April 10, 1998

Kristin Parisi

PRIDE II

1822-A E. Alosta Avenue #343

Glendora, CA 91740

Re:
Your Request for Advice

Our File No. I-98-057

Dear Ms. Parisi:

This letter is a response to your request for advice on behalf of PRIDE II regarding the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your inquiry is general in nature, we will treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c).
   


QUESTIONS
1.  Is it necessary for PRIDE II to require that each donation be earmarked for a

 stated purpose of the organization, such as newsletters, postage, advertising, or litigation?

2.  May donations that are earmarked for litigation purposes related to preservation of the oak woodland habitat be used for political purposes and are these contributions reportable?

3.  May contributions that are earmarked for political purposes be used for litigation?
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CONCLUSIONS
1.  Donations that are received to make expenditures for political purposes are reportable and will count toward PRIDE II qualifiying as a recipient committee.  Since PRIDE II will be making expenditures for litigation and newsletters that do not appear to be for political purposes, PRIDE II should solicit for donations under procedures that will notify donors about the amounts that will be used for political purposes.

2.  It is outside the Commission’s jurisdiction to determine whether donations that are earmarked for litigation can be used for political purposes.  Your organization should consult a private attorney, the Franchise Tax Board or the Internal Revenue Service to obtain advice on other laws.  However, funds that are used for political purposes will be reportable and will count toward qualifying the organization as a recipient committee.

3.  Campaign funds may be used to pay for litigation that is related to a political, legislative or governmental purpose and is consistent with the committee’s primary objectives.

FACTS
PRIDE II is a grassroots organization formed to address a number of zoning, development and open government issues. The organization is currently protesting a proposed housing development that will destroy a healthy oak woodland habitat.  PRIDE II believes that the project may violate CEQA law and has sought legal counsel to address the environmental and development issues.  PRIDE II publishes a newsletter and expects to remain active through the 1999 elections, taking positions on candidates and ballot measures.  PRIDE II intends to organize a general purpose committee and you are seeking advice about the correct structure for your organization to take.

ANALYSIS
The campaign disclosure provisions of the Act require committees to file periodic reports disclosing contributions received and expenditures made.  (Section 84100, et seq.)  The term “committee” includes a person or organization that receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  (Section 82013(a).)  As explained in the paragraphs below, only contributions used to make reportable expenditures count toward qualifying PRIDE II as a recipient committee.

The term “contribution” is defined in Section 82015 as a payment made for political purposes.  Pursuant to Regulation 18215, a payment is made for political purposes if it is made “for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.”  The term “contribution” also includes:
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“Any payment made to a person or organization other than a candidate or committee, when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment, or funds with which the payment will be commingled, will be used to make contributions or expenditures.  If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution.

There shall be a presumption that the donor does not have reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures or contributions, unless the person or organization has made expenditures or contributions of at least one thousand dollars ($1,000) in the aggregate during the calendar year in which the payments occurs, or any of the immediately preceding four calendar years.”  (Regulation 18215.)

According to your facts, PRIDE II will be making expenditures for both political and non-political activities.  Therefore, the organization is required to report contributions from donors that are specifically earmarked for political purposes.  The organization must also report contributions from donors that are not earmarked for political purposes if $1,000 in expenditures from the unearmarked funds are made for political purposes in a calendar year.  Once this $1,000 threshold is met, there is a presumption that the donors know or have reason to know that their unearmarked donations are being used for political purposes.

In addition, the terms “contribution” and “expenditure” do not include payments by an organization for its regularly published newsletter or periodical, if the circulation is limited to the organization’s members, employees, shareholders, other affiliated individuals and those who request or purchase the publication.  This exception applies only to the costs regularly incurred in publication and distribution.  Any additional costs incurred are contributions or expenditures, including, but not limited to, expanded circulation; substantial alterations in size, style or format; or a change in publication schedule, such as a special edition.  (Regulations 18215(c)(9) and 18225(b)(4)(C).)   Therefore, the costs incurred for publishing your organization’s regular newsletter (postage, printing, etc.) are not reportable expenditures.

Further details about the organization’s future activities through the 1999 elections were not provided in your letter.  However, please note that any goods or services received by or 
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behested
 by a candidate or committee at no charge or at a discount from the fair market value, unless the discount is given in the regular course of business to members of the public are contributions.  (Regulation 18215(b)(3).)  For example, if your organization runs a 

newspaper ad or sends out a special mailing that contains express advocacy
 at the behest of a candidate or a ballot measure committee, the payment would be a reportable expenditure and would be considered an in-kind contribution to the candidate or ballot measure committee.  Alternatively, payments for communications that contain express advocacy that are not made at the behest of a candidate or committee would be reportable independent expenditures.

You have also asked if funds that are earmarked for political purposes may be used for litigation.  The general rule is that an expenditure of campaign funds must be reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  However, where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the committee, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.5.)  The Commission has previously advised that so long as attorney’s fees are incurred in connection with actions directly related to activities of the committee which are consistent with the committee’s primary objectives, campaign funds may be used to make the expenditures.  (Murphy Advice Letter, No. A-92-455.)  Therefore, if the purpose of your committee is to support candidates or ballot measures that are aligned with your organization’s position on zoning, development and open government issues, it would be permissible to use campaign funds to pay for litigation related to these issues.

Enclosed is a copy Information Manual C that contains information concerning the filing obligations of general purpose recipient committees.  Also enclosed is a copy of the Form 410, Statement of Organization, that must be filed with the Secretary of State within 10 days after receiving contributions totaling $1,000 or more in a calendar year and copies of campaign disclosure reports (Form 450 or 420) that the committee will be required to file periodically.  It should be noted that the Commission’s jurisdiction is limited to the provisions of the Political Reform Act and we can only provide advice with regard to the Act.  You may wish to consult a private attorney,  the Franchise Tax Board at (800) 852-7050, or the Internal Revenue Service at (800) 424-1040 to seek advice relating to other laws concerning your organization’s objectives or tax status.
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If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By: Dixie Howard

       Political Reform Consultant

       Technical Assistance Division

Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  "Made at the behest of” means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.  Such arrangement must occur prior to the making of a communication.  (Regulation 18225.7, copy enclosed.)


�  A communication “expressly advocates” the nomination, election or defeat of a candidate or the qualification, passage or defeat of a measure if it contains express words of advocacy such as “vote for,” “elect,” “support,” “cast your ballot,” “vote against,” “defeat,” “reject,” “sign petitions for,” or otherwise refers to a clearly identified candidate or measure so that the communication, taken as a whole, unambiguously urges a particular result in an election.  (Regulation 18225, copy enclosed.)





