April 17, 1998

Claude Parrish

27929 Ridgebluff

Rancho Palos Verdes, CA 90275

Re:   Your Request for Advice

          Our File No. I-98-069
Dear Mr. Parrish:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you are asking hypothetical questions, we can only provide general guidance and informal assistance.
  (Regulation 18329.)

QUESTIONS

1.  How do you report a loan from a stock brokerage firm, which is collateralized by the stock in your account?

2.  How do you report a loan of your own funds drawn from a money market fund?

CONCLUSIONS
1.  You must report the stock brokerage firm as the source of the loan.

2.  You must report yourself as the source of the loan.

FACTS

You are a candidate for the Third District seat on the Board of Equalization in the 1998 election.  You have asked how to report two hypothetical loans.   

In the first instance you receive a loan from your stock brokerage firm which debits your account using your stocks as collateral.  The funds are deposited into your personal checking account and then a check is written on your personal account payable to your campaign account.  

In the second instance you write a check drawing your own funds out of a money market account which are then deposited into the account of your campaign committee.  

ANALYSIS
A candidate who receives a loan from a commercial lending institution must identify the commercial lending institution as the source of the loan on Schedule B, Part I.  (Section 82416(b); McConnell Advice Letter, No. A-95-047.)  In this instance, Kennedy Cabot & Company is acting as a commercial lending institution making the loan in the regular course of business on terms available to members of the general public.  

The Schedule B, Part I, attached to your letter, shows Claude Parrish in the box headed “Lender or Guarantor’s Full Name and Address” and Kennedy Cabot & Company in the box headed “Lender/Guarantor’s occupation and employer” as the source of the funds.  Subsequent to your initial transmission you sent us another fax, which shows both Claude Parrish and Kennedy Cabot & Company in the section headed “Lender or Guarantor’s Full Name and Address” with an indication that Kennedy Cabot & Company is the source of the funds.   Of these two methods of reporting you should follow the model of the second example.

The loan of your own funds from the money market fund is shown as a loan from yourself.  It is not necessary for you to indicate the name of the money market fund.  However, it is necessary to show your occupation and employer.  

In addition, current law requires all campaign expenditures to be made from the campaign bank account.  (Section 85201(e).)  Therefore, the funds you receive from Kennedy Cabot & Company or your own loans from your money market account must first be deposited in your campaign bank account before any expenditures are made.     

You have also indicated in a telephone conversation that it is illegal under federal law for  your broker to receive money for your brokerage account from anything other than your personal account. You indicated that federal law will require your campaign committee to write a check to you and then you would write a check on your personal account to Kennedy Cabot & Company to repay the loan from your brokerage account. The Fair Political Practices Commission  is responsible for the interpretation, administration and enforcement of the Political Reform Act of 1974.  We have no authority to authorize, sanction, recommend or approve violations of, nor to suspend application of the Act regardless of the exigencies.  We have no authority to provide any advice regarding federal law. 

If you have any other questions regarding these matters, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Wayne Imberi

Political Reform Consultant

� Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109 - 18955, of the California Code of Regulations. 


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





