                                                                    May 21, 1998

Vigo G. Nielsen

Nielsen, Merksamer, Parrinello, Mueller & Naylor, LLP

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, California  94941

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-98-111
Dear Mr. Nielsen:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Is a committee that “receives” a late in-kind contribution, as defined by Section 82036 and Regulation 18421.1, required to report that contribution within 48 hours if the contributor does not notify the donee within 24 hours as required by Section 84203.3 and the donee is otherwise unaware of the late in-kind contribution?

CONCLUSION
Yes.  A contributor’s failure to comply with Section 84203.3 does not relieve the donee from complying with Sections 84203 and 84203.3.  

ANALYSIS
Introduction
SB 904 added Government Code Section 84203.3 in 1996 (Ch. 77).  An explanation of Section 84203.3 is currently being prepared for inclusion in the Commission’s “1998 Addendum for the Campaign Disclosure Information Manual” (“1998 Addendum”).  You disagree with the instructions given in the 1998 Addendum and the underlying policy guiding the instructional language.  Specifically, you believe that a recipient of a late in-kind contribution need not disclose the late in-kind contribution as required by Section 84203 until the recipient has received notice of the late in-kind contribution from the contributor pursuant to Section 84203.3 when the donee is otherwise unaware of the late in-kind contribution.  You give policy arguments and legislative history arguments in favor of your position. 

Applicable Law
Section 84203 requires that candidates and committees that receive late contributions to disclose those late contributions within 24 hours.  Section 84203.3 requires a candidate or committee that makes a late in-kind contribution to notify the recipient of the late in-kind contribution within 24 hours and allows the recipient 48 hours rather than the 24 hours in Section 84203 to disclose late in-kind contributions.
  
Pursuant to Regulation 18421.1, except as otherwise provided by law, a nonmonetary contribution is “made” by the contributor and “received” by the candidate or committee on the earlier of the following dates: (1) The date that funds are expended by the contributor for goods or services, if the specific expenditure is made at the behest of the candidate or committee; 

(2) The date that the candidate or committee, or the agent of the candidate or committee, obtains possession or control of the goods or services, or the date that the candidate or committee otherwise receives the benefit of the expenditures.  Regulation 18225.7 defines “made at the behest of.”  (See discussion on page 4.)

Analysis
You do not believe it is appropriate to apply Regulations 18421.1 and 18225.7 in the context of Section 84203.3.  While Sections 84203 and 84203.3 work fine using these definitions when the donor informs the donee within 24 hours of the contribution, you argue that if the donor fails to notify the donee within 24 hours as required by Section 84203.3 and the donee committee is otherwise unaware of the late in-kind contribution, the donee committee cannot be expected to comply with Section 84203.

You draw from your experience as a treasurer of statewide ballot measure committees to illustrate your point.  As treasurer, you frequently remind supporters by memorandum, who are located throughout the state or whose corporate headquarters are often out of state, that if they send mailings to their own employees or members using information you have provided or if they sit on your steering committee, their expenditures are nonmonetary contributions.  The memo instructs them they are required by law to notify you within 24 hours during the late contribution period.  In the “No on 211” campaign in 1996, these memoranda went to hundreds of companies and firms throughout the country.  Some of the donors did not provide you notice that they had made a late in-kind contribution within 24 hours.

Therefore, you prefer that the donee committee only be required to comply with Section 84203 when the donee receives notification or otherwise becomes aware that it has received a late in-kind contribution.  As treasurer of a committee, you would be happy to include as part of your disclosure requirements the date that the in-kind contribution was made by the contributor and the date on which your committee became aware of the in-kind contribution.

Also, you argue that using Regulations 18421.1 and 18225.7 to interpret Section 84203.3 serves to undo the legislative intent of SB 904.  You state that, “The legislative intent of SB 904 clearly states that recipient committees are not in violation if they do not timely report those nonmonetary contributions of which they are unaware.”  You do not state with any specificity what you are relying on to support the previous statement.  You did include for our review some of the legislative history of Section 84203.3. 

While we sympathize with the difficulties of running and coordinating a statewide ballot measure campaign, we cannot agree with your suggested interpretation of Section 84203.3.  Also, we disagree with your characterization of the legislative history of SB 904. 

