                                                                   March 26, 1998

Chris P. Mathys

2600 Fresno St.

Fresno, California  93721

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-065
Dear Mr. Mathys:

This letter is a response to your request for advice concerning your reporting obligations under the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  

QUESTION

As the primary shareholder of Oro Financial Inc., are you required to report on a statement of economic interests (Form 700) funding sources for loans arranged by Oro Financial Inc., if the funding sources do not provide income to the business?

CONCLUSION
No.  The Act does not require you to report the funding sources for such loans because they do not provide income to Oro Financial Inc.  However, income received from the mortgage borrowers may be reportable.  

FACTS
You are an elected Fresno city council member.  You are also the principal and primary shareholder of Oro Financial Inc., which is in the business of arranging mortgage loans for residential and commercial properties.  From time to time, commercial loans are funded by real estate developers.  Oro Financial Inc. receives no fees from these funding sources, rather its compensation is paid by the borrower.  You have asked to what extent you have to disclose loans arranged by Oro Financial Inc.
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ANALYSIS

The Act requires certain local elected officials to periodically file a statement of economic interests disclosing their personal financial interests, including investments in business entities and sources of income located in or doing business in the jurisdiction of the official’s agency.  (Section 87200, et seq.) 

When reporting investments in business entities, an official must report investments worth $1,000 or more and the pro rata share of any income of $250 or more a year received from a business entity.  In addition, if the official has an ownership interest of 10 percent or more, each source of income to the business entity in which the official’s pro rata share of the gross income was $10,000 or more during the reporting period must be disclosed.  (Section 87202.)

Because your ownership interest in Oro Financial Inc. is more than 10 percent, you must report that entity on your Form 700 (Schedule A-2).  In addition, the source of  any gross income to Oro Financial Inc. in which your pro rata share was $10,000 or more must be reported.   According to your facts, in the mortgage transactions, all of the income (in the form of loan fees) received by Oro Financial Inc. is paid by the borrower.  Therefore, for disclosure purposes, if a borrower provides income to Oro Financial Inc. and your pro rata share from that source is $10,000 or more during the reporting period, that source must be disclosed on your Form 700.  Since loan funding sources are not providing income to Oro Financial Inc., they would not be reportable.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:   Lynda Cassady

        Assistant Division Chief

        Technical Assistance Division

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 





