                                                                    March 20, 1998

Margaret A. Sloan, Esq.

Jorgensen, Siegel, McClure & Flegel, LLP

1100 Alma Street, Suite 210

Menlo Park, California  94025

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-060
Dear Ms. Sloan:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Los Altos Hills, Portola Valley, and the Town of Atherton regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Under what circumstances will the Commission grant an “administrative exemption” to Regulation 18703.1?

CONCLUSION
Commission staff does not have the authority to grant an “administrative exemption.” 

FACTS
On December 1, 1997, you wrote the Commission to ask for an administrative exemption to a regulatory requirement.  This request was treated as a request for formal advice pursuant to Section 83114 and Regulation 18329.  However, after explaining to you that Commission staff cannot grant an “administrative exemption,” you agreed we should treat your request as a petition for an amendment to a regulation pursuant to Section 11340.6 of the Administrative Procedure Act.  

That petition has now been granted.  Nonetheless, you have resubmitted your original letter as a request for formal advice.  We are happy to comply with your request.  Below are the facts as presented in your original letter.  


You represent Los Altos Hills as City Attorney and Portola Valley as Town Attorney.  Your request is also on behalf of Robin Faisant, Town Attorney for the Town of Atherton.  

All three agencies request an administrative exemption from the application of subsection (a)(5) of Regulation 18703.1.
You believe that this requirement is impracticable as applied to towns such as Los Altos Hills, Portola Valley, and Atherton.  These towns are each residential communities with a population of under 10,000 (Los Altos Hills, 7900; Portola Valley, 4470; Atherton, 7400) that strive to ensure a standard of community predicated on a rural or semi-rural atmosphere.  To that end, in order to preserve the rural character of the community, all of the towns currently require a minimum lot size of not less than one acre.  Although certain parcels of less than one acre size may exist due to their predating of the applicable zoning regulations, the majority of parcels are over the one acre limit.
For example, the Municipal Code of the Town of Los Altos Hills provides that "[n]o parcel shall have a net area less than 43,560 square feet," or one acre.  (Town of Los Altos Hills Municipal Code section 10-1.501.)  Currently, the Planning Director estimates that ninety percent of the parcels in the town are over one acre.
The Town of Portola Valley Municipal Code also requires parcels to be over one acre.  Indeed, due to the slope of the land in the town, most parcels are required to be well in excess of one acre.  (Town of Portola Valley Municipal Code Sections 18.50.010-18.50.040.)  Currently, the Town Planner estimates that eighty-eight percent of the parcels in the town are over one acre.
The Atherton Municipal Code requires parcels in its R-1A zoning district (comprising the vast majority of the land in the town) to have an area of at least one acre.  (Atherton Municipal Code section 17.20.040(B)l.)  Currently, the Town Planner estimates that over seventy-five percent of the parcels in the town are approximately one acre or larger.
All three towns are primarily residential, and therefore a large percentage of the legislative and quasi-judicial business before their councils and commissions pertains to property-related issues.  Because many, if not most, of the town officials reside on parcels over one acre, they would often have to disqualify themselves from a good portion of their responsibilities.  For example, out of ten council members and planning commission members in the Town of Los Altos Hills, only one person resides on a parcel less than one acre.  Out of ten council members and planning commission members in the Town of Portola Valley, four reside on parcels which are one acre or greater in size.  Out of ten council members and planning commission members in the Town of Atherton, eight reside on parcels that are approximately one acre or larger.  You state that it is imperative that these duly-elected and appointed officials be allowed to participate in one of the primary functions of their offices.

Because all three towns are less than ten square miles in geographic area, land use applications are often within 2,500 feet of a town official's residence.  Although under current regulations, if a proposed project is between 300 and 2,500 feet of an official's residence, the official is only disqualified if the foreseeable impact on the official's residence is $10,000 or greater, in reality that determination is very difficult to make.  In areas where most homes sell for $1,000,000 or more, $10,000 is a small fraction of home value.  Also, since the $10,000 determination is subjective, officials have expressed that they do not want to risk being perceived as having a conflict and, therefore, they are reluctant to participate in decisions involving property within 2,500 feet of their residences.

You respectfully request that the Towns of Portola Valley, Los Altos Hills, and Atherton be exempt from the application of Regulation 18703.1.  Specifically, you request that these agencies be allowed to elect to use either the former criteria for small jurisdictions which used 125 percent of the median lot size as the operative cut-off point for determination of conflict of interest, or to use a two or four-acre parcel as the operative lot size for purposes of Regulation 18703.1.

ANALYSIS
Introduction

The Act was adopted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose of the conflict-of-interest provisions of the Act is to insure that public officials perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of people who support them.  (Section 81001(b).)  In furtherance of this goal, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest unless the public generally exception applies. 

Public Generally Exception
Prior to February 1996, Regulation 18703.1(a)(5) required that an official’s principal residence be situated on a parcel of land that is not more than one-quarter acre in size or, alternatively, a residential lot not larger than 125 percent of the median residential lot size for the jurisdiction.  At the February 1996 meeting, the Commission decided to change the subsection to the current requirement which requires that an official’s principal residence be located on a parcel of land not more than one acre in size.  At no time did the Commission suggest that staff could grant exemptions from this requirement.  In fact, the Commission received a lot of public comment on this issue and was aware of the specific concerns that you have expressed and that are detailed above.  (Memo to Commission by John Wallace regarding Regulation 18703.1 dated 

January 22, 1996.)  Therefore, you must satisfy Regulation 18703.1(a)(5) to take advantage of the public generally exception specific to a principal residence in a small jurisdiction.

The “Legally Required Participation” Exception
Section 87101 permits an official who is otherwise disqualified from participation under Section 87100 to make or participate in the making of a governmental decision when the official’s participation is legally required.  Regulation 18701 provides that this exception does not apply when there is an alternative source of decision consistent with the purposes and terms of the statute authorizing the decision; when the disqualified official’s vote is merely needed to break a tie; or where a quorum can be convened of other members of the agency who are disqualified under Section 87100, whether or not such other members are actually present at the time of the disqualification.  These rules apply to decisions that require a four-fifths vote.  (Leidigh Advice Letter, No. A-93-130a.)

To apply the legally required participation exception, not all officials who have been disqualified can be requalified to vote, but only the number sufficient to permit the public body to act.  (In re Hudson (1978) 4 FPPC Ops. 13, 17.)  To select who those officials are, the preferred method of selection is by any random means which is “impartial and equitable.”  (In re Hudson, supra.)  If two members are disqualified under Section 87100 for a decision requiring a four-fifths vote, then one of the two disqualified members may be requalified.  (Leidigh Advice Letter, supra.) 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  The standard “public generally” exception found in Regulation 18703 could apply.  (Regulation 18702(d).)





