                                                                   April 10, 1998

Chris P. Mathys

Council President

City of Fresno

City Hall

2600 Fresno Street

Fresno, California  93721

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-98-087
Dear Mr. Mathys:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Specifically, you write to ensure that you are in compliance with the Act if a developer decides to assist you in noticing a public meeting held by your office.  Because your question is general in nature, we can provide you only with informal assistance.
  (Regulation 18329(a)(2)(B).)  Also, the Commission does not provide advice regarding past conduct.   (Regulation 18329(b)(8)(A).)

QUESTION
May a developer assist a public official in noticing a public meeting to be held on issues pertaining to a developer’s project?

CONCLUSION
Generally speaking, nothing in the Act prohibits a developer from providing financial assistance to a public official to help “notice” a public meeting.  However, you should be aware of several issues implicated by your question that may affect the city and its public officials.  Please see Analysis below.

FACTS
The City of Fresno is required to hold public meetings to discuss certain development projects and to put certain individuals on notice of such a meeting.  Developers may offer financial assistance to the city to help the city provide greater notice than is required by law.  No money is given to the city, but rather the developer deals directly with the printing and mailing companies.  The city will usually help design the mailer.

ANALYSIS
Your general question implicates issues regarding the mass mailing provisions of the Act.  Also, a contribution to you may result from the payments made by the developers to notice a meeting depending on the factual situation.  Contributions are reportable under the Act.  Further, many jurisdictions have contribution limits while utilizing the Act’s definition of a contribution.

I.  Mass Mailings
A.  Introduction
Section 89001 states:

  “No newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”

Regulation 18901 (copy enclosed) interprets Section 89001:

  “(a)  Except as provided in subdivision (b), a mailing is prohibited by section 89001 if all of the following criteria are met:  

  (1)  Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box.  For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.

  (2)  The item sent either:

  (A)  Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or

  (B)  Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.

  (3)(A)  Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or

  (B)  Costs of design, production, and printing exceeding $50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.

  (4)  More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).

  (b)  [provides exceptions to the general rule].”

B.  Announcements
Any announcement sent out by a developer that includes your name, office, photograph, or other reference to you could potentially meet all of the criteria found in Regulation 18901(a) and, thus, be prohibited.  If sent to constituents’ homes, an announcement would be a tangible item sent to people’s residences.  The items could include a reference to an elected officer affiliated with the agency that prepared the mailing or cooperated, coordinated, etc., with the sending of the mailing, namely you and your agency, the city council.  The cost of the mailing could, in part, be paid for with more than $50 in public funds.  Also, more than 200 unsolicited copies of the proposed mailing could be sent in a calendar month.
  Therefore, the proposed mailing could result in a violation of Section 89001, unless an exception under subdivision (b) of Regulation 18901 is applicable. 

Subsections (b)(1), (b)(7), and (b)(9) of Regulation 18901 provide relevant exceptions to the mass mailing prohibition:

  “(1) Any item in which the elected officer’s name appears only in the letterhead or logotype of the stationery, forms (including “For Your Information” or “Compliments of” cards), and envelopes of the agency sending the mailing, or of a roster listing containing the names of all elected officers of the agency.  In any such item, the names of all elected officers must appear in the same type size, typeface, type color, and location.  Such item may not include the elected officer’s photograph, signature, or any other reference to the elected officer, except as specifically permitted in this subdivision (b)(1) or elsewhere in this regulation.


* * *

  (7) Any legal notice or other item sent as required by law, court order, or order adopted by an administrative agency pursuant to the Administrative Procedure Act, an din which use of the elected officer’s name, office, title, or signature is necessary in the notice or other mailing.  For purposes of this subdivision (b)(7), inclusion of an elected officer’s name on a ballot as a candidate for elective office, and inclusion of an elected officer’s name and signature on a ballot argument, shall be considered necessary to such a notice or other item.


* * *

  (9)(A) An announcement of any meeting or event of the type listed in paragraphs 1 or 2.  

  1.  An announcement sent to an elected officer’s constituents concerning a public meeting which is directly related to the elected officer’s incumbent governmental duties, which is to be held by the elected officer, and which the elected officer intends to attend.

  2.  An announcement of any official agency event or events for which the agency is providing the use of its facilities or staff or other financial support.

  (B) Any announcement provided for in this subdivision (b)(9) shall not include the elected officer’s photograph or signature and may include only a single mention of the elected officer’s name except as permitted elsewhere in this regulation.”  