First, we will discuss the legislative history.  You stated that the legislative intent of     SB 904 was “clearly” to relieve recipient committees from disclosing late in-kind contributions of which they are unaware.  We could not find any statement in the legislative history that supports that conclusion.  The legislative history is clear that SB 904 was meant to “facilitate” a recipient committee’s ability to report late in-kind contributions and to put a “greater burden on the contributor by requiring them [sic] to notify the recipient upon making the contribution.”  (See analysis by Assembly Committee on Appropriations dated June 21, 1995, and analysis by Senate Committee on Elections and Reapportionment dated April 19, 1995.)  However, this language does not shift the burden for complying with the reporting requirements to the contributor.  The legislative history clearly indicates that the proposed law would merely extend the timeline for reporting an additional 24 hours.

In fact, subsection (b) of Section 84203.3 explicitly keeps the final burden on the recipient committee: 

  “(b)  Nothing in this section shall relieve a candidate or committee that makes a late in-kind contribution or the recipient of a late in-kind contribution from the requirements to file late contribution reports pursuant to Section 84203.  However, a report filed by the recipient of a late in-kind contribution shall be deemed timely filed if it is received by the filing officer within 48 hours of the time the contribution is received.”

 Further, nothing in the language of Section 84203.3 or the legislative history of Section 84203.3 suggests that the Act’s regulatory definition of when a nonmonetary contribution is received was not meant to apply to the new section.  “Generally, identical words in different parts of the same act or in different statutes relating to the same subject matter are construed as having the same meaning.”  (Chandis Securities Company v. City of Dana Point (1996) 52 Cal.App.4th 475, 486.)  Also, Regulation 18421.1 defines when a contribution is made and received for purposes of the Act unless otherwise provided by law.  (Regulation 18421.1;  Memorandum to the Commission regarding Regulation 18421.1 dated August 29, 1991.)   

Second, we will discuss your policy argument that a recipient committee cannot be expected to comply with Section 84203 when the contributor does not notify the donee pursuant to Section 84203.3 and the donor is unaware of the contribution.  Committees only have to report late in-kind contributions that were “made at the behest of” the committee.  (Regulation 18421.1(e).)  “Made at the behest of” means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express prior consent of.  (Regulation 18225.7.)

Therefore, while there may be situations where a recipient committee is unaware of the late in-kind contribution, the committee should be aware of the late in-kind contribution since it did behest the contribution.  This is a case of the left hand not knowing what the right hand is doing.  We agree that, given the magnitude of some campaigns, this is not always an easy task.  However, the problems are not grave enough to ignore the clear language of Sections 84203 and 84203.3 and the people’s desire to have full and timely disclosure.  (Section 81002.)

The provisions governing major donor reporting obligations are informative here.  Persons have reporting obligations if they give $10,000 or more in a calendar year.  (See Sections 82013 and 84200 et seq.)  Candidates and committees that receive $5,000 or more from a single source must notify that source that they may have filing obligations under the Act as a major donor in order to facilitate the contributor’s ability to comply with the Act.  (Regulation 18427.1.)  However, the major donor is still liable for failing to comply with the Act even if he or she did not receive the notification from a candidate or committee as required by Regulation 18427.1.      

In summary, since (1) Regulation 18421.1 has consistently been used to determine when a contribution has been received for purposes of Section 84203;  (2) Section 84203.3 explicitly refers back to Section 84203 using the same terms as used in Section 84203;  and (3) because the legislative history does not support your conclusions regarding legislative intent, Regulation 18421.1 should be used to interpret and implement Section 84203.3.  Therefore, a committee that “receives” a late in-kind contribution, as defined by Section 82036 and Regulation 18421.1, is required to report that contribution within 48 hours even if the contributor does not notify the donee within 24 hours as required by Section 84203.3 and the donee is otherwise unaware of the late in-kind contribution.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Marte Castaños

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations. 


�  Section 84203 does not note, but probably should, that late in-kind contributions have to be reported within 48 hours rather than 24 hours.  (Section 84203.3.)





