April 30, 1998

Steve Rice

McNally Temple Associates, Inc.

1817 Capitol Avenue, Ste. A

Sacramento, CA 95814

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-98-113
Dear Mr. Rice:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not disclosed the identity of the person for whom you seek this advice we are unable to provide a formal analysis of your questions and are consequently treating your letter as a request for informal assistance, as required under Regulation 18329 (copy enclosed).
  

QUESTIONS
1.  May a company continue to pay a long time employee his regular salary while he takes time off to campaign for an Assembly seat, and may the company also make a monetary contribution to the campaign?

2.  Is the time off considered a campaign contribution and if so is it an “in-kind” contribution?

3.  How must these contributions be reported?

4.  Are there any contribution limits applicable in this situation?

CONCLUSIONS
1.  Yes.  There is nothing in the Act which would prohibit this activity.

2.  Yes, and it would be an “in-kind” contribution.

3.  The candidate must report the value of the non-monetary (“in-kind”) contributions on Schedule C of the Form 490.  A monetary contribution from the employer is reported on Schedule A of the Form 490.  If the employer contributes $10,000 or more in a calendar year it becomes a major donor and must file a statement to reflect its activity on Form 461.

4.  There are currently no limits under state law except for special elections.

FACTS
You are writing on behalf of a client who is a candidate for the State Assembly in the June 2, 1998, Primary Election.  The candidate is not involved in a special election.  This candidate is a long time employee of a company and has asked for time off from his job with pay.  The employee is also asking his employer for a monetary contribution for his Assembly campaign.  The company is willing to accommodate his request for paid time off and is also going to make a monetary contribution of $25,000.  The time off will not count against the employee’s vacation time or personal leave time and he will receive his regular salary. 

ANALYSIS
The Act does not prohibit the type of activity discussed in your letter.  

Pursuant to Regulation 18215, a “contribution” is defined as a payment
 except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is received by or made at the behest
 of a candidate, unless it is clear from surrounding circumstances that the payment was received or made at his or her behest for personal purposes unrelated to his or her candidacy.

Generally, when a candidate receives services or anything else of value for which he or she has not provided full and adequate consideration, the candidate has received either a gift or an in-kind “non-monetary” contribution.  If a payment is made to or at the behest of a candidate for purposes related to his or her candidacy, such as an employer paying the candidate’s normal salary while allowing him or her to campaign full time instead of reporting to work, the payment would be for political purposes and must be reported as an in-kind contribution by the candidate on Schedule C of Form 490.  In addition to salary, the candidate must also report the value of any fringe benefits received during the reporting period as a non-monetary contribution.  A monetary contribution from the employer must be reported on Schedule A of Form 490.    

In addition, a candidate who receives monetary or non-monetary contributions cumulating $5,000 or more in a calendar year from a single source must provide notice to the contributor that the contributor may be required to file campaign reports.  (Section 84105.) 

If the candidate’s employer makes monetary or non-monetary contributions totaling $10,000 or more in a calendar year, the employer will be considered a major donor committee and must file campaign statements on Form 461.  (Section 82013(c).)  We are enclosing the most current Information Manual E, Campaign Provisions of the Political Reform Act for: Major Donor Committees, Independent Expenditure Committees.  This manual should assist the employer in determining its filing obligations.  

The Federal District Court for the Eastern District of California enjoined enforcement of Proposition 208 on January 6, 1998.  As of the date of this letter there are no contribution limits in effect for candidates for elective state office who are not involved in a special election.  Please be aware that the Commission has appealed the district court’s decision and a ruling could affect the advice in this letter.

If you have any questions on this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Steven G. Churchwell

General Counsel

By:
Wayne Imberi

Political Reform Consultant

Enclosure

� Government Code Sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995 of the California Code of Regulations.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


� “Payment” means a payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything of value, whether tangible or intangible.  (Section 82044.)


� “Made at the behest” means a payment under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.  (Regulation 18225.7(a).)





