                                                                    June 2, 1998

Byron M. Buck

Executive Director

CUWA

455 Capitol Mall, Suite 705

Sacramento, California  95814

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-056
Dear Mr. Buck:

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest and reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1)  As a Director for the Arcade Water District, may you review and approve warrants for payment to the Water Education Foundation, since your wife is a salaried staff member of the Water Education Foundation?

2)  As a Director for the Arcade Water District, may you review and approve warrants for payment to the California Urban Water Conservation Council?

3)  Under the Act, are the salaries of both you and your wife reportable on your statement of economic interests?

CONCLUSIONS
1)  You may not participate in governmental decisions to approve the payment of warrants to the Water Education Foundation since it is a source of income to you.

2)  Under the Act and the specific facts as presented in this situation, you may participate in governmental decisions to approve the payment of warrants to the California Urban Water Conservation Council.  However, if your employer will be indirectly involved in any decision, you must determine if there will be a material financial effect on your employer pursuant to Regulation 18702.5.

3)  Please consult with the Arcade Water District regarding its Conflict of Interest Code, which specifies the economic interests you are required to report.

FACTS
You have been appointed to a director's seat on the Arcade Water District (“Arcade”), a county water district located in Sacramento County.  You will stand for election in November of 1998. 
Arcade directors periodically review and approve warrants for payment to vendors, contractors and other entities.  Arcade annually contributes to the Water Education Foundation (“Foundation”), a California nonprofit, nonpartisan organization dedicated to analyzing and explaining water issues to the interested public.  The Foundation produces education materials for primary schools, develops laypersons guides on specific water topics such as water conservation, recycling water, Bay-Delta issues, etc., and has a bimonthly magazine, Western Water.  Districts such as Arcade purchase some of these materials to pass on to its customers or to use as primers for its board and staff.  For its donations to the Foundation, Arcade receives a subscription to Western Water.  The Foundation also gives briefings and conferences to water industry and other water-interested audiences, including attorneys pursuing continuing education credits.  The Foundation also offers tours of portions of California focusing on water issues.  When an Arcade director or staff member attends a tour, a warrant is approved by the board. 

Your spouse is a salaried staff member of the Foundation.  Her salary is set by the organization's executive director; it is not tied to any particular payment to the Foundation.  Arcade’s contributions and annual payments constitute less than one half of one percent to one percent of the Foundation's annual budget of over $1 million.
Arcade is a member of the California Urban Water Conservation Council (“Council”), a nonprofit, member-supported California corporation that furthers the implementation of urban water conservation actions in California.  Members of the Council make voluntary contributions 

to the Council based upon a suggested structure voted on by the membership.  In 1997, Arcade paid the Council $2,400 which comprised about one percent of the Council's budget.

The Council exists to further the implementation of the Memorandum of Understanding Regarding Urban Water Conservation in California, a non-binding agreement laying out best management practices (“BMPs”) for urban water conservation signed by water agencies and environmental groups.  The primary function of the Council is to pursue further development of the BMPs and perform technical studies to that end, overseen by a steering committee and plenary membership bodies of the Council which meet about six and four times per year, respectively.  The Council also occasionally sponsors technical workshops related to conservation issues.  As mentioned previously, Arcade is a voluntary financial supporter of the Council and may have occasion to have representation at Council meetings or events.  Supporters of the Council receive a nominal number of copies of its technical reports free of charge, but a $15 document charge is levied for large numbers of copies.

You are the Executive Director of the California Urban Water Agencies ("CUWA"), a nonprofit organization which provides administrative services to the Council under contract.  

The contract specifically names your position as the administrator, in stating that CUWA shall “provide a part-time CUWCC Administrator (Administrator), who shall be the CUWA Executive Director.  The Administrator shall provide approximately 180 hours per year for the performance of this Agreement.”  (Exhibit A of the Agreement between CUWA and the Council.)  You stated that the contract did not contemplate that you personally would provide administrative services; in fact, you were not employed by CUWA when the contract was initially being formulated.

Pursuant to the contract, ten percent of your time is spent providing administrative services to the Council. You provide services to the Council as an employee of CUWA; your salary is set by the Board of Representatives of CUWA and CUWA pays your entire salary.  The Council is billed quarterly and the payment goes into CUWA’s general operating account.  None of the Council’s payment is earmarked for your salary.  If the Council terminates the services contract with CUWA, your salary would be paid and your compensation would remain the same. Arcade directors periodically approve warrant payments to the Council for contributions or attendance at Council events and seminars.

