                                                                    April 10, 1998

Claire Lillie

Staff Services Analyst

California Student Aid Commission

Post Office Box 419026

Rancho Cordova, California  95741-9026

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-052
Dear Ms. Lillie:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please bear in mind that nothing in this letter should be construed as evaluation of any conduct which may already have taken place.  Further, this letter is based on the facts as they have been presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTIONS

1.  Should civil service employees who are assigned to work for Edfund continue to be required to complete a Form 700 if they are in a position designated in an existing conflict of interest code?
2.  Should civil service employees who separate from State service, are hired by Edfund, and continue to work in the same capacity as they did in a position designated in an existing  conflict of interest code be required to complete a Form 700?
3.  Should Edfund employees who have never been civil service employees for the Student Aid Commission be required to complete a Form 700 if they work in the same capacity as a position designated in the Student Aid Commission’s conflict of interest code (treated much the same as a consultant)?  For example, must an Edfund employee who is a contract manager on a Student Aid Commission (State procured) contract complete a Form 700?
4.  Should Edfund positions be included in the Student Aid Commission’s conflict of interest code or should Edfund have a separate, stand-alone, conflict of interest code?
FACTS
Effective January 1, 1997, Edfund, a 501(c)(3) nonprofit public benefit corporation, was established as an auxiliary organization of the California Student Aid Commission (the “Student Aid Commission”) to operate and administer the Federal Family Education Loan Program on behalf of the Student Aid Commission.  Civil service staff working for the loan program as of January 1, 1997, continued in their existing roles with no change to their civil service status.  In accordance with the enabling legislation (Chapter 961, Statutes of 1996 (AB 3133)), these staff persons remain employees of the Student Aid Commission and are “assigned” to work for Edfund.  Staff hired by Edfund after January 1, 1997, are employed directly by Edfund.  These positions are not civil service positions.
Pursuant to the enabling legislation, the purpose for the creation of Edfund is to enhance the administration and delivery of the Student Aid Commission programs and services.  This legislation establishes and requires, inter alia, the following with respect to Edfund:  Edfund will be governed by a board of directors nominated and appointed by the Student Aid Commission; the Department of Finance will review the performance and operation of Edfund; Edfund will contract with the Student Aid Commission for the provision of support services; monies will be continuously appropriated in the State Guaranteed Loan Reserve Fund for expenditure for Edfund; and the operations of Edfund shall be conducted in conformity with an operating agreement approved annually by the Student Aid Commission.  Additionally, under this law, the Student Aid Commission, in consultation with the Department of Finance and the board of directors for Edfund, shall do the following: 

   “(1) Institute a standard accounting and reporting system for the management and operations of Edfund.

(2) Implement financial standards that will ensure the fiscal viability of Edfund.  The standards shall include proper provision for professional management, adequate working capital, adequate reserve funds for current operations and capital replacements, and adequate provisions for new business requirements.

(3) Institute procedures to ensure that transactions of Edfund are consistent with the mission of the commission.”

***

Under the operating agreement between the Student Aid Commission and Edfund (dated October 1, 1997), the majority of revenue available to Edfund will be provided by the Student Aid Commission.  Upon dissolution of Edfund, all net assets shall become the property of the Student Aid Commission and shall be distributed to it.

Section 69525 of the Education Code requires the board of directors of Edfund to conduct its business in accordance with the Bagley-Keene Open Meeting Act.  Additionally, under Section 69524 of the Education Code, retirement benefits for employees of Edfund may be provided under contract with the Public Employees’ Retirement System in accordance with the terms and conditions of the Public Employees’ Retirement Law.

The Student Aid Commission had adopted a conflict of interest code which designates particular employees and their respective disclosure requirements.  This code includes many types of designated employees including contract managers.  Consultants are also included in the code and are required to disclose to the broadest disclosure category possible although the executive director of the Student Aid Commission may determine that a particular consultant, even though a designated position, is not required to make all disclosures required by the code if such consultant is hired to perform only a limited range of duties.

CONCLUSIONS AND ANALYSIS
Section 87300 of the Act requires every state and local agency to adopt a conflict of interest code applicable to its “designated employees.”  (See also Section 82019.)  In order to address the four questions you have raised (as to which persons must complete a statement of economic interests and what conflict of interest code is applicable to Edfund), we must first determine if Edfund is a state or local government agency subject to the requirements of Section 87300.

The term “agency” is defined in Section 82003 to mean any state agency or local government agency.  We initially reject any inquiry into Edfund’s status as a local government agency due to its connection to the Student Aid Commission -- a state commission.  Therefore, our analysis will extend only to a consideration as to whether Edfund is a state agency.

A “state agency” is defined in Section 82049 as every state office, department, division, bureau, board and commission, and the Legislature.  The Commission has adopted a four-part factual test to determine if an entity qualifies as a governmental agency within the general parameters set forth in Section 82049.  (See In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62; In re Leach 

(1978) 4 FPPC Ops. 48.)
  With respect to Edfund, the four-part Siegel test is analyzed as follows:

Is the impetus for formation of the entity a government agency?
Generally, this first prong of the test is met where an entity is created by statute or ordinance.   (Moser Advice Letter, No. A-97-400.)  The authority to establish Edfund is found in Section 69522(a) of the Education Code; consequently, the first prong is met.