According to Regulation 18901(b)(1), you may use your letterhead to make an announcement to your constituents of a meeting if you otherwise comply with Regulation 18901(b)(1), i.e., the letterhead is not signed by you, no photographs of you are included, the same font is used, etc.  (See above.)  The first reference to you in the enclosed mailing meets the letterhead exception.  However, the mailing in its entirety does not meet this exception because of the multiple references to you.  Only one mention under this exception is allowed unless other exceptions apply to your mailing.  (Regulation 18901(b)(1).)  However, only one additional reference, for a total of two, seems to be justified.  See below for a discussion regarding the possible application of other exceptions.

According to Regulation 18901(b)(7), you may include your name, office, title or signature in a notice required by law if your name, office, title or signature is necessary in the notice.  You have informed me that the city is required to put some people on notice regarding development projects.  You have not been specific about exactly what notice is required and to whom.  Nonetheless, it is doubtful that your name, office, title or signature is necessary in the notice.  Therefore, this exception to the mass mailing prohibition is not applicable to you.  If you have additional facts regarding this exception, please do not hesitate to contact us.

According to Regulation 18901(b)(9)(A), you may make one additional mention of yourself, if either Regulation 18901(b)(9)(A)(1) or Regulation 18901(b)(9)(A)(2) applies, and 

you comply with Regulation 18901(b)(9)(B), i.e., the announcement does not include your  photograph or signature.  

The first meeting announcement exception found in Regulation 18901(b)(9)(A)(1) requires that the following elements be present:

1.  The announcements must be sent to the elected officer’s constituents;

2.  It must concern a public meeting directly related to the elected officer’s incumbent governmental duties;

3.  The meeting must be held by the elected officer;

4.  The elected officer must intend to attend the meeting.  (See Connelly Advice Letter, No. I-90-524, for an explanation of the factors of this exception (copy enclosed).)

The second type of meeting announcement exception is found in Regulation 18901(b)(9)(A)(2).  This subsection allows the use of an elected official’s name in an announcement of any official agency event or events for which the agency is providing the use of its facilities or staff or other financial support.  We have construed this exception narrowly to apply to announcements sent by the agency rather than by individual elected officials and to apply to specific events rather than to ongoing programs.  (Chin Advice Letter, No. I-90-403.)  

The mailing you have submitted to us makes four references to you.
  The first reference to you meets the letterhead exception found in Regulation 18901(b)(1).  Another reference to you is acceptable if the announcement meets one of the announcement exceptions in Regulation 18901(b)(9)(A).
   No other references to you should be made.  Therefore, you should delete two of the references not in the letterhead in order to make this mailing comply with the Act.   

II.  Reporting
Under certain circumstances payments made at the behest of a public official are contributions to the public official.  “‘Made at the behest of’ means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express prior consent of.”  (Regulation 18225.7.)  Your facts indicate that the payments made by the developer are made in cooperation, consultation, coordination, or concert with your office, since your office helps design the mailing, puts on the event, and authorizes the mailing.

Nonetheless, even if a payment is a contribution to you as discussed above, the payment may fall within an exception to the definition of contribution.
  (See Regulation 18215.)  Regulation 18215(c)(4) provides a pertinent exception:

“(4) A payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following:

  (i)  Does not contain express advocacy:

  (ii) Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and 

  (iii) Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.”

Therefore, if the announcement sent by the developer at the behest of your office meets the criteria above, no contribution will result.  Also, no reporting obligation will result if this exception is met.     

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division                                              
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Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)  


�  An “unsolicited request” is defined in Regulation 18901(c)(4).  Also, a newsletter or announcement that is disseminated to third parties with the intention that the third parties will further distribute the newsletter or announcement counts toward the 201 mark of Regulation 18901(a)(4).  (Leidigh Advice Letter, No. A-95-350.)


�  You name is listed three times and the pronoun “us” refers to your office.  (Fisicaro Advice Letter, No. 96-230.)


�  Only one additional reference to you may be made even if both subdivisions (b)(9)(A)(1) and (b)(9)(A)(2) of Regulation 18901 are met.


�  Please note that the definition of a contribution itself, Section 82015, has been recently amended to exclude certain behested payments from the definition of contribution.  Also, while certain payments are no longer considered “contributions,” those same payments may nonetheless be reportable according to the amended definition of contribution.  





