may remain open, without causing a violation of the one bank account rule.  However, no new funds may be raised for, or deposited into the accounts.  Money already in the accounts may be spent directly from the account only for officeholder expenses.   If the officeholder wishes to expend funds in the officeholder account for campaign purposes, he or she must first transfer the funds to the appropriate campaign account, or redesignate the officeholder account as a campaign account.
  
    

“b.
If not, what should an elected official do with monies in these officeholder accounts, taking into consideration that some of these monies may have been obtained through contributions from businesses, which are not acceptable contributions to a campaign account under the local ordinance?”

Please see the response to question 3.(a).  We are unable to respond further, because such a response would require us to interpret your local laws, which we cannot do.      

“4.  
May an officeholder who has redesignated a former campaign committee account to an ‘officeholder account’ and does not have open any other campaign committee accounts continue to keep open the officeholder account?”

As explained above, such an officeholder may keep his or her Section 85313 officeholder account open.  (This advice assumes that the account-in-question was already in existence on January 6, 1998.)  However, no new funds may be raised for, or deposited into the account.  Money already in the account may be spent directly from the account only for officeholder expenses.  If the officeholder wishes to expend funds in the officeholder account for campaign purposes, he or she must open a campaign account, and transfer the funds in to it, or redesignate the account as the campaign account.
“5.  
May a candidate continue to have open a ‘pre-Proposition 208 campaign committee’ as well as a committee for a future election?  If not, what should be done to dissolve a committee with funds in it?”

Yes, as has always been the case, a candidate may have one committee for each election, past or future.  

“6.  
As a Filing Officer, should I continue to use the latest Forms 410, 501 and 502, all of which make reference to Proposition 208?”

At its February 1998 meeting, the Commission adopted new Forms 410, 501 and 502, which reflect the current status of Proposition 208.  A copy of the new forms are enclosed.  

“7.
As a Filing Officer, do I continue to provide general guidance to those establishing new committees for 1998 under pre-Proposition 208 regulations?” 

Yes, pending the resolution of the current injunction against the enforcement of Proposition 208.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission will soon be considering a regulation which would address officeholder accounts during this interim period (copy enclosed).