Is the entity substantially funded by, or is its primary source of funds, a government agency?
Under both the enabling legislation and the operating agreement between the Student Aid Commission and Edfund, the majority of monies provided to Edfund will derive from the Student Aid Commission and the State Guaranteed Loan Reserve Fund.  We are aware that the Student Aid Commission is a state agency, and we assume that, consistent with the Commission’s holding in In re Vonk (1981) 6 FPPC Ops. 1 [concluding that the State Compensation Insurance Fund is a state agency], the State Guaranteed Loan Reserve Fund would be a state agency as well.  Accordingly, Edfund is primarily funded by governmental agencies, and the second prong of the Siegel test is met.

Is one of the principal purposes for which the entity is formed to provide services or undertake obligations that public agencies are legally authorized to perform and which, in fact, they traditionally have performed?
The legislation authorizing the creation of Edfund establishes that the purpose of Edfund is to enhance the administration and delivery of the Student Aid Commission programs and services and, specifically, to operate and administer the Federal Family Education Loan Program on behalf of the Student Aid Commission.  Prior to the enactment of this legislation, the Student Aid Commission was required by law to administer the Federal Family Education Loan Program in California.  Clearly, the primary purpose for the creation of Edfund was to transition certain of the workload previously conducted by the Student Aid Commission.  Edfund does not appear to have other independent duties or business goals.  Therefore, we conclude that Edfund meets prong three of the Siegel test.

Is the entity treated as a public entity by other statutory provisions?
Section 69525 of the Education Code requires the board of directors of Edfund to conduct its business in accordance with the Bagley-Keene Open Meeting Act.  Additionally, under Section 69524 of the Education Code, retirement benefits for employees of Edfund may be provided under contract with the Public Employees’ Retirement System in accordance with the terms and conditions of the Public Employees’ Retirement Law.  Since compliance with the Bagley-Keene Open Meeting Act and eligibility under PERS typically apply only to public entities, Edfund meets the fourth prong of the Siegel test.

Given that Edfund meets all of the four criteria for establishing a governmental agency under In re Siegel, we conclude that Edfund is a state governmental agency which must adopt or be included in a conflict of interest code.  Pursuant to Section 83114 and Regulation 18329, the Commission provides advice only to those persons whose duties under the Act are in question or to those persons’ authorized agents.  You do not indicate in your letter that you have the consent of Edfund or its employees to seek advice concerning conflict of interest codes and requirements for statements of economic interests.  However, if we determine that Edfund, while a state agency for purposes of the Act, is a subdivision of the Student Aid Commission, the Student Aid Commission would be an appropriate entity to seek advice regarding these inquiries.  Accordingly, we now consider Edfund’s connection to the Student Aid Commission.

As set forth in your facts, Edfund was specifically created for the purpose of providing operational and administrative services for the Student Aid Commission’s participation in the Federal Family Loan Program.  The Student Aid Commission is integrally involved in major aspects of Edfund’s business including, but not limited to, financing, management, and provision of employees.  Upon dissolution of Edfund, all net assets become assets of the Student Aid Commission.  It is even stated in the operating agreement between Edfund and the Student Aid Commission, that Edfund is “an auxiliary organization of the California Student Aid Commission ....”  Due to the magnitude of the connection of Edfund to the Student Aid Commission, we conclude that Edfund is a subdivision of the Student Aid Commission, and the Student Aid Commission may appropriately request advice concerning Edfund’s conflict of interest code and Form 700 filings for employees working at Edfund.

Having made these threshold conclusions, we turn to your specific questions.

1.  Should civil service employees who are assigned to work for Edfund continue to be required to complete a Form 700 if they are in a position designated in an existing conflict of interest code?
Because both the Student Aid Commission and Edfund are governmental agencies, all designated employees of either entity (including those assigned to Edfund from the Student Aid Commission) must complete a Form 700.

2.  Should civil service employees who separate from State service, are hired by Edfund, and continue to work in the same capacity as they did in a position designated in an existing  conflict of interest code, be required to complete a Form 700?
If the conflict of interest code applicable to Edfund places these employees in a designated category, those employees must complete a Form 700.
3.  Should Edfund employees who have never been civil service employees for the Student Aid Commission be required to complete a Form 700 it they work in the same capacity as a position designated in the Student Aid Commission’s conflict of interest code (treated much the same as a consultant)?  For example, must an Edfund employee who is a contract manager on a Student Aid Commission (State procured) contract complete a Form 700?
Again, if the conflict of interest code applicable to Edfund places these employees in a designated category, those employees must complete a Form 700.  The disclosure applicable to consultants will also be regulated by the conflict of interest code.  As is indicated in the conflict of interest code for the Student Aid Commission, consultants may be directed to disclose at a less than the broadest level at the discretion of the agency’s executive director.
4.  Should Edfund positions be included in the Student Aid Commission’s conflict of interest code, or should Edfund have a separate, stand-alone, conflict of interest code?  

Pursuant to Section 87301, conflict of interest codes are to be formulated at the most decentralized level possible.  The determination as to what level of a department should be deemed an agency (for purposes of creating an independent conflict of interest code) shall be made by the code reviewing body.  The Commission is the code reviewing body for the Student Aid Commission.  Because Edfund functions as a subdivision of the Student Aid Commission, we conclude that the Student Aid Commission should amend its code to include Edfund.  Edfund should not adopt a separate code.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Lisa L. Ditora

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:LLD:tls

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Technically, the Siegel and Leach opinions address the determination of a local government agency.  However, the Commission has also applied what has become known as the “Siegel test” to the determination of a state agency.  (See Moser Advice Letter, No. A-97-400 [citing In re Vonk (1981) 6 FPPC Ops. 1].) 