Both your wife’s employer and your employer are located outside Arcade's jurisdictional boundaries. 
ANALYSIS
The Act prohibits a public official from making, participating in, or using his or her official position to influence a governmental decision in which he or she knows or has reason to know he or she has a financial interest.  (Section 87100.)  A public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on, among other things: 

“(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1000) or more.

(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1000) or more.

(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.

(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.

(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.” 

Section 87103(a)‑(e).

The Act defines “public official” as every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)  You are a public official in your capacity as an Arcade director.  Therefore, you may not make, participate in making or influence a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on any of your economic interests.  This includes your community property interest in your wife’s salary from the Foundation, which makes the Foundation a source of income to you.  If the Foundation has been a source of income to your wife of $500 or more in the past 12 months (making your community property interest $250 or more), the Foundation is a potentially disqualifying economic interest.  (Section 82030(a): income includes “any community property interest in the income of a spouse.”)  

Question 1
Arcade directors approve both contributions to the Foundation and warrants to send directors and staff members on Foundation tours.  We have no facts regarding the amount of the contributions or warrants.  However, you stated that some tours cost approximately $500.  If the Arcade decision to approve a contribution or a warrant will have a reasonably foreseeable material financial effect on the Foundation, a source of income to you, you may not participate in 

the decision.  Since approval of the payment will have a reasonably foreseeable effect on the Foundation, it must then be analyzed if the effect is material.

Regulation 18702.1, copy enclosed, determines when there is a material financial effect for a source of income which is directly involved in a decision.2  If the district is deciding whether to approve a warrant for payment to the Foundation, the Foundation is directly involved.  Regulation 18702.1(a)(1) provides that a decision is material if any person3 who has been a source of income to the official of $250 or more in the preceding 12 months is directly involved in a decision before the official’s agency.  Since the Foundation is a community property source of income to you, you may not participate in a decision to approve payment of warrants to the Foundation.

Question 2

Arcade directors periodically approve warrants for payment to the Council for contributions or attendance at Council events and seminars.  The Council is a source of income to CUWA and you provide administrative services to the Council pursuant to its contract with CUWA.  You are an employee of CUWA and only CUWA sets and pays your salary.  You stated that if the Council were delinquent in a payment or terminated the contract with CUWA, your entire salary would still be paid.  Furthermore, the payment from the Council to CUWA is not earmarked in any way to pay your salary; payment from the Council goes into CUWA’s general operating account.  Therefore, limited to the specific facts as presented, the Council is not considered a source of income to you.  (Johns Advice Letter No. A-92-496, copy enclosed, where a public official who is a salaried employee of a law firm has an economic interest in the firm, but not in the clients of the firm.)  Accordingly, you may participate in decisions to approve warrants for payment to the Council. 

However, if any decisions will have an indirect material financial effect upon CUWA pursuant to the appropriate thresholds in Regulation 18702.5, copy enclosed, you may not participate.  In this analysis, you must determine if a decision will indirectly affect CUWA, a source of income to you, in a way that is considered material under the regulation. 

Question 3
You have also inquired about disclosure of your salary and your wife’s salary on your Statement of Economic Interests (“SEI”).4  The Conflict of Interest Code (“COIC”) for the Arcade Water District specifies your disclosure category and the economic interests you are required to report.  Therefore, you need to consult with your agency regarding your reporting requirements.



You also need to consult with Arcade regarding its jurisdiction.  You are required to disclose sources of income located in or doing business in your agency’s jurisdiction.  You stated that both your wife’s employer and your employer are located outside Arcade’s jurisdictional boundaries.  However, if either entity is doing business in Arcade’s jurisdiction, the salary is reportable income (if required by your COIC).  

The following criteria are used to determine whether an individual, organization or other entity is located in or doing business in your jurisdiction:

Manufactures, distributes, sells, or purchases products or services on a regular basis in the jurisdiction;

Plans to do business in the jurisdiction;

Has done business in the jurisdiction within the previous two years;

Has an interest in real property in the jurisdiction; or

Has an office in the jurisdiction.

                                                        (From FPPC Form 700, Appendix-4).

You discussed the issue of your wife’s employer, the Water Education Foundation, with Ms. Jeanette Turvill of our Technical Assistance Division.  Since it was determined that the Foundation does business statewide, this would include the Arcade district.  CUWA, your employer, provides services to clients that do business with Arcade, i.e., the Council.  Therefore, CUWA would be considered to be doing business in the Arcade district.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Jill Stecher

       
Staff Counsel, Legal Division

SGC:JS:tls

Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


2  Regulation 18702.1(b), copy enclosed, defines “directly involved.”


3  Section 82047 defines “person” to include any organization or group of persons acting in concert.


4  You informed me that you disclosed both salaries on your 1997-1998 SEI and you are inquiring for future reporting purposes.





